Emoties en beleggen: Hoe houd je ze gescheiden?
In het kort:
Beleggen kan sterke emotionele reacties oproepen, zoals euforie bij marktstijgingen en paniek bij dalingen. Begrip van deze emoties kan leiden tot betere financiële beslissingen.
Onze hersenen reageren nog steeds op bedreigingen en kansen zoals duizenden jaren geleden, wat kan leiden tot slechte beleggingsbeslissingen in moderne markten.
Overmoed, te veel aandacht voor kortetermijngeruis en te voorzichtig zijn, kunnen het beleggingsgedrag erg negatief beïnvloeden.
Zelfs de meest rationele belegger kan zich laten meeslepen door de schommelingen van de markten. Begrijpen hoe onze emotionele reacties werken, kan helpen om betere financiële beslissingen te nemen.
Onze hersenen zijn geëvolueerd om snel te reageren op bedreigingen en kansen, een overlevingsmechanisme dat in het verleden nuttig was. Tegenwoordig kunnen deze instincten echter leiden tot impulsieve en slecht doordachte beleggingsbeslissingen.
Dr. Daniel Crosby, een expert op het gebied van gedragsfinanciering, noemt vier veelvoorkomende fouten die ons denken kunnen beïnvloeden: overmoed, emotie, aandacht en conservatisme.
Overmoed is een natuurlijke neiging om onze eigen vaardigheden te overschatten, wat kan resulteren in het onderschatten van de complexiteit van de aandelenmarkt of specifieke investeringen. Dit kan leiden tot pogingen om de markt te 'timen' of zwaar te investeren in risicovolle fondsen, wat resulteert in een onevenwichtige en slecht gediversifieerde portefeuille.
Onze emotionele toestand kan onze risicobeoordeling ook sterk beïnvloeden. Optimisme bij marktstijgingen kan leiden tot onderschatting van risico's, terwijl paniek bij dalingen kan resulteren in overhaaste verkoopbeslissingen. Het vermijden van emotioneel gedreven acties is cruciaal voor langetermijnsucces.
Het focussen op kortetermijnevenementen, oftewel 'aandacht', kan beleggers afleiden van hun langetermijndoelen. Succesvolle beleggers proberen de markt niet te 'timen' en reageren dan ook niet op elke nieuws headliner of marktomslag in de vorm van koop/verkoop transacties.
Conservatisme of verlies-aversie kan beleggers juist weer te voorzichtig maken, waardoor ze risicovollere investeringen vermijden die in sommige gevallen noodzakelijk zijn voor het behalen van langetermijndoelen. Het is belangrijk om investeringen te kiezen die aansluiten bij je eigen langetermijndoelen, zelfs als dit betekent dat er kortetermijnvolatiliteit moet worden doorstaan.
Historisch gezien heeft de aandelenmarkt zich niet alleen elke keer hersteld, maar is in veel gevallen naar nieuwe hoogten gestegen na drastische dalingen. Dit is gebeurd na alle grote marktevenementen, waaronder de wereldwijde financiële crisis, de oorlog in Oekraïne en COVID-19. In een kapitalistische economie wordt welvaart gecreëerd door ondernemende activiteiten, en die activiteit wordt na verloop van tijd beloond met een rendement op het geïnvesteerde kapitaal.
Het hebben van een plan is essentieel voor elke beleggingsstrategie. Om het plan te starten, moet je voor jezelf beleggingsdoelen stellen. Het stellen van beleggingsdoelen bepaalt hoeveel risico je bereid en in staat bent te nemen en informeert je beslissingen bij het opbouwen van een portefeuille.
Het begrijpen van je beleggingsstijl en de mogelijke uitkomsten zal je helpen zelfverzekerder te voelen wanneer dingen niet gaan zoals gepland. De S&P 500 Index viel deze week? Geen probleem - je bent van plan deze nog dertig jaar aan te houden. Een interessante small-cap in het risicovolle gedeelte van je portfolio bleek toch geen goede investering? Niets aan de hand - je bent goed gediversifieerd en met deze les in je zak al bezig met het onderzoeken van een nieuwe groep opkomende bedrijven.
Voordat je een investering doet, moet je bepalen hoeveel risico je comfortabel kunt nemen. Goed voorbereid zijn helpt beleggingsstress te verslaan. Wanneer je een solide plan hebt om te volgen, veroorzaakt een tegenslag minder snel paniek. Maar om het plan te laten werken, moet je discipline hebben.
Discipline verzacht de klappen van korte termijn schokken op twee manieren. Ten eerste voorkomt het dat je activa met verlies verkoopt omdat je de vrijheid hebt om te wachten tot de neergang zichzelf herstelt. Ten tweede voorkomt het dat je meer risico neemt dan je comfortabel vindt om eventuele verliezen door paniekverkopen goed te maken. Als je je aan je beleggingsdoelen houdt, wordt het gemakkelijker om kortetermijnvolatiliteit te doorstaan. Dit doe je door jezelf niet bloot te stellen aan details die je van gedachten kunnen doen veranderen. Als je gediversifieerd bent, zul je die gemoedsrust hebben.
Succesvol beleggen draait niet om het volledig uitschakelen van emoties, maar om eerlijk te zijn over deze emoties en ze te filteren voordat er financiële beslissingen worden genomen.
Comments