top of page

Eerste AI gestuurde ETF gebaseerd op topbeleggers kiest deze aandelen

In het kort:

  • Een nieuwe AI-gestuurde ETF probeert de investeringsstijl van legendarische beleggers zoals Warren Buffett na te bootsen.

  • The Intelligent Livermore ETF (LIVR) gebruikt AI-modellen zoals ChatGPT, Claude en Gemini om portefeuilles samen te stellen.

  • Met namen als Meta, Nvidia en TSMC in de top van zijn portefeuille, wil deze ETF een revolutie ontketenen in de wereld van beleggen door AI als een belangrijke speler te positioneren.


De financiële wereld staat misschien wel aan de vooravond van een nieuwe revolutie, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) een centrale rol speelt in het beleggen. Intelligent Alpha, een fintech-startup, heeft onlangs de Intelligent Livermore ETF (LIVR) gelanceerd. Deze exchange-traded fund (ETF) probeert de briljante strategieën van enkele van de grootste investeerders ooit na te bootsen, waaronder Warren Buffett, Stanley Druckenmiller en David Tepper, met behulp van AI.


Deze ETF is uniek omdat het gebruik maakt van geavanceerde AI-taalmodellen zoals ChatGPT, Claude en Gemini. Deze modellen analyseren openbare financiële gegevens, interviews, en zelfs bekende uitspraken van deze legendarische investeerders, je kan het zo gek niet bedenken of deze modellen nemen het mee. Vervolgens creëert de AI een portefeuille van aandelen die lijkt op wat deze investeerders zelf zouden selecteren. De AI kan inspelen op verschillende stijlen, variërend van waarde-investeringen in de stijl van Buffett tot agressievere groeistrategieën. Met AI modellen die steeds meer aankunnen is dit een hele interessante ontwikkeling, aangezien de modellen op den duur wellicht echt deze beleggers na kunnen gaan bootsen.


Het koersverloop van deze ETF sinds afgelopen woensdag:

Bron: iaetfs

De Intelligent Livermore ETF begon afgelopen woensdag met handelen en heeft in zijn portefeuille aandelen zoals Meta, Nvidia en TSMC. De naam van de ETF is een eerbetoon aan Jesse Livermore, een legendarische aandelenhandelaar uit de vroege 20e eeuw. Met een kostenratio van 0,69% probeert deze ETF beleggers aan te trekken die geloven in de kracht van AI om consistent superieure rendementen te behalen.


De ETF specificaties van LIVR:

Bron: iaetfs

De AI-modellen in de LIVR ETF fungeren als een soort “investeringscommissie.” Ze worden gevoed met de filosofieën en ideeën van investeerders zoals Buffett, gebaseerd op hun brieven aan aandeelhouders, interviews en andere publieke informatie. Het resultaat is een breed gespreide portefeuille die gebruik maakt van inzichten uit verschillende investeringsbenaderingen. Hoewel AI de primaire beslissingen neemt, voeren mensen de transacties uit om "hallucinaties" of fouten te voorkomen. Zo worden bijvoorbeeld bedrijven die frauduleus handelen uit de portefeuille geweerd.


Doug Clinton, CEO van Intelligent Alpha, zegt dat het grote voordeel van deze AI-modellen hun veelzijdigheid is. Ze kunnen zowel als defensieve waarde-investeerder als een agressieve groeibelegger opereren. De technologie biedt dus op papier het beste van beide werelden: de diepe analyse van een menselijke investeerder, zonder de emotionele beslissingen die vaak met menselijke handel gepaard gaan.


De top 10 posities van de LIVR ETF op dit moment:

Bron: iaetfs

Hoewel veel hedgefondsen AI al gebruiken voor analyse en dataverwerking, is de LIVR ETF een van de eerste producten die AI gebruikt om daadwerkelijk beleggingsbeslissingen te nemen. Het idee om AI in te zetten om aandelen uit te kiezen is nog relatief nieuw, maar het biedt veel potentie. De mogelijkheden om verschillende beleggingstheorieën te combineren met real-time data-analyse maakt AI een krachtig hulpmiddel.



AI heeft niet alleen het voordeel dat het sneller kan analyseren dan mensen, maar het is ook vrij van de emotionele valkuilen die vaak leiden tot slechte investeringsbeslissingen. In de wereld van indext rackers en passief beleggen biedt de AI-aanpak een dynamisch alternatief: meer intelligent dan passieve strategieën en minder emotioneel dan actieve menselijke beleggers.


Met de Intelligent Livermore ETF als eerste stap, zijn er nog vier andere AI-ETF’s in de pijplijn. Deze nieuwe producten zullen zich richten op technologie, small-caps, large-caps, en zelfs een speciale Buffett-geïnspireerde ETF genaamd Omaha, ter ere van de stad waar Buffett vandaan komt. Clinton wil met Intelligent Alpha uitgroeien tot een AI-gedreven versie van BlackRock, met als doel om uiteindelijk $1 biljoen aan beheerd vermogen te bereiken.


Hoewel de integratie van AI in beleggen nog in de kinderschoenen staat, is de interesse groot. Andere AI-gedreven ETF’s, zoals de Franklin Intelligent Machines ETF en Global X Artificial Intelligence & Technology ETF, laten zien dat AI een blijvende kracht kan worden in de financiële wereld.


Hoewel AI het potentieel heeft om de wereld van beleggen te transformeren, blijft er nog veel onzekerheid. Een groot deel van de AI-gedreven investeringsproducten is nog steeds in een experimenteel stadium, en er zijn maar weinig solide gegevens die aantonen dat deze strategieën beter presteren dan traditionele methoden. In de Verenigde Staten presteren slechts enkele AI-ETF's beter dan de S&P 500. Toch is de technologie nog jong, en de mogelijkheden zijn eindeloos. De komende jaren zullen uitwijzen of AI-gedreven ETF’s zoals de Intelligent Livermore ETF de toekomst van beleggen kunnen veranderen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page