top of page

Een dividend aandeel dat zich klaarmaakt voor stevige winstgroei

In het kort:

  • Citigroup heeft sinds eind vorig jaar beter weten te presteren S&P 500 met bijna 25%, dankzij een succesvolle ommekeer binnen het bedrijf.

  • De winst per aandeel (EPS) wordt naar verwachting met meer dan 20% verhoogd volgend jaar.

  • De huidige waardering van Citigroup-aandelen is er dan ook een om dieper op in te gaan, met een aantrekkelijk dividendrendement en gunstige vooruitzichten voor winstgroei.


Citigroup heeft sinds het dieptepunt van Q4 vorig jaar de S&P 500 met bijna 25% overtroffen. Onder leiding van CEO Jane Fraser heeft Citigroup kostenbesparende initiatieven ondernomen en streeft het naar betere kapitaalmarktmogelijkheden. Deze initiatieven lijken hun vruchten af te gaan werpen, gezien de verwachte winst per aandeel (EPS) groei van meer dan 20% volgend jaar.


De aandelenkoers van Citigroup sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Citigroup een GAAP EPS van $1,58, wat vele malen hoger was dan de verwachte $1,17. De omzet van $21,1 miljard overtrof de verwachtingen met $700 miljoen. Het management heeft een doel gesteld van een jaarlijkse omzetgroei van 4-5% en een rendement op (tastbaar) eigen vermogen van 11-12% tegen 2026.


De omzet van Citigroup sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Na jaren van magere dividenden en weinig significante aandeleninkopen, verwacht men dat Citigroup agressiever aandelen zal inkopen in de komende kwartalen. Dit zou resulteren in een gezond totaalrendement voor aandeelhouders.


Een cruciale maatstaf voor het evalueren van een aandeel is de vrije kasstroom of, voor een bank, de winstopbrengst. Momenteel onderpresteert Citigroup ten opzichte van zijn potentieel, als we kijken naar concurrenten, vanwege de aanzienlijke kosten die gepaard gaan met de herstructurering onder Fraser op dit moment.



Maar zelfs nu ligt de winstopbrengst op basis van toekomstige verwachtingen boven de 10%, naast een dividendrendement van bijna 3,6%. Indien Citigroup zijn middellangetermijndoelen van een 10-11% rendement op tastbaar eigen vermogen (ROTCE) bereikt, zou de bank dus tussen de $8,50 en $9,50 per aandeel verdienen, wat overeenkomt met een winstopbrengst van 15,2% tegen de huidige prijzen.


Enkele belangrijke metrics voor Citirgroup in het afgelopen kwartaal:

BRON: Citigroup


In een vrije marktomgeving zouden aandeleninkopen van Citigroup naar mijn mening een no-brainer zijn bij de huidige waardering, omdat het terugkopen van aandelen tegen een grote korting ten opzichte van de tastbare boekwaarde per aandeel zowel TBVPS als de winst per aandeel snel zou doen groeien. Op het feit waarom aandeleninkopen van de bank juist nu interessant lijken maar waarom dit niet zomaar kan op dit moment zal ik later nog even terugkomen in dit artikel.


De EPS van Citigroup sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Op 12 april dit jaar rapporteerde Citigroup een nettowinst van ongeveer $3,4 miljard, een winst per aandeel van $1,58, en een ROTCE van 7,6% op meer dan $21 miljard aan inkomsten. De inkomsten stegen met 3% jaar-op-jaar, exclusief desinvesteringen, terwijl de kosten met 7% stegen op een gerapporteerde basis en met 5% exclusief desinvesteringen en de extra FDIC-bijdrage.


De term "FDIC-bijdrage" hierboven verwijst naar de betalingen die banken in de Verenigde Staten moeten doen aan de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). De FDIC is een onafhankelijke overheidsinstantie die in 1933 werd opgericht tijdens de Grote Depressie om de stabiliteit en het vertrouwen in het Amerikaanse banksysteem te waarborgen. De FDIC verzekert deposito's bij banken en spaarinstellingen tegen verlies in het geval van een bank faillissement. Dit betekent dat als een door de FDIC verzekerde bank failliet gaat, de FDIC ervoor zorgt dat de rekeninghouders hun geld tot een bepaald maximumbedrag terugkrijgen.



De herstructureringskosten van $1 miljard in de laatste twee kwartalen zouden op de middellange termijn moeten resulteren in jaarlijkse kostenbesparingen van $1,5 miljard. We zien dus duidelijk dat Citigroup op dit moment door een stevige hervorming heen gaat, maar wel een hervorming die lijkt te gaan werken. De verwachting op betere resultaten in de komende kwartalen is echter ook al meegenomen in de laatste kwartalen, zoals we kunnen zien aan onder andere de stijgende P/E ratio van het aandeel het afgelopen jaar:


De P/E ratio van Citigroup sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends

De kredietkosten bedroegen ongeveer $2,4 miljard, voornamelijk gedreven door hogere kaartkredietverliezen. Citigroup beschikt over bijna $22 miljard aan totale reserves, met een reserve/ (ten opzichte van) gefinancierde leningen ratio van ongeveer 2,8%. Voor de totale kaartportefeuille bedraagt de reserve-tot-gefinancierde leningen ratio 8,2%. Het overgrote deel van de kredietportefeuille is beleggingswaardig, wat blijkt uit niet-rendabele leningen die slechts 0,5% van de totale zakelijke leningen uitmaken.


In het eerste kwartaal keerde Citigroup $1,5 miljard aan kapitaal uit aan aandeelhouders, inclusief $500 miljoen aan eigen aandeel inkopen.


Het dividendpercentage van Citigroup sinds 2005:

BRON: Macrotrends


De tastbare boekwaarde per aandeel groeide in het eerste kwartaal tot $86,67. Met de aandelen die worden verhandeld tegen slechts 71,89% van de tastbare boekwaarde per aandeel, zouden aandeleninkopen juist nu een grote prioriteit moeten zijn voor het management. Citigroup's CET1-ratio van 13,5% ligt comfortabel boven de minimumnorm van de sector, wat verdere flexibiliteit biedt voor kapitaalbeheer en mogelijk de verkoop van activa.


Helaas beperken regelgevende vereisten de mogelijkheden van Citigroup om volledig te profiteren van de marktkansen. Indien Citigroup opnieuw het grootste deel van zijn nettowinst zou kunnen gebruiken voor aandeleninkoop, zou de aandelenkoers waarschijnlijk snel weer richting de tastbare boekwaarde stijgen als reactie hierop.



De CET1-ratio uitgelegd

De CET1-ratio, ofwel de Common Equity Tier 1-ratio, is een belangrijke financiële maatstaf die door banken wordt gebruikt om hun financiële gezondheid en stabiliteit te beoordelen. Omdat het een van de belangrijkste kapitaalratio's die door toezichthouders worden gebruikt om te waarborgen dat banken over voldoende kapitaal beschikken om eventuele verliezen op te vangen en hun activiteiten voort te zetten zonder in financiële problemen te komen, heb ik hem ook in dit artikel meegenomen.


Common Equity Tier 1-kapitaal (CET1-kapitaal): Dit is het kernkapitaal van een bank, dat voornamelijk bestaat uit gewone aandelen en ingehouden winsten. Het wordt beschouwd als het meest solide en betrouwbare kapitaal omdat het verlies-absorberend is, oftewel direct beschikbaar om onverwachte verliezen op te vangen.


Risicogewogen activa (RWA's): Dit zijn de activa van een bank, zoals leningen en investeringen, gewogen op basis van hun risicoprofiel. Hoe risicovoller de activa, hoe hoger het gewichtspercentage dat aan deze activa wordt toegekend.


Waarom is de CET1-ratio belangrijk?

  • Financiële Stabiliteit: Een hoge CET1-ratio geeft aan dat een bank een sterke kapitaalbasis heeft, wat betekent dat ze beter bestand is tegen financiële schokken en verliezen.

  • Regelgeving: Toezichthouders zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve in de Verenigde Staten stellen minimumeisen aan de CET1-ratio om te waarborgen dat banken voldoende kapitaal aanhouden. Deze vereisten zijn bedoeld om het risico op bankfaillissementen te verminderen en de stabiliteit van het financiële systeem te waarborgen.

  • Vertrouwen van Investeerders en Klanten: Een solide CET1-ratio kan het vertrouwen van investeerders, klanten en andere belanghebbenden in de financiële gezondheid van een bank vergroten.


Citigroup's management heeft als doel om op middellange termijn een ROTCE van 11-12% te behalen, met een verwachte omzetgroei van 4-5% per jaar. Dit vereist hogere ROTCE's in de afdelingen Banking, Markets en Wealth. Het grootste risico voor deze doelstelling is dat toezichthouders de kapitaalvereisten blijven verhogen, wat het rendement vermindert en aandeleninkopen belemmert. Daarnaast kan de op dit moment nog steeds verslechterende geopolitieke situatie chaos veroorzaken in de wereldeconomie, iets waar Citigroup vanwege zijn wereldwijde activiteiten zeker gevoelig voor is.


Een trage kapitaalmarkt en hogere regelgevende kosten blijven dus een mogelijke uitdaging voor banken, en dus ook Citigroup. Analisten van Bank of America voorspellen echter een winstgroei van ongeveer 8% dit jaar, met aanzienlijke verbeteringen in de komende jaren.



Met een verwachte EPS-groei van meer dan 20% volgend jaar en een sterke focus op kostenbesparingen en kapitaalmarktkansen, lijkt Citigroup klaar te staan het bedrijfsmodel verder te focussen op hogere efficiëntie en winstgevendheid. Aandeelhouders zullen bij succes van deze plannen wellicht profiteren van een mogelijk hoger dividendrendement en potentiële aandeleninkopen, zolang de lange termijn vooruitzichten positief blijven.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page