top of page
Rabi Safi

Enorme gevolgen voor Google & Facebook

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

De Europese Unie heeft vandaag een nieuwe wet ingevoerd waardoor de macht van grote technologiebedrijven flink wordt ingeperkt. De meest belangrijke regel is dat gebruikers van verschillende chatdiensten met elkaar kunnen praten. Denk bijvoorbeeld aan mensen die Whatsapp gebruiken en ook een berichtje kunnen sturen naar mensen die op Signal of Telegram zitten. Of mensen die Google Duo gebruiken ook mensen op Whatsapp kunnen bereiken en andersom. Daarnaast moeten ze de privacy van gebruikers beter beschermen.


Wat houdt de wet in?


De Digital Markets Act (DMA) zal zich richt de grootste tech bedrijven. Het gaat om bedrijven met minimaal 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers in de EU. Daarnaast moeten de bedrijven een marktkapitalisatie van minstens 75 miljard euro hebben. Dat zijn dus onderandere Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft.


Gebruikers moeten ook alle vooraf geïnstalleerde apps op hun telefoon kunnen verwijderen. Tot nu toe leverden IOS en Android hun telefoons met een aantal van hun eigen diensten of apps zoals iMessage en facetime van Apple en partners waarmee ze een samenwerking hebben. Na het invoeren van de DMA moeten mensen die een telefoon kopen alle apps op elk moment kunnen verwijderen.


Daarnaast mogen bedrijven hun eigen diensten ook niet voortrekken op concurrerende apps en services. Google mag bijvoorbeeld niet Chrome als standaard instellen voor gebruikers en Windows hetzelfde.


De DMA moet ook de privacy van gebruikers beter beschermen. Zo mogen bedrijven die op verschillende platforms persoonlijke gegevens verzamelen die alleen combineren als de gebruiker daar toestemming voor geeft. Denk bijvoorbeeld aan data die Instagram met Facebook of Whatsapp kan delen, omdat beide bedrijven van Meta zijn. Ook Google search en Youtube mogen geen gegevens delen. Dit gaat adverteerders mogelijk wegjagen maar maakt het makkelijker voor bijvoorbeeld Roku of TTD om te concurreren.


Wat is de impact?

Verder mogen de techbedrijven onder de nieuwe regels niet langer van ontwikkelaars eisen dat ze gebruikmaken van bepaalde diensten om in een appwinkel te mogen staan. Daarbij gaat het onder meer over betaaldiensten. Nu lopen veel betalingen via diensten van Apple of Google als gebruikers apps uit hun winkels downloaden. Straks moeten klanten ook direct aan ontwikkelaars kunnen betalen zonder 30% af te dragen aan Apple of Google.


Apple had bijvoorbeeld 61 Miljard uitbetaald aan developers in 2021 en 30% daarvan zou 18 miljard schelen. Het is onbekend of dat daadwerkelijk zo is en hoeveel daarvan in de EU zit.


Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt, krijgt het een enorme boete: 10 procent van de wereldwijde omzet. Mocht dit meerdere keren gebeuren, dan kan de boete oplopen tot 20 procent van de omzet. Mocht het nog altijd blijven gebeuren dan mag de EU het bedrijf opsplitsen zoals ze dat willen. De wetgeving geeft bedrijven 6 maanden om alle veranderingen door te voeren en maakt op 1 September 2023 bekend welke bedrijven onder deze wetgeving vallen.


1 opmerking

1 commentaire


Rabi Safi
Rabi Safi
01 nov. 2022

Wil je alle veranderingen lezen? Bekijk dan even de Q&A van de Europese Commissie: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/QANDA_20_2349

J'aime

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page