top of page

Elon Musk en Larry Ellison smeken om Nvidia's AI-chips

In het kort:

  • Larry Ellison en Elon Musk vroegen Nvidia's CEO om meer AI-chips vanwege de groeiende behoefte van Oracle en Tesla.

  • Nvidia’s chips zijn essentieel voor de ontwikkeling van AI, en bedrijven investeren miljarden in deze technologie om voorop te blijven.

  • Nvidia domineert de AI-chipmarkt met meer dan 90% marktaandeel, en de vraag naar hun krachtige chips blijft toenemen.

Het lijkt misschien een scène uit een film: twee van de rijkste mensen ter wereld, Larry Ellison en Elon Musk, zitten in een sushi-restaurant en smeken om meer chips bij Jensen Huang, de CEO van Nvidia. Maar dit is precies wat er gebeurde tijdens een diner in Nobu Palo Alto vorige week. En wat kreeg zelfs Elon Musk zover om te smeken? De GPU’s van Nvidia, de chips die essentieel zijn voor kunstmatige intelligentie en machine learning.


Tijdens een recente bijeenkomst met analisten vertelde Larry Ellison, mede-oprichter van Oracle, hoe hij en Elon Musk, CEO van Tesla, letterlijk smeekten bij Jensen Huang, CEO van Nvidia. Ze vroegen Huang om meer AI-chips voor hun bedrijven. “Neem alsjeblieft ons geld. We hebben meer GPU’s nodig,” grapte Ellison. Hoewel het een luchtig en informeel gesprek was, benadrukt het hoe nijpend de situatie is voor bedrijven die afhankelijk zijn van deze chips.


GPU's, de krachtige chips van Nvidia, zijn momenteel van onschatbare waarde voor bedrijven die ook maar iets met AI willen ondernemen. Oracle en Tesla zijn natuurlijk geen uitzondering. Oracle bouwt datacenters wereldwijd en heeft duizenden van deze chips nodig om AI-modellen te trainen. Tesla, aan de andere kant, gebruikt Nvidia’s technologie om zijn zelfrijdende auto’s te verbeteren.


Oracle heeft al 162 datacenters in gebruik of in aanbouw, maar verwacht dat dit aantal kan stijgen tot 2.000. De reden hiervoor is simpel: De vraag naar computerkracht voor AI groeit explosief. Sommige van Oracle's grootste datacenters bevatten al clusters van meer dan 32.000 GPU’s, maar dat is nu zelfs niet meer genoeg. Het bedrijf plant een nieuwe cluster met maar liefst 131.072 GPU's van Nvidia’s nieuwste generatie, de Blackwell-chips, voor volgend jaar.


Ook Tesla’s behoefte aan GPU's is enorm. Het bedrijf gebruikt deze chips om zijn neurale netwerken te trainen voor zelfrijdende technologie. Tesla is van plan om tegen het einde van dit jaar 50.000 GPU's actief te hebben om zijn software verder te verbeteren.


Belangrijk om te weten is dat Nvidia bovendien ver voor loopt op haar concurrenten. De rekenkracht van de chips van Nvidia zijn sinds 2016 maar liefst duizend keer toegenomen, wat een hele goede prestatie is binnen de industrie. Het is dus niet zo gek dat grote techbedrijven miljarden uitgeven aan de chips van specifiek Nvidia.

De investeringen die bedrijven doen om deel te nemen aan deze AI-race zijn gigantisch. Oracle gaf in 2024 al $6,9 miljard uit aan investeringen, voornamelijk aan chips en de bouw van datacenters. Dit bedrag zal naar verwachting verdubbelen in 2025. Tesla is van plan om meer dan $10 miljard uit te geven dit jaar, en Microsoft en Amazon zullen nog grotere bedragen spenderen, met capex-uitgaven van respectievelijk $55,7 miljard en meer dan $60 miljard. Ook andere bedrijven geven aanzienlijke bedragen uit om mee te doen in de ontwikkeling van AI.

Deze enorme uitgaven laten zien hoe belangrijk AI is geworden voor de toekomst van technologie. Bedrijven zijn bereid miljarden te investeren in infrastructuur en hardware om aan de top te blijven. Nvidia is dan ook de grote winnaar in deze race, aangezien het bedrijf momenteel meer dan 90% van de AI-chipmarkt controleert.

De strijd om AI-chips benadrukt de grote rol van kunstmatige intelligentie in de toekomst van de tech-industrie. Bedrijven zoals Oracle, Tesla en anderen vechten om de rekenkracht die nodig is om AI-gedreven innovaties mogelijk te maken. Nvidia’s positie als marktleider geeft hen een cruciale rol in de toekomst van AI, en het is zeer waarschijnlijk dat de vraag naar hun chips alleen maar zal toenemen. Voor bedrijven zoals Oracle en Tesla is het verkrijgen van voldoende chips niet alleen fijn, maar ook simpelweg essentieel om hun projecten te realiseren.


Het feit dat Ellison en Musk smeken om de GPU's van Nvidia laat zien hoe waardevol en schaars deze chips in korte tijd zijn geworden. Terwijl de AI-race waarschijnlijk nog wel even doorgaat, is één ding wel zeker: bedrijven die voorop willen blijven lopen in de AI-revolutie zullen dus waarschijnlijk blijven strijden om Nvidia's krachtige chips.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page