top of page

Een nieuw economisch tijdperk onder Trump: deregulering, energie en protectionisme

Jelger Sparreboom

In het kort:

  • De eerste dag van het presidentschap van Donald J. Trump begon met een golf van executive orders, gericht op energieproductie, inflatie-beheersing en deregulering.

  • Financiële markten reageerden aanvankelijk positief, met stijgende aandelenindices en met name sterke prestaties van de energie-, tech- en financiële sector.

  • Verwachte handelsmaatregelen, waaronder importtarieven, zorgen voor wereldwijde economische spanningen.


Executive orders: een nieuwe economische koers

Op zijn eerste dag als president van zijn tweede termijn heeft Donald Trump direct een reeks executive orders ondertekend. Deze bevatten onder andere een nationale noodtoestand voor energie, het openen van federale gronden voor energie-exploratie, het terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs en het schrappen van AI-regulatie. Een opvallende maatregel was de order genaamd "Unleashing American Energy", waarmee de productie van fossiele brandstoffen verder wordt gestimuleerd.


In zijn inauguratierede benadrukte Trump dat hoge energieprijzen een last vormen voor Amerikaanse consumenten: "We will drill, baby, drill."


Warren Buffet liet weten op 19 december 2024 nog extra aandelen in het olie- en gasbedrijf Occidental Petroleum (OXY) gekocht te hebben ter waarde van 409 miljoen dollar. Daarmee bezit Berkshire nu 28% van de aandelen ter waarde van ongeveer 12 miljard dollar.


Impact van deregulatie

De focus op deregulering en belastingverlagingen zorgde voor een directe positieve reactie op de energie- en financiële markten na Trumps overwinning. De S&P Banks Select Industry Index steeg met 12% in één dag, en energiebedrijven kunnen profiteren van ruimere toegang tot natuurlijke hulpbronnen.


De stijging van de S&P Banks Select Industry Index tijdens Trumps herverkiezing - Bron: Google Finance

Tegelijkertijd brengt deze deregulering ook onzekerheden en volatiliteit met zich mee, met name voor de bankensector. Zo neemt door aankomend minder toezicht het risico op het faillissement van banken toe, zoals in 2023 gebeurde met onder andere de Silicon Valley Bank (SVB), Silvergate en Signature Bank.


Trump heeft ook regulatie op kunstmatige intelligentie teruggedraaid, wat ruimte biedt voor technologische groei. Dit is gunstig voor technologiebedrijven die actief zijn in AI, waaronder grote namen zoals Microsoft (MSFT) met Copilot, Apple (AAPL) die bezig is met AI te implementeren in IOS, en Salesforce (CRM) met ‘agent-force 2.0’ software. Dit zal ook de vraag naar AI-chips van NVIDIA (NVDA) in 2025 blijven versterken.


Handelsbeleid en importtarieven

Hoewel Trump op dag één nog geen nieuwe importtarieven invoerde, benadrukte hij dat er "historische nieuwe heffingen" aan zitten te komen, waaronder een mogelijke 25% tarief op importen uit Mexico en Canada. Dit protectionistische beleid kan aanzienlijke gevolgen hebben voor wereldwijde toeleveringsketens en exportgerichte economieën zoals Duitsland en China.


Duitse exporteurs, vooral in de auto-industrie, riskeren verliezen in export naar Amerika door hogere Amerikaanse tarieven, waarbij met name fabrikanten zoals Volkswagen, BMW en Daimler kwetsbaar zijn vanwege hun sterke afhankelijkheid van de Amerikaanse markt.


Internationale reactie

In Europa heeft Trumps herverkiezing geleid tot dalingen op de beurzen, met een gemiddelde daling van 1% op de Europese markten op de dag van zijn inauguratie. De Amerikaanse markten reageerden daarentegen positief, met een stijging van de S&P 500-index met 2,5%. De gevolgen voor Europa zijn echter groter dan alleen marktvolatiliteit. Vooral Duitsland, met zijn exportgerichte economie, loopt risico’s door de verhoogde Amerikaanse tarieven.


China als export-economie voor een grote uitdaging. Om deze te compenseren, overweegt de Chinese overheid stimuleringsmaatregelen ter waarde van meer dan 10 biljoen yuan (ongeveer 1.300 miljard euro).


Inflatie en monetair beleid

Een ander speerpunt van Trumps beleid is de beheersing van inflatie. Hij gaf opdracht aan alle federale agentschappen om noodmaatregelen te treffen om prijzen te verlagen. Tegelijkertijd oefent Trump druk uit op de Federal Reserve om lage rentetarieven te handhaven, wat juist kan leiden tot langere periodes van inflatie.

Trumps keuze om Jerome Powell niet te herbenoemen als voorzitter van de Fed als zijn termijn afloopt in mei 2026 brengt onzekerheid over toekomstig beleid.

De herverkiezing van Donald Trump markeert een nieuw hoofdstuk vol economische veranderingen. Zijn executive orders weerspiegelen een agenda die zich richt op deregulering, energieproductie en protectionistisch handelsbeleid.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page