top of page

Elon Musk & Neuralink: Revolutionaire ontwikkelingen

In het kort:

  • Neuralink heeft een baanbrekende hersenchip ontwikkeld die een volledig verlamde man in staat stelt computerspellen te spelen door enkel zijn gedachtes te gebruiken.

  • De chip werd geïmplanteerd bij Noland Arbaugh, die na een duikongeval volledig verlamd raakte.

  • Daarnaast streeft Neuralink om technologieën te ontwikkelen die verlamde personen hun spiergebruik laten herwinnen en blinden hun zicht teruggeven.


Het Amerikaanse bedrijf Neuralink, opgericht door Elon Musk, heeft onlangs een doorbraak bereikt in het combineren van technologie en menselijk bewustzijn. Met de ontwikkeling van een geavanceerde hersenchip, die fungeert als een soort gedachtenlezer, is Neuralink erin geslaagd een volledig verlamde man de mogelijkheid te geven om computerspellen te spelen, puur door gebruik te maken van zijn gedachtes. Deze ontwikkeling markeert volgens Elon Musk een significant moment in de poging om de kwaliteit van leven voor mensen met ernstige lichamelijke beperkingen te verbeteren.


In januari werd de chip ingebracht bij de 29-jarige Noland Arbaugh, die door een tragisch duikongeval volledig verlamd raakte. Sindsdien heeft Arbaugh, door middel van deze hersenchip, kunnen communiceren met een computer zonder fysieke interactie. Dit stelt hem in staat complexe taken uit te voeren, zoals schaken en het navigeren van de cursor op een computerscherm, allemaal door enkel zijn gedachtes te gebruiken. Arbaugh deelde zijn ervaring over hoe hij acht uur lang het strategiespel Civilization VI speelde, een prestatie die alleen werd beperkt door de noodzaak om de chip op te laden.


Neuralink's ambitie reikt overigens veel verder dan alleen het bieden van digitale interactie voor mensen met lichamelijke beperkingen. Het bedrijf streeft ernaar op termijn ook technologieën te ontwikkelen die mensen met verlamming hun spiergebruik laten herwinnen en individuen met visuele beperkingen hun zicht teruggeven - een belofte die hoop biedt, zelfs aan degenen die blind geboren zijn.


De ontwikkeling van de hersenchip van Neuralink heeft niet alleen plaatsgevonden in een menselijke context. De chip is in de loop der jaren getest op duizenden dieren, waaronder een opmerkelijke proef waarbij een aap het klassieke spel Pong kon spelen door enkel zijn gedachtes te gebruiken. Deze dierproeven hebben cruciale data opgeleverd voor de verbetering van de technologie, hoewel ze ook aanleiding hebben gegeven tot ethische discussies over het welzijn van de gebruikte dieren.


De voortgang van Neuralink heeft daarom niet zonder veel controverse plaatsgevonden. Kritiek op de dierproeven wijst op het hoge aantal dieren dat tijdens het onderzoek is gestorven, wat veel vragen oproept over de ethische verantwoordelijkheid van het bedrijf in zijn streven naar wetenschappelijke vooruitgang.



De prestaties van Neuralink belichamen voor nu in ieder geval een monumentale stap voorwaarts in de integratie van technologie en menselijke cognitie. Terwijl het bedrijf zijn onderzoek voortzet, opent de succesvolle toepassing van het hersenimplantaat bij Noland Arbaugh nieuwe perspectieven voor de behandeling van ernstige lichamelijke beperkingen. Het lijkt erop dat Musk naast Tesla en SpaceX weer een tech-parel in handen heeft.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page