top of page

Eurozone presteert slechter dan verwacht in juni

In het kort:

  • De economische groei in de eurozone vertraagde in juni, vooral door een daling in de Franse economie.

  • De industriële productie in de eurozone daalde nog scherper, door een sterke afname in nieuwe orders.

  • De werkgelegenheid nam nog steeds toe in de eurozone, maar minder sterk dan voorgaande maanden.


De laatste flash PMI-enquêtegegevens voor juni bieden een vroege momentopname van de economische omstandigheden in de eurozone, kort nadat de Europese Centrale Bank voor het eerst in vijf jaar de rente heeft verlaagd. De enquête toonde een verrassende afkoeling in het groeitempo van de economie, tegen de consensusverwachtingen in van een verdere versnelling van de groei. Met name de industriële sector verslechterde, terwijl de prijsdruk verder afnam tot niveaus die volgens historische vergelijkingen in overeenstemming zijn met de inflatiedoelstelling van de ECB.


Ter overzicht heb ik hier de belangrijkste punten uit dit recente rapport van S&P Global voor je op een rijtje gezet, uiteraard bespreek ik alles uitgebreider in de rest van dit artikel:


  • HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index op 50.8 (mei: 52.2). Laagste punt in drie maanden.

  • HCOB Flash Eurozone Services PMI Business Activity Index op 52.6 (mei: 53.2). Laagste punt in drie maanden.

  • HCOB Flash Eurozone Manufacturing PMI Output Index op 46.0 (mei: 49.3). Laagste punt in zes maanden.

  • HCOB Flash Eurozone Manufacturing PMI op 45.6 (mei: 47.3). Laagste punt in zes maanden.


Het rapport zelf lezen? Deze download je hier

De seizoens-gecorrigeerde HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index, gebaseerd op ongeveer 85% van de gebruikelijke enquête-responsen en samengesteld door S&P Global, daalde van 52,2 in mei naar 50,8 in juni. Economen hadden een stijging naar 52,5 verwacht. Hoewel er sprake is van een vierde opeenvolgende maandelijkse toename in output, na een periode van negen maanden van daling, is de laatste lezing de zwakste in drie maanden en wijst het op een trage kwartaalgroei van de eurozone-BBP van iets meer dan 0,1%. Voor het tweede kwartaal als geheel wijst het PMI-gemiddelde van 51,6 op een BBP-stijging van 0,2%. Hieronder is de afnemende inflatie binnen de Eurozone te zien, over de correlatie van dit afnemende percentage, waar veel beleggers op focussen, en deze cijfers uit dit rapport leg ik later in dit artikel meer uit.


De inflatie in de Eurozone de afgelopen tien jaar:

Bron: Trading Economics


De verslechterende groeitrend in de eurozone werd geleid door Frankrijk, waar de output voor de tweede opeenvolgende maand daalde en met de snelste snelheid in vijf maanden. Bedrijven meldden dat de verslechtering gedeeltelijk verband hield met verhoogde onzekerheid en uitgestelde uitgaven na de aankondiging van vervroegde parlementsverkiezingen. De flash composite PMI voor Frankrijk wijst op een stagnerende BBP-groei in juni en een uitbreiding van slechts 0,1% voor het tweede kwartaal als geheel.


Per sector werd de verslechtering in de eurozone in juni aangejaagd door een scherpe daling van de industriële productie. Nadat het in mei bijna gestabiliseerd was, daalde de productie in juni in het snelste tempo in zes maanden, waarmee de daling in de sector zijn vijftiende opeenvolgende maand inging. De productie daalde in toenemende mate in zowel Frankrijk als Duitsland, met vijf- en driemaandelijkse hoogtepunten respectievelijk, en toonde een hernieuwde daling in de rest van de regio, met de scherpste daling sinds december.


De daling in de industriële sector werd veroorzaakt door een verscherping van het verlies van nieuwe orders, die in juni voor de zesentwintigste opeenvolgende maand daalden, in tegenstelling tot de afzwakkende trend van voorgaande maanden, als reactie op verslechterende vraagindicaties in Frankrijk, Duitsland en de rest van de eurozone.



De dienstensector hield ondertussen zijn uitbreiding in stand voor een vijfde opeenvolgende maand, hoewel het groeitempo afkoelde tot het laagste niveau sinds maart. De vertraging was voornamelijk een weerspiegeling van lagere bedrijfsactiviteit in Frankrijk, vaak gekoppeld aan politieke onzekerheid. Hoewel de groeipercentages ook wat momentum verloren in zowel Duitsland als de rest van de eurozone, bleven deze uitbreidingen bemoedigend solide volgens recente standaarden van de enquête.


De werkgelegenheid nam in juni voor de zesde opeenvolgende maand toe in de eurozone na twee maanden van marginale dalingen aan het einde van vorig jaar, maar de laatste stijging was de kleinste in drie maanden. De werkgelegenheid daalde marginaal in Duitsland, voor het eerst in drie maanden, als reactie op ontslagen in de industrie, en de groei van het aantal werknemers bereikte drie- en viermaandelijkse dieptepunten in respectievelijk Frankrijk en de rest van de eurozone, opnieuw geleid door ontslagen in de industrie.


De aanwervingen werden getroffen doordat bedrijven minder optimistisch werden over de vooruitzichten voor het komende jaar. De verwachtingen voor de toekomstige output daalden in juni tot het laagste niveau sinds februari.


De gemiddelde prijzen voor goederen en diensten in de eurozone stegen in juni in het traagste tempo in acht maanden, waarbij de stijging een van de zwakste was sinds de inflatie begin 2021 de kop opstak. De daling brengt de index terug naar niveaus die volgens historische vergelijkingen in overeenstemming zijn met de inflatiedoelstelling van de ECB van 2%.


Van bijzonder belang is dat de inputkosten in de dienstensector - die sterk worden beïnvloed door loonstijgingen - in het traagste tempo sinds april 2021 stegen, wat wijst op een afkoeling van de kerninflatie. Hoewel lagere inputkosten in de dienstensector leidden tot de zwakste stijging van de verkoopprijzen voor diensten die sinds mei 2021 door de enquête zijn geregistreerd, zag juni enige verdere vertraging van de de-inflatoire trend in de industrie. De inputkosten van fabrieken stegen in juni voor het eerst in 16 maanden, wat resulteerde in de kleinste daling van de verkoopprijzen in de industrie in iets meer dan een jaar - een ontwikkeling die, indien aangehouden, de komende maanden voor enige hernieuwde opwaartse druk op de inflatie zou kunnen zorgen.


In lijn met het beeld van inputkosten daalde ook het tempo van outputprijsinflatie in juni en was het op een achtmaandelijk dieptepunt. Verkoopprijzen in de dienstensector bleven stevig stijgen, zij het in de kleinste mate in ruim drie jaar. Ondertussen verlaagden fabrikanten hun verkoopprijzen licht. De vermindering was de traagste in de huidige veertien maanden durende periode van dalende tarieven, gelijk aan die van mei 2023. Verkoopprijzen stegen in een lager tempo in Frankrijk en de rest van de eurozone, maar in een sneller tempo in Duitsland.


Binnen de eurozone werd een bijzonder zwakke prijsstijging geregistreerd in Frankrijk, waar de gemiddelde tarieven voor goederen en diensten in juni nauwelijks stegen, met de kleinste stijging sinds de prijzen in maart 2021 begonnen te stijgen. De prijzen van diensten in Frankrijk stegen slechts marginaal. Hoewel de prijsstijging in Duitsland iets hoger was, bleef de stijging een van de laagste van de afgelopen drie jaar en slechts marginaal boven het pre-pandemische tienjarige gemiddelde.



De inflatie in de rest van de eurozone als geheel vertraagde ondertussen tot een laagste punt in zes maanden. Zoals je waarschijnlijk al wel opvalt zit er een behoorlijk eenduidige lijn tussen al deze verschillende cijfers, wat het duidelijk maakt dat we momenteel in een periode zitten van afnemende economische groei in de Eurozone, met als koploper Frankrijk. Het is nu de vraag hoe de ECB zal gaan reageren hierop, waarbij de focus ligt op het wel of niet verlagen van de rentestanden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page