top of page

Een belangrijke reden waarom de beurzen dalen

In het kort:

  • In juli groeide het aantal banen in de VS met slechts 114.000, veel lager dan de verwachte 185.000, terwijl het werkloosheidspercentage steeg naar 4,3%.

  • Sectoren zoals gezondheidszorg en bouw zagen wel een groei, maar de IT-sector verloor ruim 20.000 banen.

  • De beurs reageerde negatief op het rapport, met een forse daling van de S&P 500, terwijl de Fed wel optimistisch blijft over renteverlagingen door afnemende inflatie.


In juli rapporteerde het Amerikaanse ministerie van Arbeid een banengroei van slechts 114.000, aanzienlijk lager dan de verwachte 185.000 en de neerwaarts bijgestelde 179.000 in juni. Dit tegenvallende cijfer ging gepaard met een stijging van het werkloosheidspercentage naar 4,3%, het hoogste niveau sinds oktober 2021. Deze ontwikkeling voedt de zorgen over een economische vertraging, vooral omdat de arbeidsmarkt eerder een belangrijke factor van economische groei was.

Hoewel de groei in het aantal banen teleurstellend was, waren er wel sectoren die positieve resultaten lieten zien. De gezondheidszorg voegde bijvoorbeeld 55.000 banen toe, wat het hoogste aantal was. Andere sectoren met aanzienlijke groei waren de bouw (25.000), de overheid (17.000), en transport en opslag (14.000). Opmerkelijk is ook de groei in de recreatie- en horecasector, die 23.000 banen toevoegde. Aan de andere kant verloor de IT-sector 20.000 banen.


De gemiddelde uurlonen, een belangrijke indicator voor inflatie, stegen met 0,2% in de maand en met 3,6% op jaarbasis. Beide cijfers waren lager dan de respectieve voorspellingen van 0,3% en 3,7%. Deze afvlakking van de loongroei kan de Federal Reserve meer vertrouwen geven dat de inflatie terugkeert naar hun doelstelling van 2%.


De groei in het aantal banen in juli was helaas aanzienlijk lager dan het gemiddelde van 215.000 over de afgelopen 12 maanden. Dit geeft aan dat de arbeidsmarkt, ondanks de recente veerkracht, toch daadwerkelijk tekenen van verzwakking begint te vertonen.


De stijging van het werkloosheidspercentage naar 4,3% activeert namelijk de Sahm-regel, die stelt dat de economie in recessie verkeert wanneer het driemaandelijkse gemiddelde van het werkloosheidspercentage een half procentpunt hoger is dan het laagste niveau in de afgelopen 12 maanden. Aangezien het werkloosheidspercentage in juli 2023 3,5% was, suggereert de huidige stijging een toenemend risico op recessie.

De beurzen wereldwijd reageerden negatief op het banenrapport. Zo verloor de S&P 500 bijna 2% op vrijdag. Dit werd nog eens verder verergerd door een onverwachte stijging van werkloosheidsclaims en een verdere verzwakking van de productiesector, wat leidde tot de grootste daling van dit jaar op Wall Street (voor 2024).


Fed-voorzitter Jerome Powell bleef echter optimistisch over de economische vooruitzichten. Hij uitte vertrouwen in de economie en merkte op dat de afnemende inflatie het vertrouwen vergroot dat de centrale bank binnenkort de rente kan verlagen. De markten hebben volledig rekening gehouden met een renteverlaging van minstens een kwart procentpunt bij elk van de drie resterende Fed-vergaderingen dit jaar. De kans neemt zelfs toe dat de Fed verder zal gaan dan de verwachte verlagingen met een kwart procentpunt.


Het banenrapport van juli 2024 laat kortom een verontrustend beeld van de Amerikaanse arbeidsmarkt en economie zien, met een lager dan verwachte banengroei en een stijgend werkloosheidspercentage. Hoewel bepaalde sectoren zoals de gezondheidszorg en de bouw wel sterke groei lieten zien, blijft de algemene vertraging een punt van zorg. De gemengde economische signalen en de reactie van de financiële markten benadrukken de delicate balans waarmee de Federal Reserve moet omgaan bij het bepalen van haar toekomstige monetaire beleid. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te zien hoe deze dynamiek zich ontwikkelt en welke stappen de Fed zal nemen om de economische stabiliteit te waarborgen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page