top of page

Energieprijzen in 2024 weer omhoog

In het kort:

  • In Nederland zien we een aanhoudende stijging van de energieprijzen, die zowel huishoudens als bedrijven raakt.

  • Essent heeft aangekondigd dat de tarieven voor elektriciteit en gas vanaf januari 2024 omhoog zullen gaan. Dit resulteert in hogere kosten voor de consument.

  • De overheid probeert met beleidsmaatregelen, zoals hogere energiebelastingen op gas, de transitie naar duurzamere energiebronnen te stimuleren.


In Nederland wordt de energie al langere tijd een steeds grotere kostenpost voor de gemiddelde burger. De prijzen voor elektriciteit en gas stijgen namelijk al langere tijd en na een korte dip lijkt dit zich weer door te zetten. Deze stijging raakt zowel huishoudens als bedrijven en vraagt misschien wel om een aanpassing in de manier waarop we energie gebruiken.


Essent, een belangrijke speler in de Nederlandse energiemarkt, heeft inmiddels al aangekondigd dat hun tarieven voor elektriciteit en gas vanaf januari 2024 omhoog gaan. Dit betekent dat klanten meer gaan betalen per verbruikte kilowattuur elektriciteit en per kubieke meter gas. Deze prijsstijgingen komen bovenop de al bestaande verhogingen, die deels zijn veroorzaakt door wereldwijde ontwikkelingen en de effecten van de pandemie.


Deze stijgingen in de energieprijzen worden bovendien ook beïnvloed door beleidsbeslissingen van de overheid. Zo probeert de regering met hogere energiebelastingen op gas het gebruik ervan te ontmoedigen en de overgang naar duurzamere energiebronnen, zoals elektrische warmtepompen, te bevorderen. Dit maakt deel uit van een bredere strategie om Nederland te verduurzamen, maar leidt op de korte termijn wel tot hogere kosten voor de consument.



Consumenten reageren op deze ontwikkelingen door steeds vaker te kiezen voor vaste energiecontracten, waarmee ze zichzelf beschermen tegen verdere prijsstijgingen. Tegelijkertijd neemt de interesse toe in dynamische energiecontracten, waarbij consumenten kunnen profiteren van lagere tarieven tijdens daluren. Bedrijven zoals Eneco bieden al dergelijke contracten aan, en ook andere leveranciers overwegen deze optie. Andere, grotere spelers, zoals Vattenfall, doen hier nog niet aan mee.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page