Elon Musk zijn supercomputers: dit is het plan erachter
In het kort:
Tesla investeert $500 miljoen in een supercomputer genaamd Dojo, om data van voertuigen te verwerken en Autopilot en Full Self-Driving (FSD) te verbeteren. Het uiteindelijke doel is volledige autonomie en robotaxi’s.
Musk’s nieuwe AI-bedrijf, xAI, bouwt ook een supercomputer, Colossus, voor AI-producten zoals Grok, in concurrentie met OpenAI, Microsoft en Google.
Dojo wordt ook ingezet voor de training van Tesla’s humanoïde robot Optimus, die vanaf volgend jaar in Tesla-fabrieken moet werken.
Tesla, onder leiding van Elon Musk, zet een grote stap om zichzelf te positioneren als een leider op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en robotica. Hoewel het bedrijf wereldwijd bekend staat om zijn elektrische auto's, heeft Musk al in januari van dit jaar aangegeven dat Tesla vooral gezien moet worden als een AI- en robotica-bedrijf. Deze transformatie wordt aangevoerd door de bouw van de nieuwe supercomputer Dojo, die de ruggengraat vormt van Tesla’s toekomstige AI-innovaties.
Tesla investeert maar liefst $500 miljoen in de bouw van de Dojo-supercomputer in Buffalo, New York. Deze geavanceerde computer is ontworpen om enorme hoeveelheden videodata te verwerken die worden verzameld door Tesla-voertuigen. Elk Tesla-voertuig bevat gemiddeld acht camera’s en rijdt jaarlijks duizenden kilometers, wat resulteert in een gigantische hoeveelheid data. Deze data wordt gebruikt om Tesla's Autopilot- en Full Self-Driving (FSD)-systemen te verbeteren.
Bron: CNBC/Youtube
Autopilot en FSD zijn geavanceerde rijhulp systemen, maar vereisen nog steeds een zo te noemen actieve houding van de bestuurder (simpel gezegd om de zoveel tijd een signaal geven dat je nog actief aan aanwezig bent). De huidige FSD-abonnementen kosten $99 per maand en omvatten automatische rijstrookwisselingen, parkeren en stoppen bij verkeerslichten en stopborden.
Volgens Steven Dickens, technisch adviseur bij de Futurum Group, geeft de immense hoeveelheid data Tesla een voorsprong bij het ontwikkelen van zelfrijdende technologie. Toch zijn de systemen nog niet volledig autonoom, wat volgens critici door Tesla soms te rooskleurig wordt voorgesteld, maar dit kan snel verleden tijd zijn.
Ondanks de ambitieuze plannen heeft Tesla te maken met kritische toezichthouders. Verschillende autoriteiten hebben het bedrijf beschuldigd van het overdrijven van de capaciteiten van Autopilot en FSD in hun marketing. Tesla’s toekomst hangt echter nauw samen met het succes van volledig autonome voertuigen, vooral door de langverwachte introductie van robotaxi’s. Analisten wijzen erop dat de hoge beurswaarde van Tesla sterk afhankelijk is van de vooruitgang die wordt geboekt op dit gebied.
Op dit moment loopt Tesla achter op concurrenten zoals Waymo (onderdeel van Alphabet), die al volledig autonome taxi’s exploiteert in verschillende Amerikaanse steden, en GM’s Cruise. In China zijn bedrijven zoals Didi en Baidu eveneens actief in deze sector. Tesla's eerstvolgende grote robotaxi-evenement, dat oorspronkelijk voor augustus was gepland, zal naar verwachting op 10 oktober plaatsvinden en is hierdoor belangrijker dan ooit.
Naast Dojo bouwt Tesla ook een ander supercomputercluster, Cortex, in Austin, Texas, om de toenemende AI-behoeften van het bedrijf te ondersteunen. Deze infrastructuur is niet alleen gericht op de verbetering van rijhulpsystemen, maar zal ook worden ingezet voor de ontwikkeling van Tesla's humanoïde robot Optimus, die vanaf volgend jaar in de Tesla-fabrieken moet werken.
Musk heeft verklaard dat Tesla in 2024 in totaal $10 miljard zal besteden aan AI-ontwikkelingen. Deze investeringen zijn bedoeld om het bedrijf een voorsprong te geven op het gebied van autonoom rijden en robotica, maar er is nog een lange weg te gaan.
Naast Tesla richt Musk zich ook op zijn nieuwe AI-bedrijf, xAI, dat in 2023 werd opgericht. Het doel van xAI is om grote taalmodellen en AI-producten te ontwikkelen, zoals de chatbot Grok, die een alternatief moet vormen voor de tools van bedrijven zoals OpenAI, Microsoft en Google. Hoewel Musk een van de mede-oprichters was van OpenAI, verliet hij het bedrijf in 2018 en heeft hij sindsdien kritiek geuit op de richting die het bedrijf is ingeslagen.
Om xAI te ondersteunen, bouwt Musk een andere supercomputer, Colossus, in Memphis, Tennessee. In september 2024 werd een deel van Colossus al operationeel. Deze rekenkracht zal worden gebruikt om Grok te trainen en de AI-ambities van Musk verder te ontwikkelen.
Elon Musk's focus op supercomputers toont aan hoe essentieel AI is voor de toekomst van zowel Tesla als zijn nieuwe bedrijf xAI. Met de gigantische investering in Dojo en de bouw van Colossus zet Musk in op innovatie in zowel de autosector als de bredere AI-markt. Het succes van deze projecten zal van cruciaal belang zijn voor Tesla’s ambities op het gebied van autonome voertuigen en robotica, evenals voor xAI’s positie in de concurrerende AI-industrie. Tesla’s robotaxi’s en de introductie van de Optimus-robot zullen nauwlettend worden gevolgd door investeerders, die hopen op een doorbraak in autonome technologieën die de markt kan transformeren.
Comments