top of page

Elon Musk slaat alarm over China

In het kort:

  •  De Tesla-topman uit zijn zorgen over de toenemende concurrentie van Chinese autofabrikanten en pleit voor handelsbelemmeringen tegen China.

  • In het laatste kwartaal van vorig jaar verkocht het Chinese BYD meer elektrische auto's dan Tesla, mede door te focussen op lagere marktsegmenten waar Tesla niet actief is.

  • Ondanks prijsverlagingen door concurrentie in China, behield Tesla een winst van 4,4 miljard dollar op een omzet van 25 miljard dollar in het vierde kwartaal.



In de schaduw van het succes van Tesla de afgelopen jaren, tekent zich nu een nieuwe macht af: Chinese autofabrikanten zoals BYD zetten de orde op scherp. Elon Musk, de visionair achter Tesla, signaleert een storm op komst. Met enige bezorgdheid spreekt hij over de opmars van deze nieuwe spelers op het wereldtoneel. Zijn oproep voor handelsbelemmeringen is niet zozeer een verdediging van zijn eigen bedrijf, maar een waarschuwing voor de gehele EV- industrie.


Tesla's recente kwartaalcijfers (Q4), met een stevige winst ondanks de druk op de marges door prijsverlagingen in China, getuigen van de veerkracht van Tesla. De vooruitblik van Musk duidt echter op voorzichtigheid. De focus van Tesla op de ontwikkeling van nieuwe modellen lijkt een strategische zet om voorbereid te zijn op deze toenemende concurrentie.


De aankondiging van de start van de productie van een nieuw Tesla-model, de cross-over met codenaam Redwood, is mogelijk een antwoord op de toenemende concurrentie van Chinese bedrijven. Het duidt op een mogelijke verschuiving in Tesla's strategie, waarbij het bedrijf zich mogelijk breder op de markt wil richten om zo de concurrentie voor te blijven.


De oproep van Musk voor handelsbelemmeringen tegen Chinese autofabrikanten onderstreept een mogelijke verschuiving in de globale auto-industrie. Het tijdperk waarin westerse bedrijven de markt domineerden, wordt uitgedaagd door de opkomst van Chinese spelers die niet alleen de lagere segmenten van de markt aanboren, maar ook de technologische en productie-efficiëntie in hun voordeel kunnen ombuigen. Een van de grotere en meest kansrijke Chinese spelers is het bedrijf BYD.


Het aanpassingsvermogen van Tesla, met zijn focus op innovatie en de ontwikkeling van nieuwe modellen, biedt een blauwdruk voor hoe bedrijven kunnen reageren op deze veranderende marktdynamiek. De strijd om de toekomst van elektrische auto's is in volle gang, en de winnaars zullen degenen zijn die niet alleen innoveren, maar ook effectief kunnen omgaan met deze geopolitieke en economische uitdagingen.


Morgen zullen we in een verder artikel wat dieper ingaan op de implicaties van Tesla.


Aandelen Tesla & BYD zijn verkrijgbaar via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page