Experts waarschuwen: AI kan jouw baan gaan overnemen
In het kort:
Kai-Fu Lee voorspelde in 2017 dat AI binnen tien jaar 50% van de menselijke banen zou kunnen vervangen.
De snelle ontwikkeling van generative AI-technologie, zoals ChatGPT, bevestigt veel van Lee's vroege voorspellingen.
AI's impact zal vooral kantoorbanen treffen, wat uitdagingen biedt voor omscholing en onderwijs in de toekomst
Kai-Fu Lee, een bekende tech-ondernemer en investeerder, heeft al vroeg de kracht van kunstmatige intelligentie op de arbeidsmarkt ingezien. Al in 2017 voorspelde hij dat AI een grotere impact zou hebben dan alle voorgaande technologische revoluties, zoals elektriciteit en het internet. Zijn voorspelling dat AI binnen een decennium na die uitspraak 50% van de menselijke banen zou kunnen vervangen, leek toen misschien overdreven ambitieus, maar vandaag de dag ziet het eruit alsof het behoorlijk accuraat kan worden.
De oorspronkelijke voorspelling van Lee hield in dat binnen tien jaar (2027) na zijn voorspelling in staat zouden zijn om 50% van de menselijke banen te vervangen. Hij geloofde dat deze technologische vooruitgang niet alleen zou leiden tot significante economische veranderingen maar ook de potentie had om wereldwijde armoede uit te roeien door de creatie van ongekende welvaart. Zijn voorspelling was gebaseerd op het idee dat AI alle voorgaande technologische revoluties, zoals die van elektriciteit en het internet, zou overtreffen in impact.
De visie van Lee werd initieel gezien als te radicaal. Velen vonden zijn voorspelling te onrealistisch en bovendien te agressief, met zorgen over de maatschappelijke en ethische implicaties van een zo snelgroeiende technologie. Critici betwijfelden of AI wel echt de capaciteit had om zo diepgaand en snel verandering te brengen, met name in complexe menselijke taken die bijvoorbeeld emotionele intelligentie vereisen.
Tijdens het recente Fortune Innovation evenement in Hong Kong gaf Lee een update over zijn voorspelling. Met nog drie jaar te gaan (tot 2027) verklaarde hij dat de ontwikkelingen tot dusver angstaanjagend nauwkeurig zijn. De snelle adoptie van generative AI-tech, zoals ChatGPT, hebben veel van zijn vroege voorspellingen bevestigd. ChatGPT wist al na 2 maanden de 100 miljoen gebruikers aan te tikken - iets waar TikTok (het tot dan toe snelst-groeiende platform 9 maanden voor nodig had).
De banen die hoogstwaarschijnlijk vooral worden geraakt door AI en automatisering zijn kantoorbanen. De reden is dat dit soort banen vaak om kennis en data gaan, aspecten waarin AI uitblinkt. Met de vooruitgang in machine learning en data-analyse kunnen AI-programma’s grote datasets efficiënter verwerken dan mensen, waardoor ze in staat zijn om patronen te herkennen, conclusies te trekken en beslissingen te nemen op basis van objectieve gegevens zonder menselijke vooroordelen (de menselijke fout).
Deze ontwikkeling creëert grote sociale en economische uitdagingen. Terwijl sommige banen verloren gaan, zullen er ook weer nieuwe banen gecreëerd worden, maar deze zullen vaak betere en andere skills vereisen. Dit stelt beleidsmakers voor de uitdaging om effectieve omscholing en educatieve programma’s te ontwikkelen om de beroepsbevolking voor te bereiden op deze nieuwe rollen. Daarnaast kunnen economische ongelijkheden worden vergroot als een significant deel van de bevolking niet snel genoeg kan omschakelen naar nieuwe functies.
Lee benadrukt ook de noodzaak om de perceptie van technologie in het onderwijs aan te passen. Hij kritiseert de houding waarbij technologische hulpmiddelen zoals ChatGPT gezien worden als middelen voor vals spelen. In plaats daarvan suggereert hij dat dergelijke technologieën moeten worden beschouwd als essentiële hulpmiddelen die jongeren kunnen helpen hun potentieel te maximaliseren. De vaardigheden die nodig zijn in de moderne werkplek veranderen snel, en vertrouwdheid met AI en andere technologische tools zal cruciaal zijn voor de toekomstige arbeidsmarkt.
Voor een dieper inzicht in de kansen en uitdagingen die kunstmatige intelligentie (AI) met zich meebrengt, is het zeer aan te raden om het interview van Sam Altman te bekijken, gelinkt hieronder. Als voorloper op het gebied van AI en CEO van OpenAI, bespreekt Altman in dit gesprek niet alleen de disruptieve kracht van AI, maar ook de ongekende mogelijkheden die het biedt om wereldwijde problemen aan te pakken en nieuwe wegen van innovatie te openen. Zijn perspectieven bieden waardevolle inzichten die zowel de huidige als toekomstige impact van AI op onze maatschappij belichten.
Comments