top of page

COP28: Duurzame energie moet verdrievoudigen vóór 2030

In het kort:

  • 117 landen zetten zich in om de capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 te verdrievoudigen, waarmee een belangrijke stap wordt gezet in de richting van het verminderen van fossiele brandstoffen.

  • De verbintenis, geleid door de EU, VS en UAE, streeft ernaar CO2-emissies van fossiele brandstoffen tegen 2050 te elimineren.

  • Ondanks steun van landen als China en India voor hernieuwbare energie, hebben ze de algehele verbintenis niet onderschreven, waarbij de nadruk ligt op zowel de uitbreiding van schone energie als het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen.


In een historische zet hebben 117 landen zich gecommitteerd aan het drievoudig vergroten van de wereldwijde capaciteit voor duurzame energie tegen 2030 tijdens de COP28-klimaattop van de Verenigde Naties. Het doel van deze verbintenis is om het aandeel van fossiele brandstoffen in 's werelds energieproductie dit decennium drastisch te verminderen.


Geleid door de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten, stelt deze belofte dat het vergroten van hernieuwbare energie zal bijdragen aan het verwijderen van CO2-uitstotende fossiele brandstoffen uit het wereldwijde energiesysteem tegen uiterlijk 2050.


Ambitieuze doelen en kritiek

Deze toezegging omvat niet alleen het vergroten van hernieuwbare energie, maar roept ook op tot "het afbouwen van ongecontroleerde kolencentrales" en het stopzetten van financiering voor nieuwe kolencentrales. Daarnaast stelt het een doel om tegen 2030 het wereldwijde tempo van energie-efficiëntie te verdubbelen. Echter, kritiek komt van klimaat kwetsbare landen, die benadrukken dat deze doelen moeten samengaan met een wereldwijde overeenkomst om het gebruik van fossiele brandstoffen uit te faseren.


Uitdagingen en financiering

Hoewel de inzet voor hernieuwbare energie een positieve stap is, blijven er uitdagingen. Wereldwijd hebben de inzet van hernieuwbare energieprojecten zoals zonne- en windenergie te maken met stijgende kosten, arbeidsbeperkingen en problemen met de toeleveringsketen.


Dit heeft geleid tot vertragingen en annuleringen van projecten, wat aanzienlijke financiële verliezen heeft veroorzaakt voor ontwikkelaars. Het behalen van het doel van 10.000 gigawatt aan geïnstalleerde hernieuwbare energie tegen 2030 vereist aanzienlijke investeringen en het aanpakken van de hoge kapitaalkosten die de projecten in ontwikkelingslanden belemmeren.


Nucleaire uitbreiding en aanpak van methaanemissies

Naast de hernieuwbare energieverbintenis hebben meer dan 20 landen zich ook verbonden aan een verklaring om de capaciteit voor nucleaire energie tegen 2050 te verdrievoudigen. Dit komt doordat de Verenigde Staten, vertegenwoordigd door klimaatgezant John Kerry, benadrukken dat "netto nul" emissies niet haalbaar zijn zonder de bouw van nieuwe kernreactoren. Tegelijkertijd hebben 50 olie- en gasbedrijven, waaronder Exxon Mobil, de Oil and Gas Decarbonization Charter ondertekend om operationele emissies tegen 2050 te verminderen.


Methaanemissies en gezondheidsfinanciering

De Biden-regering heeft op zaterdag definitieve regels onthuld om de uitstoot van methaan door de Amerikaanse olie- en gasindustrie aan te pakken, als onderdeel van een wereldwijd plan om emissies die bijdragen aan klimaatverandering te verminderen.


Als een belangrijke financiële toezegging heeft de Verenigde Staten aangekondigd $3 miljard in het Green Climate Fund te steken. Hoewel dit nieuws verwelkomd wordt, is er enige scepsis, aangezien de VS hun eerdere belofte aan het fonds niet volledig zijn nagekomen. Deze financiële steun is bedoeld om ontwikkelingslanden te helpen zich aan te passen aan en klimaatverandering te beperken.


Tegelijkertijd hebben verschillende overheden, filantropen en de particuliere sector aangekondigd dat ze $1 miljard aan subsidies hebben gemobiliseerd om landen te ondersteunen bij hun inspanningen om de uitstoot van het broeikasgas methaan aan te pakken.


Uitdagingen voor Biden's klimaatdoelen

In een onverwachte tegenslag voor de ambitieuze klimaatdoelen van president Joe Biden, staat de Verenigde Staten voor een ineenstorting van $30 miljard in schone energieaandelen in de afgelopen zes maanden. De duurzame energiesector ondervindt aanzienlijke moeilijkheden, waaronder financieringskosten, project annuleringen en een uittocht van investeerders.


Deze problemen hebben niet alleen betrekking op zonne- en windenergieprojecten, maar strekken zich ook uit tot offshore wind, elektrische voertuigen en waterstofplannen. Dit werpt twijfels op over het vermogen van de Verenigde Staten om de doelen van een koolstof neutraal elektriciteitsnet tegen 2035 te bereiken en kan bredere implicaties hebben voor wereldwijde klimaatverplichtingen.


Conclusie

Al met al vormt de COP28 een cruciaal keerpunt in internationale inspanningen om klimaatverandering aan te pakken, met zowel positieve verbintenissen als uitdagingen die het wereldwijde streven naar een duurzame toekomst beïnvloeden.


We zien dat veel bedrijven binnen de duurzame sector het momenteel lastig hebben als het gaat om winstgevendheid en consistent leveren van producten, dankzij marge en problemen in de aanvoerlijnen. Dergelijke afspraken zoals nu tijdens deze klimaattop zijn echter positief voor de vraag naar de producten van deze bedrijven, aangezien ze hiermee zeker lijken te zijn van een blijvende vraag voor hun producten. Hier moeten we denken aan bedrijven binnen de opwekking en distributie van duurzame energie, maar ook breder richting bijvoorbeeld de mobiliteit.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page