top of page

Een zeer interessant AI aandeel als alternatief voor Nvidia

In het kort:

  • Super Micro Computer heeft dit jaar een stijging van 212% doorgemaakt, mede door de sterke samenwerking met Nvidia en hun innovatieve bouwblok-architectuur.

  • Het bedrijf verwacht dat zijn directe vloeistofkoeling (DLC) technologie snel terrein zal winnen, met een marktaandeel van 30% tegen volgend jaar.

  • Loop Capital heeft het koersdoel voor Super Micro Computer verhoogd naar $1.500 per aandeel, gebaseerd op verwachte omzetgroei en winst in de komende jaren.


Super Micro Computer (NASDAQ: SMCI) heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van 212% doorgemaakt, waarmee het de prestaties van Nvidia, dat een stijging van 149% zag, overtreft. Deze groei is deels te danken aan de nauwe samenwerking met Nvidia, waarbij Supermicro als voorkeursserverpartner fungeert. Door hun eigen technische expertise en innovatieve benadering, waarbij servers uit bouwblokken worden samengesteld, kan Supermicro snel en kostenefficiënt op maat gemaakte servers leveren.


Het bedrijf heeft sterke financiële prestaties laten zien, met een omzetstijging van 200% op jaarbasis tot $3,85 miljard en een verdrievoudiging van de winst per aandeel (EPS) tot $6,56. SMCI heeft zijn omzetverwachtingen voor het hele jaar verhoogd tot een bereik van $14,7 miljard - $15,1 miljard, wat de verwachtingen van analisten overtreft. Analisten voorspellen een jaarlijkse groei van de EPS met een indrukwekkende 46,71% voor de komende vijf jaar.


De aandelenkoers van SMCI sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De bouwblok-architectuur van SMCI stelt klanten in staat om onderdelen van een server eenvoudig te vervangen en te upgraden, zonder dat het gehele systeem vervangen hoeft te worden. Dit bespaart tijd en geld, en biedt de flexibiliteit om snel te reageren op veranderende behoeften in de AI-infrastructuur.


Een van de meest interessante ontwikkelingen bij Supermicro is de introductie van directe vloeistofkoeling (DLC) technologie. Hoewel DLC al decennia bestaat, heeft het slechts ongeveer 1% van de datacentermarkt veroverd vanwege de extra kosten en de tijd die nodig is voor implementatie. Met de toenemende energiebehoeften van AI-servers wordt DLC echter steeds belangrijker.



DLC-systemen verminderen de noodzaak voor uitgebreide airconditioning, besparen energie en ruimte, en maken dichtere serverclusters mogelijk. CEO Charles Liang verwacht dat DLC tegen het einde van dit jaar 15% van Supermicro’s server installaties zal uitmaken en tegen volgend jaar zelfs 30%. Dit kan de energiekosten in datacenters met wel 40% verminderen.


Terwijl concurrenten zoals Dell Technologies (DELL) en Hewlett Packard Enterprise (HPE) ook vloeistofkoeling aanbieden, doet SMCI dit op een grotere schaal en met meer flexibiliteit. Dit geeft SMCI een concurrentievoordeel in een markt die steeds meer afhankelijk is van high-performance en energie-efficiënte oplossingen.


Super Micro Computer (SMCI) speelt een cruciale rol in de servermarkt, waarbij meer dan 90% van de totale omzet afkomstig is van server- en opslagsystemen. In de afgelopen jaren is de omzet uit deze segmenten aanzienlijk toegenomen, van 79% in FY2020 tot 92% in FY2023. Deze groei wordt gedreven door de enorme investeringen in AI-infrastructuur als gevolg van de opkomst van generatieve AI (GenAI).


De AI-servermarkt groeit exponentieel, met een verwacht samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 30,3% van 2024 tot 2033. Dit betekent dat de uitgaven aan AI-servers tegen 2033 naar verwachting $430 miljard zullen bereiken. Deze sterke groeivooruitzichten bieden SMCI een uitstekende kans om zijn marktaandeel verder te vergroten en te profiteren van de toenemende investeringen in datacenterinfrastructuur.


In het eerste kwartaal van FY2024 zag SMCI zijn marktaandeel stijgen van 4,69% naar 5,87%. Hoewel dit nog steeds bescheiden is in vergelijking met de top drie serverleveranciers, biedt het een aanzienlijk groeipotentieel om te groeien in deze markt. Om deze groei te ondersteunen, heeft SMCI zijn kapitaaluitgaven de afgelopen negen maanden met 385% verhoogd op jaarbasis. Deze investeringen zijn gericht op het uitbreiden van de productiecapaciteit en het verwerven van extra magazijnen om de volgende fase van bedrijfs- en datacenteroperaties te ondersteunen.


SMCI heeft nauwe samenwerkingsverbanden met belangrijke AI-chipmakers zoals Nvidia (NVDA), AMD (AMD) en Intel (INTC). Hierdoor kan het bedrijf vroegtijdig toegang krijgen tot hun chips en servers aanpassen voordat concurrenten dat kunnen. Deze voorsprong heeft hyperscalers zoals Amazon (AMZN), Alphabet (GOOG), Microsoft (MSFT) en Meta Platforms (META) aangetrokken, wat de vraag naar SMCI's AI-infrastructuur stimuleert. In het derde kwartaal van FY2024 kwam meer dan 50% van de inkomsten van AI GPU-klanten, zowel in de enterprise- als cloudserviceprovider markten.


SMCI heeft een indrukwekkende omzetgroei laten zien, met een groei van meer dan 100% op jaarbasis in de laatste twee kwartalen. Ondanks enkele uitdagingen in de toeleveringsketen, blijft het bedrijf optimistisch over zijn omzetvooruitzichten en heeft het zijn omzetverwachting voor het vierde kwartaal van 2024 verhoogd naar een bereik van $14,7 miljard tot $15,1 miljard. Dit impliceert een omzetgroei van 142,6% op jaarbasis in het vierde kwartaal, wat de totale jaaromzetgroei voor FY2024 op 110% brengt.


De omzet(groei) van SMCI 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Net als andere snelgroeiende bedrijven richt SMCI zich momenteel op top-line groei en vraagstimulering, zelfs als dit ten koste gaat van de marges. De brutomarge en operationele marge van het bedrijf zijn sinds het eerste kwartaal van FY2023 hierdoor dan ook gedaald. Desondanks verwacht het management dat de marges weer zullen stijgen zodra de zakelijke omgeving normaliseert en de vraag naar AI-servers toeneemt.


De brutomarge van SMCI 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Ondanks de sterke groei wordt SMCI verhandeld tegen redelijke waarderingsmultiples, met een EV/Sales forward van 3,2x en een non-GAAP P/E forward van 34,8x. Deze waarderingen zijn vergelijkbaar met die van andere bedrijven in de halfgeleidersector en houden rekening met de groeipotentie van de AI-boom waar we nu in zitten. De verwachting is dat SMCI zijn sterke groeitraject zal voortzetten, ondersteund door de toenemende vraag naar AI-servers en gunstige marktomstandigheden. De huidige P/E ratio, gebaseerd op de laatste kwartaalcijfers is nu 45,98. Dit is niet goedkoop, maar de enorme verwachte groei in de EPS onderbouwd deze ratio voor mij wel, als het bedrijf deze groei waar weet te maken uiteraard.


De P/E ratio van SMCI 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Supermicro heeft de afgelopen kwartalen namelijk al indrukwekkende groeicijfers laten zien, met een omzetstijging van 200% in het laatste kwartaal. De voordelen van DLC-technologie en de sterke vraag naar AI-oplossingen zullen naar verwachting deze hypergroei en hopelijk hoge marges ondersteunen. Loop Capital, een technologiegericht onderzoeksbureau, heeft zijn koersdoel voor Supermicro verhoogd van $600 naar $1.500 per aandeel. Deze prognose is gebaseerd op de verwachting dat Supermicro tussen $50 en $60 per aandeel zal verdienen in het fiscale jaar 2026, op een omzet van $30 miljard tot $40 miljard.


Het management van SMCI, onder leiding van CEO Charles Liang en CFO David Wigand, maakt strategische financiële beslissingen om groei te stimuleren. Het bedrijf heeft een lage schuldenlast van 37% ten opzichte van het eigen vermogen en financiert projecten grotendeels vanuit de kasstromen. Recente investeringen in inventaris en uitbreidingen van vloeistofkoelingsrekken, noodzakelijk voor de nieuwste Nvidia GPU's, zijn tekenen van een bedrijf in groeimodus.



SMCI wordt momenteel verhandeld tegen een forward PEG-ratio van 0,83x, wat naar mijn mening impliceert dat de aandelenprijs laag is in verhouding tot het groeipotentieel van de winst. Met een verwachte jaarlijkse groei van de EPS van 46,71% en een sterke vraag naar datacenters, lijkt SMCI een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid binnen deze markt.


De EPS(groei) van SMCI 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Super Micro Computer heeft zijn positie als leider in de servermarkt versterkt door innovatieve technologieën en strategische samenwerkingen. Met de introductie van DLC-technologie en een verwachte sterke omzetgroei blijft het bedrijf goed gepositioneerd voor de toekomst. Investeerders die nu instappen, kunnen profiteren van de groeiende vraag naar energie-efficiënte en flexibele serveroplossingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page