top of page
Rens Boukema

EU en China blijven ondanks spanningen samenwerken

In het kort:

  • Ondanks geopolitieke spanningen blijven de EU en China vastbesloten om hun economische samenwerking voort te zetten.

  • Concrete samenwerking omvat onder andere de import van Europese landbouwproducten door China en de hoop op herstel van de uitvoer van hoogwaardige technologie naar China. Beide partijen willen ook nauwer samenwerken in de financiële sector.

  • Echter, spanningen blijven bestaan, zoals een Europees onderzoek naar mogelijke marktverstoring door zware subsidies voor Chinese elektrische auto's. Daarnaast zijn er lopende onderzoeken naar mogelijke staatssteun en exportbeperkingen voor geavanceerde chiptechnologie, wat de complexe relatie tussen beide handelsgrootmachten onderstreept.


De Europese Unie en China hebben aangekondigd dat ze ondanks toenemende spanningen in de wereld en onderling hun economische samenwerking willen voortzetten. Tijdens een recent bezoek van Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis aan China werden verschillende terreinen van samenwerking besproken, ondanks de onvrede van China over het Europese onderzoek naar de subsidiëring van Chinese elektrische auto's.


Wederzijdse belangen In tijden van geopolitieke spanningen

De ontmoeting tussen Dombrovskis en de Chinese vicepremier He Lifeng vond plaats in een context van toenemende geopolitieke spanningen en marktfragmentatie. Ondanks deze uitdagingen hebben beide partijen benadrukt dat hun economische betrekkingen van groot belang zijn voor zowel de Europese Unie als China. De Europese economie heeft veerkracht getoond, maar blijft kwetsbaar voor diverse risico's.


Concrete samenwerking op verschillende gebieden

Tijdens de ontmoeting werden verschillende samenwerkingsgebieden besproken. China heeft aangegeven meer Europese landbouwproducten en voedingsmiddelen te willen importeren, terwijl de EU hoopt dat de uitvoer van hoogwaardige technologische producten naar China opnieuw mogelijk wordt. Beide partijen hebben ook plannen om nauwer samen te werken in de financiële sector, waaronder het toestaan van investeringen door financiële instellingen op elkaars markten.


Tegengestelde standpunten en onderzoeken

Hoewel de intentie tot samenwerking duidelijk is, betekent dit niet dat alle spanningen zijn verdwenen. Recentelijk heeft de Europese Commissie een onderzoek geopend naar de staatssteun voor de productie van Chinese elektrische auto's, wat tot ongenoegen in China heeft geleid. De Commissie vermoedt dat de Chinese overheid de markt verstoort door de productie van elektrische auto's zwaar te subsidiëren, waardoor ze tegen lagere prijzen op de Europese markt kunnen worden verkocht.


De EU en China: gebonden door handel

De Europese Unie blijft zich echter tegen economische ontkoppeling van China verzetten, ondanks haar voornemen om minder afhankelijk te worden van het Aziatische land. De handelsrelaties tussen beide partijen zijn simpelweg te omvangrijk om volledig te verbreken. Niettemin erkent de EU dat er "buitensporige afhankelijkheden" zijn, en dat het belangrijk is om de toeleveringsbronnen te diversifiëren, vooral in sectoren zoals geneesmiddelen.


Toekomstige frictiepunten

Naast het onderzoek naar elektrische auto's, zijn er nog andere zorgen. De EU overweegt een onderzoek naar mogelijke oneerlijke staatssteun voor Chinese fabrikanten, en chiptechnologie blijft een bron van frictie. Exportbeperkingen voor geavanceerde chipmachines, zoals die van het Nederlandse bedrijf ASML, zijn een heikel punt, mede onder druk van de Verenigde Staten.


Conclusie

Hoewel geopolitieke spanningen wereldwijd toenemen, blijven de EU en China vastbesloten om hun economische samenwerking voort te zetten. De intentie om op diverse terreinen nauwer samen te werken is duidelijk, maar uitdagingen en onenigheid blijven bestaan, met lopende onderzoeken naar mogelijke marktverstoringen. De complexe relatie tussen de twee handelsgrootmachten zal in de toekomst ongetwijfeld meer aandacht blijven trekken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page