top of page

Er komt mogelijk slecht nieuws aan voor Nvidia

In het kort:

  • Nvidia heeft naar verluidt de lancering van de Blackwell B200 AI-chips met minstens drie maanden uitgesteld vanwege een ontwerpfout.

  • Grote klanten zoals Microsoft, Google, en Meta kunnen vertragingen in hun AI-ambities ondervinden door deze uitstel.

  • Ondanks deze zorgen en juridische uitdagingen, blijven analisten optimistisch over Nvidia's groeivooruitzichten met hoge price targets.


Nvidia heeft naar verluidt de lancering van zijn volgende-generatie AI-chips, de Blackwell B200, met minstens drie maanden uitgesteld. Massale leveringen van deze chips zullen mogelijk pas begin 2025 plaatsvinden. Dit nieuws werd gemeld door The Information, dat zich baseerde op informatie van een medewerker van Microsoft en een andere bron.


Volgens het rapport hebben Nvidia en zijn productiepartner Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) te maken met een ontwerpfout die laat in het productieproces werd ontdekt. Deze fout heeft Nvidia ertoe gedwongen om nieuwe testruns te starten met TSMC, wat de vertraging heeft veroorzaakt. De B200-chips zouden de populaire H100-chips vervangen, die hebben bijgedragen aan de aanzienlijke groei van Nvidia. De B200-serie zou voor een nieuwe fase van groei gaan zorgen.

Een woordvoerder van Nvidia weigerde commentaar te geven op de vertragingen en verklaarde in een e-mail aan The Information dat de "productie op schema ligt om later dit jaar te starten". Desondanks zou een vertraging aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor Nvidia's omzet in de komende kwartalen, en daarom misschien ook wel voor de aandelenkoers van Nvidia. Ook TSMC en concurrent Advanced Micro Devices (AMD) zouden de impact van deze vertraging kunnen voelen, aangezien zij achter Nvidia zouden aanlopen met de nieuwe Blackwell-chips.


Grote klanten zoals Microsoft, Google, en Meta hebben tientallen miljarden dollars aan bestellingen geplaatst voor de Blackwell-chips ter ondersteuning van hun AI-ambities. Als de leveringen van deze chips worden vertraagd, kan dit de tijdlijnen van deze bedrijven beïnvloeden en hun plannen voor de implementatie van geavanceerde AI-technologieën verstoren.


Hoewel de geruchten over vertragingen een sterke negatieve reactie op de aandelenmarkt hebben uitgelokt, zijn sommige analisten van mening dat de reactie overdreven is. Ze wijzen erop dat het nieuws afkomstig is van een enkel rapport en dat er nog geen officiële bevestiging is van Nvidia of zijn grote klanten. Bovendien benadrukte Nvidia-CEO Jensen Huang onlangs tijdens een conferentie dat het bedrijf engineering samples van de Blackwell-chips wereldwijd aan het verzenden is en dat de productie op schema ligt.


Nvidia in een rechtszaak

Naast de potentiële productievertragingen wordt Nvidia ook geconfronteerd met juridische zorgen. De recente aankondiging van een definitieve overeenkomst tussen Nvidia en Run.ai, waarbij Nvidia dit bedrijf zou overnemen voor een bedrag van $700 miljoen, heeft geleid tot een onderzoek door het Amerikaanse ministerie van Justitie.


Hoewel de overname op zichzelf misschien niet als een groot probleem lijkt, gaven de FTC, de DOJ en de Europese Antitrust Enforcement een gezamenlijke verklaring uit waarin zij hun voornemen bevestigden om scherp toezicht te houden op de AI-industrie. In deze verklaring erkenden de regulators dat AI een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen van de afgelopen decennia is, maar ze waarschuwden ook voor de potentiële risico's voor eerlijke concurrentie.


Hierdoor zou de sterke marktpositie van Nvidia wel eens in gevaar kunnen komen. Vooral omdat Nvidia op het moment een marktaandeel van maar liefst 92% heeft.

Toch is het belangrijk om op te merken dat de huidige zorgen gebaseerd zijn op onofficiële rapporten en speculaties. Nvidia heeft een sterke staat van dienst in het overwinnen van technische uitdagingen en het leveren van geavanceerde technologieën. Bovendien blijven de vooruitzichten voor de vraag naar AI-chips sterk, aangedreven door de groeiende adoptie van AI in verschillende sectoren.


Nvidia is momenteel de onbetwiste leider op het gebied van AI-chips. De H100-chips, die nu in veel datacenters worden gebruikt, hebben bijgedragen aan aanzienlijke groei voor het bedrijf. De geplande Blackwell B200-chips beloven nog verder te gaan door betere prestaties en efficiëntie te bieden. Ondanks de geruchten over vertragingen, blijft de vraag naar deze chips sterk, wat suggereert dat klanten bereid zijn te wachten op de nieuwste chips.

Dit is ook terug te zien in de price targets van analisten. Het gemiddelde prijsdoel voor Nvidia is momenteel $139,72, wat een opwaarts potentieel van 30,25% impliceert vanaf de huidige aandelenkoers. Het hoogste koersdoel ligt op $200, terwijl het laagste $85 is. Deze spreiding geeft aan dat er enige onzekerheid bestaat over de toekomstige prestaties van Nvidia, hoewel de meeste analisten duidelijk optimistisch blijven over de groei en winstgevendheid van het bedrijf.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page