Duurzame financiering onder de loep: de strijd tegen Greenwashing
In het kort:
Toonaangevende investeringsbanken hebben miljardendoelen gesteld voor groene financiering, wat heeft geleid tot een toename van "duurzame" schuldtransacties.
Er is echter kritiek geuit op veel van deze deals omdat ze hoge-emissiebedrijven financieren of projecten die niets met milieudoelstellingen te maken hebben.
Banken staan voor de uitdaging om de broeikasgasemissies te berekenen die verband houden met hun financieringsactiviteiten in vervuilende sectoren.
Duurzame financiering onder kritiek
De wereldwijde verschuiving naar duurzame financiering heeft geleid tot miljardendoelen die zijn gesteld door toonaangevende investeringsbanken. Dit heeft geresulteerd in een golf van "duurzame" schuldtransacties. Hoewel dit positieve stappen lijken te zijn in de richting van een groenere economie, zijn er aanzienlijke zorgen geuit over de kwaliteit en transparantie van deze financiële instrumenten.
Een belangrijke kritiek is dat veel van deze zogenaamde duurzame deals geld blijken te pompen in bedrijven met hoge emissies of projecten die weinig tot geen bijdrage leveren aan milieudoelstellingen. Dit wordt vaak aangeduid als "greenwashing," waarbij financiële instellingen duurzame claims maken zonder daadwerkelijke milieu-impact.
Banken kiezen er volgens Bloomberg regelmatig voor om deze projecten te financieren met GSS-obligaties, waarvan er tegen het einde van 2022 wereldwijd een indrukwekkende $367 miljard waren uitgegeven.
Banken onder druk om uitstoot van bedrijven te berekenen en te openbaren
Een ander belangrijk punt van zorg is dat banken worstelen met de berekening van broeikasgasemissies die verband houden met hun financieringsactiviteiten in vervuilende sectoren. Californië overweegt vanaf 2027 vereisten in te voeren voor banken om deze emissies te openbaren, terwijl de EU en het VK mogelijk eerder zullen volgen. Dit zou de druk op banken vergroten om banden met vervuilende bedrijven te verbreken.
Banken hebben tot nu toe de nadruk gelegd op het vergroten van het volume duurzame obligatie- en leninguitgiftes, in plaats van op het verminderen van emissies. Dit heeft geleid tot toezicht van regelgevende instanties, zoals de Financial Conduct Authority in het VK, die waarschuwt tegen "greenwashing" in deals waarbij de kosten van lenen worden gekoppeld aan duurzaamheidsdoelstellingen. Dit betekent dat bedrijven die wellicht helemaal niet duurzaam geacht worden, wel kunnen profiteren van gunstigere (groene) leningsvoorwaarden.
Desondanks hebben bankiers een stimulans om deze deals te maken, aangezien deze meetellen voor jaarlijkse doelen voor groene financiering, die soms gekoppeld zijn aan de beloning van leidinggevenden, aldus de FCA.
Lees ook: Is de toekomst van Alibaba in gevaar?
Zorgen over de kwaliteit van investeringen
De groei van duurzame obligaties wordt positief gezien door beleggers die hun portefeuilles willen diversifiëren. Echter, er zijn serieuze zorgen geuit over de kwaliteit van deze financiële instrumenten. Ongeveer driekwart van de beoordeelde duurzaamheidsgebonden obligaties voldoet niet aan de verwachte kwaliteitsnormen.
Green bonds, die de opbrengsten toewijzen aan specifieke klimaatprojecten, hebben over het algemeen minder kwaliteitsproblemen, maar worden nog steeds bekritiseerd omdat ze de financiering van kolencentrales of gascentrales zonder duidelijke overgangsplannen mogelijk maken.
De impact op beleggers en de toekomst van duurzame financiering
Ondanks de uitdagingen die duurzame financiering met zich meebrengt, heeft het potentieel om regelgevingsnormen te verbeteren en het idee uit te dagen dat fossiele brandstofproductie afgebouwd moet worden. Beleggers moeten echter waakzaam zijn en grondig screenen als ze daadwerkelijk willen investeren in projecten en bedrijven die positieve milieu-impact hebben.
Het lijkt erop dat banken zich snel bewegen om aan de vraag van klanten te voldoen en kapitaal te verschaffen voor schone energieproductie. Dit kan een snelle en effectieve manier zijn om emissies te verminderen. Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld al 55% van zijn doelstelling van miljarden dollars aan duurzame transacties bereikt tussen 2019 en 2030.
Desalniettemin blijft de kritiek aanhouden en moeten banken ervoor zorgen dat hun duurzame financieringsdoelstellingen niet louter strategische marketingpogingen zijn om de markttrends te volgen zonder daadwerkelijke positieve impact.
Conclusie
In een wereld die zich in snel tempo richting duurzaamheid beweegt, is het van cruciaal belang dat financiële instellingen verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat hun financiële instrumenten daadwerkelijk bijdragen aan een groenere toekomst. Beleggers met een duurzaam portfolio moeten kritisch blijven en zorgvuldig evalueren waar ze hun geld in steken.
Wil je meer lezen?
Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.