top of page

Dreigt dit een probleem te worden voor Nvidia?

In het kort:

  • Nvidia heeft de afgelopen periode een enorme groei doorgemaakt, voornamelijk dankzij de sterke vraag naar GPU's door grote technologiebedrijven en AI-startups.

  • Het bedrijf heeft te maken met concentratierisico omdat een aanzienlijk deel van de inkomsten afkomstig is van een paar grote klanten zoals Amazon, Meta, Microsoft en Alphabet.

  • Zorgen zijn dat klanten mogelijk hun uitgaven aan Nvidia GPU's terugschroeven en concurrentie van AMD langzaam toeneemt.


Nvidia (NASDAQ: NVDA) heeft sinds het begin van 2023 een ongekende koersstijging van 500% doorgemaakt. Deze groei is voornamelijk te danken aan de stijgende vraag naar grafische verwerkingseenheden (GPU's), die cruciaal zijn voor AI-infrastructuur. De inkomsten en winsten van Nvidia zijn hierdoor geëxplodeerd. Een voorbeeld van deze vraag is dat Tesla onlangs meldde dat het 35.000 Nvidia H100 GPU's heeft geïnstalleerd in zijn supercomputers. In dit artikel ga ik in op de twee zorgen rondom Nvidia, namelijk de mogelijk afnemende vraag in de toekomst en toenemende concurrentie vanuit AMD.


De aandelenkoers van Nvidia sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Hoewel Nvidia niet expliciet onthult wie zijn grootste klant is, vermeldt het bedrijf in zijn 10-K verslag dat één klant goed is voor 13% van de inkomsten uit het compute- en netwerksegment. Bovendien vertegenwoordigt een indirecte klant, die via integrators en distributeurs producten van Nvidia koopt, 19% van de totale omzet. Vanuit de informatie die we hebben op dit moment kunnen we concluderen dat enkele van de grote technologiebedrijven zoals Amazon, Meta, Microsoft en Alphabet gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40% van Nvidia's inkomsten.


Daarnaast zijn AI-startups zoals OpenAI en bedrijven in de autonome voertuigenindustrie, zoals Tesla, ook belangrijke klanten van Nvidia. Deze concentratie van inkomsten bij een klein aantal grote klanten brengt echter risico's met zich mee. Als deze bedrijven hun uitgaven terugschroeven, kan dit een grote impact hebben op Nvidia's financiële prestaties.


Volgens Huang bevindt AI zich momenteel in een overgangsfase van de pioniersfase naar de "enterprise wave", waarin bedrijven op grote schaal AI integreren in hun operaties. De volgende stap, de "physical wave", wordt omschreven als buitengewoon en zal waarschijnlijk nieuwe niveaus van automatisering en AI-integratie in fysieke systemen en robots met zich meebrengen volgens Huang.


Er zijn echter signalen dat sommige klanten van Nvidia mogelijk hun uitgaven aan GPU's heroverwegen. Zo gaf Mark Zuckerberg van Meta aan dat er een kans is dat bedrijven momenteel te veel uitgeven aan AI-infrastructuur. Sundar Pichai van Alphabet uitte soortgelijke zorgen tijdens een recente earnings call.


Deze zorgen komen op een moment dat concurrenten zoals AMD hun marktaandeel proberen te vergroten door goedkopere alternatieven aan te bieden. AMD rapporteerde bijvoorbeeld een sterke omzetgroei van 7% op kwartaalbasis en een verdubbeling van de inkomsten uit datacenters op jaarbasis. Dit toont aan dat klanten ook interesse hebben in de GPU's van AMD, die vaak tegen lagere marges worden verkocht dan die van Nvidia.


Advanced Micro Devices (AMD) rapporteerde tijdens hun Q2 earnings call dat de achterstand in bestellingen voor hun MI300 chips de $4,5 miljard heeft overschreden. Hoewel dit een aanzienlijke backlog vertegenwoordigt, is de groei van deze bestellingen de afgelopen twee kwartalen aanzienlijk vertraagd. In vergelijking ontving AMD slechts $500 miljoen per kwartaal aan nieuwe orders voor de MI300.



Aan de andere kant blijft Nvidia's data center GPU-business elk kwartaal met miljarden dollars groeien. Tijdens Nvidia's Q1 earnings call meldde het management dat de vraag naar hun huidige generatie Hopper GPU's bleef toenemen. Deze situatie suggereert dat AMD op dit moment geen significante inbreuk maakt op Nvidia's competitieve voorsprong.


De vertraging in de groei van AMD's backlog lijkt samen te vallen met Nvidia's onthulling van hun volgende generatie Blackwell GPU's en diverse nieuwe en geüpdatete softwareaanbiedingen, zoals neural inference microservices (NIMs) en toepassingen voor prognoses, simulatie en robotica. Dit lijkt te bevestigen dat Nvidia's technologische vooruitgang een belangrijke factor is in de verminderde vraag naar AMD GPU's.


Als gevolg hiervan lijkt Nvidia de meerderheid van de nieuwe orders in 2024 binnen te halen, aangezien de vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) sterk blijft. Indien deze orders niet naar AMD gaan, zullen ze waarschijnlijk naar Nvidia gaan, wat Nvidia's dominante positie in het data center GPU-segment verder versterkt.


AMD CEO Lisa Su bleef tijdens de laatste earnings call deze week optimistisch over de vooruitzichten van AI en de resulterende vraag naar hardware. Ze benadrukte dat de snelle vooruitgang in generatieve AI en de ontwikkeling van meer capabele modellen de vraag naar rekenkracht in alle markten stimuleert.



Voor de data center GPU-business en de vooruitzichten voor 2025, verklaarde Su:

"Over het algemeen blijven we erg optimistisch over de AI-markt. Ik denk dat de markt blijft vragen om meer rekenkracht."

Dit suggereert dat ondanks recente zorgen over de return on investment (ROI) voor AI-infrastructuur, AMD verwacht dat de hoge niveaus van investeringen in AI-infrastructuur zullen aanhouden. Dit is ook bemoedigend nieuws voor Nvidia-investeerders, aangezien het aangeeft dat de totale markt voor AI-hardware sterk blijft. Dit was dan ook de reden dat Nvidia na AMD´s kwartaalcijfers zelfs nog harder steeg dan AMD, met zo´n 10% in een dag.


Op basis van opmerkingen van AMD's management lijkt het erop dat Nvidia's sterke concurrentiepositie minstens tot 2025 houdbaar blijft. AMD verwacht pas aan het eind van dit jaar te beginnen met de productie van hun vernieuwde MI325-chips, met een aanzienlijke bijdrage aan de inkomsten pas in de eerste helft van 2025.



Daarom hoeft Nvidia tot de eerste helft van 2025 alleen rekening te houden met concurrentie van AMD's MI300-chips. Nvidia presteert al uitstekend tegen de MI300 met hun huidige generatie Hopper GPU's, en met de Blackwell GPU's die op komst zijn, lijkt er geen serieuze bedreiging voor Nvidia vanuit AMD in de nabije toekomst. Aangezien ze ook van Intel nog waarschijnlijk vele jaren geen serieuze concurrentie hoeven te verwachten, denk ik dat de positie van Nvidia voor de tweede helft van 2024 in ieder geval sterk blijft.


Bovendien suggereerde Su dat AMD pas tegen het einde van 2025 een concurrerend alternatief voor Nvidia's Blackwell GPU's zal hebben met de lancering van de MI350-serie. Als dit klopt, zou Nvidia het hele jaar 2025 zonder echte concurrentie van AMD kunnen opereren, wat hun sterke marktaandeel in het data center GPU-segment verder versterkt.


Voor nu blijft Nvidia blijft de onbetwiste leider in de AI en datacenter-GPU-markt met een marktaandeel van meer dan 90% in datacenter-GPU's en meer dan 80% in AI-processoren. Deze dominantie wordt verder versterkt door de technologische voorsprong van Nvidia, zoals blijkt uit de voortdurende evolutie van de H100 GPU's naar de geavanceerdere H200 en het nieuwe Blackwell-platform. Deze vooruitgang stelt Nvidia in staat om zijn voorsprong in de markt te behouden en verder uit te breiden.


Hoewel AMD aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de data center GPU-markt, lijkt het onwaarschijnlijk dat ze een significante marktaandeel van Nvidia zullen overnemen tot 2025. Dit bevestigt dat Nvidia een uitstekende positie heeft om hun GPU-inkomsten te blijven laten groeien, aangezien de vraag naar AI blijft toenemen en technologische vooruitgang betere en betere modellen mogelijk maakt. Tegelijk maakt het AMD een interessante kandidaat voor lange termijn investeringen als alternatief voor Nvidia.


Nvidia heeft indrukwekkende financiële resultaten laten zien, met een omzetgroei en een operationele kasstroom die vijf keer zo hoog is als een jaar eerder. Echter, gezien de huidige marktkapitalisatie van bijna $3 biljoen, moet Nvidia op de lange termijn een pad vinden naar een jaarlijkse winst van $250 miljard om deze waardering te rechtvaardigen. Dit lijkt een nog best een opgave, vooral gezien de toenemende concurrentie en de mogelijkheid dat klanten hun uitgaven aan Nvidia-producten beperken. Dat Nvidia een groene toekomst tegemoet gaat lijkt geen vraag meer, echter is het de vraag in hoeverre de enorme verwachtingen overtroffen kunnen blijven worden.



Nvidia heeft enorm geprofiteerd van de AI-revolutie en de sterke vraag naar zijn GPU's. Het bedrijf heeft een unieke positie in de markt weten te veroveren. Echter, de toekomst brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee. De concentratie van inkomsten bij een klein aantal grote klanten en de groeiende concurrentie van bedrijven zoals AMD kunnen Nvidia's groeipotentieel beperken. Om zijn huidige waardering te rechtvaardigen, moet Nvidia blijven innoveren en zijn klantenbasis diversifiëren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

留言


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page