top of page

Drie buy & hold Warren Buffett aandelen

In de wereld van beleggen is de strategie van Warren Buffett een voorbeeld voor velen, bekend om zijn voorkeur voor betrouwbare bedrijven die op lange termijn steeds meer waard worden (intrinsieke waarde). In dit artikel gaan we het hebben over drie aandelen die perfect passen binnen Buffett's 'buy and hold' aanpak. Deze bedrijven blinken uit door hun robuuste bedrijfsmodellen en de goede vooruitzichten, waardoor ze mogelijk interessant zijn voor beleggers die zoeken naar sterke bedrijven voor de lange termijn.


Aandeel 1: Louis Vuitton (LVMH)

LVMH, kort voor Louis Vuitton Moët Hennessy, is een Frans conglomeraat dat bekend staat als een van de meest prestigieuze namen in de wereld van luxe goederen. Het bedrijf is actief in diverse sectoren waaronder mode, wijnen en sterke dranken, parfums en cosmetica, horloges en juwelen. Elk van deze divisies staat bekend om hun hoogwaardige producten en sterke merknamen zoals Louis Vuitton, Christian Dior, en Dom Pérignon.


De kracht van LVMH ligt in zijn vermogen om exclusiviteit te handhaven door strikte controle over de distributie, waardoor het bedrijf zijn luxeproducten schaars en daarmee gewild houdt. Deze strategie wordt weerspiegeld in de afdeling mode en kleding, die meer dan de helft van de winst van het bedrijf voor zijn rekening neemt. LVMH's portefeuille bevat enkele van de meest prestigieuze merken ter wereld, waaronder Louis Vuitton, Fendi, en Christian Dior, die allemaal profiteren van een sterke merkherkenning en een geschiedenis die meer dan een eeuw teruggaat.

Een ander uniek aspect van LVMH is zijn vermogen om traditionele luxe te combineren met moderne technologie, wat vooral zichtbaar is in hun aanpak van e-commerce en digitale marketing. Hiermee blijft het bedrijf relevant voor zowel de traditionele als de nieuwe generatie (luxe)consumenten. Bovendien zorgt de betrokkenheid van de familie Arnault, met Bernard Arnault aan het hoofd, voor een duidelijke lange termijn visie en stabiliteit in de leiding van het bedrijf.


LVMH is goed gepositioneerd om te profiteren van verschillende lange termijn trends, zoals de toenemende vraag naar luxe goederen in opkomende markten, de groei van e-commerce, en een toenemende focus op personalisatie en premium (luxe)producten. Vooral in China, waar luxe goederen tegenwoordig zeer gewild zijn, heeft LVMH zijn voetafdruk stevig verankerd. Chinese consumenten waarderen de diepgewortelde traditie en geschiedenis van merken zoals Louis Vuitton, wat LVMH helpt om een sterke marktpositie in deze regio te behouden.


LVMH blijft ook innoveren en uitbreiden in nieuwe markten en segmenten. De recente investeringen van het bedrijf in vastgoed, zoals de ontwikkeling van de Design District in Miami, tonen LVMH's strategie om luxe winkelomgevingen te creëren die niet alleen de verkoop van zijn merken bevorderen maar ook een exclusieve shoppingervaring bieden. Daarnaast blijft LVMH investeren in technologische innovatie binnen zijn productaanbod, zoals in de horloge-afdeling met de introductie van de Bulgari Octo Finissimo Ultra, het dunste luxe horloge ter wereld.

Volgens het meest recente kwartaalrapport (Q1 2024) heeft LVMH een organische omzetgroei van 3% gerealiseerd, wat getuigt van de veerkracht van het bedrijf, zelfs in een uitdagend economisch klimaat. Hoewel sommige segmenten, zoals wijnen en sterke dranken, een lichte daling ondervonden, blijft het bedrijf dynamisch en flexibel reageren op marktveranderingen. De financiële gezondheid van LVMH blijft sterk, met een gezonde schuldpositie en een indrukwekkende ROI die consequent boven de kapitaalkosten uitstijgt. Dit betekent dat het bedrijf continue waarde blijft creëren.

De focus van LVMH op exclusiviteit en premium luxe-producten draagt bij aan hun vermogen om prijzen te verhogen zonder significant klantverlies, wat de winstmarges verder versterkt. Daarnaast investeert LVMH aanzienlijk in innovatie en duurzaamheid, wat belangrijk is om relevant te blijven in een wereld waar consumenten steeds bewuster kiezen.


LVMH onderscheidt zich kortom niet alleen door zijn indrukwekkende portefeuille van luxemerken en exclusieve producten maar ook door zijn strategische benadering van marktuitbreiding en innovatie. Het lijkt er daarom op dat het bedrijf goed gepositioneerd is om te blijven groeien. Dit mede dankzij de sterke merkwaarde, diversificatie van producten en geografische spreiding, en de capaciteit om te innoveren in lijn met toekomstige trends. Het is bijvoorbeeld vrij aannemelijk om te verwachten dat de consumenten over tien jaar nog steeds waarde zullen hechten aan dure merken (dit is menseigen). Dit alles maakt LVMH een mogelijk aantrekkelijk bedrijf voor beleggers die zoeken naar kwaliteit op de lange termijn.


Aandeel 2: Visa / Mastercard

Visa en Mastercard staan bekend als de titanen als het gaat om creditcard-betalingen, een sector die in de komende decennia naar verwachting zal blijven groeien. Deze twee bedrijven zijn overigens geen gewone traditionele financiële instellingen; ze zijn technologiebedrijven die zich richten op de verwerking van digitale betalingen. Hun platforms fungeren als een soort digitale spoorwegen waarlangs wereldwijde betalingen worden uitgevoerd, en ze ontvangen een vergoeding voor elke transactie die via hun netwerken loopt. Enorm winstgevend en schaalbaar.

Visa en Mastercard zijn cruciale spelers in het betalingsverkeer en leveren de infrastructuur die veilige, snelle en betrouwbare transacties mogelijk maakt over de hele wereld. Deze bedrijven zorgen niet alleen voor de verwerking van betalingen tussen de bank van de koper en de bank van de verkoper, maar bieden ook een scala aan gerelateerde diensten zoals fraudepreventie en transactiebeveiliging. Hun systemen zijn geïntegreerd in bijna elk aspect van de financiële transacties die consumenten en bedrijven dagelijks uitvoeren, van online shoppen tot internationale geldovermakingen.


De competitieve voordelen van Visa en Mastercard ligt in hun netwerkeffect en hun vermogen om schaalbaar te zijn. Bij deze bedrijven verhoogt elke nieuwe gebruiker of handelaar die zich aansluit de waarde van het netwerk voor alle bestaande deelnemers. Dit komt doordat een groter netwerk betekent dat consumenten met een Visa of Mastercard op meer plaatsen kunnen betalen, en dat retailers een bredere groep klanten kunnen bedienen.


Naarmate het netwerk groeit, wordt het ook aantrekkelijker voor anderen om zich aan te sluiten, wat de groei verder versnelt. Dit zelfversterkend effect zorgt voor een continue uitbreiding van het netwerk, waardoor de waarde exponentieel toeneemt. Bovendien profiteren Visa en Mastercard van hun wereldwijde bereik, waardoor gebruikers van hun kaarten vrijwel overal ter wereld betalingen kunnen verrichten. Dit wereldwijde netwerk trekt internationale reizigers en shoppers aan, wat het voor handelaren over de hele wereld wenselijk maakt om deze betaalmethoden te accepteren.

Deze netwerkuitbreiding stelt Visa en Mastercard ook in staat om invloed uit te oefenen op de veiligheidsnormen binnen de betaalindustrie, wat de betrouwbaarheid en veiligheid voor alle gebruikers verhoogt. Dit versterkt het vertrouwen in hun systemen nog meer, waardoor het netwerk nog aantrekkelijker wordt. Het uitgebreide netwerk beschermt Visa en Mastercard bovendien tegen nieuwe concurrenten, die moeilijk op dezelfde schaal kunnen opereren zonder aanzienlijke investeringen en tijd. Dit geeft Visa en Mastercard een duurzaam concurrentievoordeel, waardoor ze hun dominante positie in de markt voor digitale betalingen kunnen handhaven.


Met meer dan de helft van de wereldbevolking die nog steeds contant geld gebruikt (gerapporteerd in meerdere studies), hebben beide bedrijven ook nog aanzienlijk veel ruimte voor toekomstige groei naarmate meer landen en markten de overstap maken naar digitale betalingsmethoden. De sterke merkherkenning en het vertrouwen dat consumenten en bedrijven in deze merken stellen, dragen bij aan een voortdurende dominantie in de markt.


De vooruitzichten voor Visa en Mastercard zijn daarnaast ook rooskleurig, door de wereldwijde trend van digitalisering van betalingen. Beide bedrijven investeren aanzienlijk in nieuwe technologieën zoals blockchain en kunstmatige intelligentie om betalingsprocessen verder te optimaliseren en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die inspelen op de veranderende consumentenbehoeftes. Zoals je waarschijnlijk al kan raden, zal dit de bestaande netwerkeffecten alleen maar sterker maken.

De competitieve voordelen van Visa en Mastercard lijken vrijwel onaantastbaar door de sterke merknamen en krachtige netwerkeffecten. Beide bedrijven zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de aanhoudende groei in digitale betalingen en de uitbreiding naar nieuwe markten. De voortdurende innovatie wat betreft AI en machine learning maken Mastercard en Visa daarom tot potentieel interessante buy-and-hold's voor beleggers met een lange termijn horizon.


Aandeel 3: Melexis

Melexis ontwikkelt en verkoopt geavanceerde micro-elektronische componenten die essentieel zijn voor het functioneren van moderne voertuigen. Deze componenten, waaronder sensoren en stuurprogramma's, helpen bij het beheersen en optimaliseren van verschillende voertuigfuncties. Bijvoorbeeld, sensoren in auto's kunnen alles meten van de temperatuur tot de nabijheid van andere objecten, wat bijdraagt aan alles van klimaatbeheersing tot veiligheidssystemen die autonoom rijden mogelijk maken. De drivercomponenten van Melexis zijn verantwoordelijk voor het aansturen van actuatoren die fysieke acties in het voertuig regelen, zoals het verstellen van spiegels, zitposities, of zelfs het besturen van het voertuig. Kortom, Melexis maakt de slimme technologieën mogelijk die moderne auto’s veiliger, comfortabeler en efficiënter maken.


Melexis speelt een cruciale rol in de productie en ontwikkeling van micro-elektronische componenten voor moderne voertuigen, door het hele proces van ontwerp tot levering aan de klant te beheren. Het proces begint met het ontwerpen van de chip, waarbij het bedrijf op basis van specifieke klantbehoeften en vereisten de functionaliteiten van de chip definieert. Vervolgens wordt dit ontwerp omgezet in een fysieke chip door de productie van siliciumwafers.


Na de productie worden deze wafers zorgvuldig getest om de kwaliteit en functionaliteit te waarborgen. Eenmaal voltooid, worden deze chips gebruikt in een breed scala aan toepassingen binnen de automobielindustrie, zoals het reguleren van de temperatuur, het optimaliseren van de motorprestaties, of het ondersteunen van geavanceerde veiligheidssystemen die autonoom rijden mogelijk maken. De componenten van Melexis zijn overigens ook terug te vinden in andere sectoren, waaronder medische apparatuur, slimme huishoudelijke apparaten en industriële robots, wat de veelzijdigheid en breedte van hun technologische toepassingen onderstreept.


Melexis onderscheidt zich door een sterke nadruk op onderzoek en ontwikkeling (R&D), wat het bedrijf in staat stelt om voorop te lopen in technologische innovaties. Hun producten zijn ontworpen om te voldoen aan strenge industriële normen, wat hen een betrouwbare partner maakt voor autofabrikanten wereldwijd. Deze benadering heeft geleid tot diepe, langdurige klantrelaties en een sterke marktpositie, vooral in een industrie die steeds meer afhankelijk is van geavanceerde technologieën om te voldoen aan zowel de huidige als toekomstige eisen van automatisering en connectiviteit.


De toekomstige groeivooruitzichten voor Melexis zijn sterk verankerd in de voortdurende trends van elektrificatie en toenemende automatisering binnen de automobielindustrie. Naarmate auto's geavanceerder worden, neemt de behoefte aan de gespecialiseerde halfgeleideroplossingen van Melexis toe. Dit wordt niet alleen gedreven door de nieuwe marktstandaarden en regelgeving op het gebied van emissies en veiligheid, maar ook door de consumentenvraag naar meer geconnecteerde en energie-efficiënte voertuigen.


De aanpak van Melexis, die gekenmerkt wordt door een sterke focus op duurzame ontwikkeling en technologische vooruitgang, stelt hen in staat om leidend te blijven in een competitief landschap. Hun voortdurende investeringen in R&D zorgen ervoor dat ze vooroplopen bij het definiëren van de toekomst van de halfgeleiderindustrie in de automobielsector, waardoor ze goed gepositioneerd zijn voor blijvende groei.


In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Melexis een omzet van 241,8 miljoen euro, wat een toename van 6% jaar-op-jaar vertegenwoordigt. Deze groei benadrukt de aanhoudende vraag naar de geavanceerde halfgeleiders van Melexis, die worden gedreven door de wereldwijde verschuiving naar elektrische en autonome voertuigen. Dit is een sector waarin Melexis een belangrijke rol speelt als leverancier van essentiële componenten.


De brutowinstmarge van het bedrijf was 44,2%, met een absolute winst van 106,8 miljoen euro, een stijging van 4% vergeleken met het voorgaande jaar. Deze cijfers getuigen van de efficiëntie en het succes van het bedrijf in het beheren van zijn kosten en het maximaliseren van winst uit zijn verkoopactiviteiten. Het bedrijfsresultaat volgde een soortgelijke opwaartse trend en steeg met 4% jaar-op-jaar naar 63,7 miljoen euro.


De nettoresultaten toonden ook een positieve beweging, waarbij de winst per aandeel (EPS) met 4% jaar-op-jaar steeg naar 1,31 euro. Dit weerspiegelt een netto-inkomen van 52,9 miljoen euro. Deze sterke financiële prestaties worden verder ondersteund door een robuuste kasstroom uit bedrijfsactiviteiten, die 75 miljoen euro bedroeg, een toename van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar.


Kijkend naar de toekomst, verwacht Melexis dat de verkoop in het tweede kwartaal van 2024 tussen de 242 en 247 miljoen euro zal liggen. Voor het hele jaar 2024 projecteert het bedrijf een omzet van ongeveer 1 miljard euro, met een brutowinstmarge die ruim boven de 44% ligt, wat de efficiëntie en effectiviteit van hun bedrijfsmodel bevestigt. Deze voorspelling neemt een EUR/USD wisselkoers van 1,08 in aanmerking en anticipeert op een capital expenditure van ongeveer 70 miljoen euro.


Deze strategische focus op R&D stellen Melexis in staat om voorop te blijven lopen in technologische innovaties binnen de chipsector voor de automarkt. Met een aanhoudende vraag naar meer technologie-connected en energie-efficiënte voertuigen, is Melexis goed gepositioneerd om haar leidende positie te behouden en verder te groeien. Dit maakt Melexis een mogelijk interessante optie voor beleggers die geïnteresseerd zijn in groei binnen de chip- en autosector.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page