Dreigende schuldencrisis: de toekomst van wereldwijde schuldenlasten
In het kort:
De Verenigde Staten, Japan en Frankrijk kampen met aanzienlijke publieke schulden en begrotingstekorten, wat de economische stabiliteit bedreigt.
De Verenigde Staten hebben een unieke positie omdat ze lenen in hun eigen valuta, wat hen minder kwetsbaar maakt voor default, maar niet voor inflatie en een mogelijke dollarcrisis.
Japan staat voor een yencrisis door extreem hoge schulden en het onvermogen om de rente te normaliseren zonder de economie verder te schaden.
De publieke schulden van de Verenigde Staten, Japan en Frankrijk zijn een groeiende zorg voor de wereldeconomie. Terwijl de aandelenmarkten nieuwe hoogtes bereiken, blijven deze landen worstelen met oplopende schulden en begrotingstekorten die hun economische stabiliteit bedreigen. Volgens het meest recente rapport van het Congressional Budget Office heeft de VS, ondanks de lage werkloosheid en economische kracht, een begrotingstekort van 7% van het BBP, en wordt verwacht dat de schuldquote tegen 2034 een recordhoogte van 122% zal bereiken. Japan heeft een begrotingstekort van 6,5% van het BBP en een schuldquote van meer dan 250% van het BBP, terwijl Frankrijk een tekort van 5,5% heeft en een verwachte schuldquote van 112% tegen 2027.
De term "schuldquote" verwijst naar de verhouding tussen de totale schuld van een land en het bruto binnenlands product (BBP) van dat land, uitgedrukt als een percentage. Dit percentage geeft aan hoe groot de overheidsschuld is in verhouding tot de economische output van het land.
Een hogere schuldquote betekent dat een groter deel van het BBP nodig zou zijn om de schuld af te lossen, wat vaak wijst op een grotere financiële last voor de overheid. Een lagere schuldquote suggereert dat de schuld relatief beheersbaar is in verhouding tot de grootte van de economie. De schuldquote is een belangrijke indicator voor de financiële gezondheid en duurzaamheid van de overheidsfinanciën.
Een belangrijk verschil tussen de VS en andere landen is dat de VS lenen in hun eigen valuta. Dit betekent dat, ongeacht hoe slecht de Amerikaanse publieke financiën worden, de kans op een default klein is. De Federal Reserve kan altijd geld bijdrukken om aan de financieringsbehoeften van de overheid te voldoen. Dit kan echter leiden tot een dollarcrisis en een inflatie-uitbarsting, vooral als grote houders van Amerikaanse staatsobligaties, zoals China en Japan, hun obligaties beginnen te verkopen uit angst dat de VS hun schuldproblemen met inflatie willen oplossen.
Voordat de VS een dollarcrisis ervaart, is het waarschijnlijk dat Japan een yencrisis zal ondergaan vanwege de slechte publieke financiën. De Japanse yen is de afgelopen drie jaar met 30% gedaald, wat je hieronder ziet (je betaald meer yen voor 1 dollar), wat de moeilijke positie van de Bank of Japan (BOJ) illustreert. De BOJ bevindt zich in een ongunstige positie omdat ze de rente niet kunnen normaliseren zonder de overheidsleningen nog duurder te maken, wat de schuldratio verder zou verhogen. Tegelijkertijd blijft de yen verzwakken zolang de rente rond nul blijft terwijl de Fed haar beleidsrente op 5,25% heeft vastgesteld.
De valutakoers van de Yen ten opzichte van de dollar:
Bron: CNBC
Frankrijk heeft, in tegenstelling tot de VS, geen directe controle over haar monetaire beleid omdat het deel uitmaakt van de eurozone. Dit betekent dat Frankrijk geen geld kan bijdrukken om haar overheidstekort te financieren. Bovendien kan Frankrijk de waarde van de euro niet devalueren om de impact van begrotingsbezuinigingen te compenseren. Zoals geleerd tijdens de eurozone staatsschuldencrisis van 2010, droegen aanzienlijke bezuinigingen in de eurozone bij aan economische recessies, wat de belastinginkomsten verminderde en de begrotingstekorten niet significant verkleinde.
Om hun lange termijn economische groeivooruitzichten niet verder in gevaar te brengen, zouden de Verenigde Staten, Japan en Frankrijk serieuze maatregelen moeten nemen om hun publieke schulden op een duurzamer pad te brengen. Helaas lijkt in geen van deze landen de politieke wil aanwezig te zijn om de begrotingsproblemen aan te pakken. De politieke fragmentatie in Frankrijk en de angst voor economische recessies in Japan en de VS belemmeren de broodnodige hervormingen.
Hoewel de aandelenmarkten nieuwe hoogtes bereiken, blijven de onderliggende economische problemen in de vorm van hoge publieke schulden en begrotingstekorten een serieuze bedreiging vormen voor de stabiliteit van de wereldeconomie. Het is cruciaal dat landen zoals de VS, Japan en Frankrijk stappen ondernemen om hun schuldenlast te beheersen en duurzame economische groei te waarborgen. Zonder de politieke wil om deze uitdagingen aan te pakken, blijven deze economieën kwetsbaar voor crises die de wereldeconomie verder kunnen destabiliseren.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl
Comments