top of page

Finfluencer Elmer Hogervorst krijgt boete van €620.000 van de AFM

In het kort:

  • Fiscaal adviseur Elmer Hogervorst heeft een boete van €620.000 gekregen van de AFM.

  • Hogervorst verdiende tonnen door beleggers aan te brengen bij Grinta Invest.

  • Honderden particulieren investeerden minstens €5 miljoen in het inmiddels verdwenen Grinta Invest.


Voor het eerst heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete opgelegd aan een finfluencer, een financiële influencer. Elmer Hogervorst, financieel en fiscaal adviseur, moet €620.000 betalen wegens samenwerking met het illegale vermogensbeheerder Grinta Invest. Hogervorst kreeg aanzienlijke provisies van Grinta voor het promoten van het bedrijf en het aantrekken van particuliere beleggers.


Achtergrond

Op Instagram onthulde De Belegger al eerder dat honderden beleggers gezamenlijk minstens €5 miljoen in Grinta hebben gestopt, aangetrokken door beloftes van een maandelijks rendement van 5% op risicovolle valutabeleggingen. De minimale inleg was €10.000, maar deze investeringen zijn inmiddels verdwenen. Later in 2021 werd de website van Grinta offline gehaald, en sindsdien is het bedrijf onbereikbaar. De AFM onderzoekt momenteel of een tiental Nederlandse finfluencers de wet hebben overtreden met hun promotieactiviteiten.


Cruciale schakel

Hogervorst was volgens het boetebesluit van de AFM een van de top drie 'agents' voor Grinta. Hij adviseert al achttien jaar vermogende particulieren en winnaars van de Staatsloterij en geeft masterclasses over vermogensbescherming. Tussen 2018 en 2021 enthousiasmeerde hij mensen voor Grinta en ontving hiervoor €768.289, bestaande uit 10% van de inleg van aangebrachte klanten en 10% tot 15% van de behaalde winsten.


De AFM beschouwt de zaak als ernstig, vooral omdat Hogervorst wist dat hij samenwerkte met een niet-gereguleerde vermogensbeheerder. Hij fungeerde ook als contactpersoon voor de beleggers. De AFM kon niet vaststellen hoeveel beleggers door Hogervorst zijn aangebracht, maar hij adviseerde meerdere keren om meer dan €100.000 te investeren, onder andere als pensioenvoorziening. Zelfs bij kritiek verdedigde Hogervorst Grinta tot het uiterste.


Reactie van Hogervorst

Hogervorst ontkent dat hij een prominente medewerker van Grinta was en beweert slechts 'een linkje' te hebben gestuurd naar mensen uit zijn privékring. Deze mensen zouden hebben geïnvesteerd omdat ze wilden meedoen met vrienden en familie, niet vanwege zijn advies. Hij klaagde ook dat de AFM niet eerder actie ondernam tegen Grinta en dat een andere finfluencer zelfs expliciet toestemming kreeg om reclame te maken voor het bedrijf.


Boete en bezwaar

De boete van €620.000 is afgestemd op de minimaal door Hogervorst verdiende provisies. Hoewel Hogervorst aangaf momenteel een vermogenspositie van minder dan €500.000 te hebben, leidde dit niet tot een verlaging van de boete. Hogervorst kan bezwaar maken tegen de boete, maar het is nog onduidelijk of hij dat zal doen. Woensdagochtend was hij niet bereikbaar voor commentaar.


Deze zaak benadrukt de risico's van beleggen via ongereguleerde kanalen en de belangrijke rol van toezicht door autoriteiten zoals de AFM. Finfluencers moeten zich bewust zijn van hun invloed en de wettelijke kaders waarbinnen zij opereren.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page