top of page

Dit zijn tekenen dat een aandeel ondergewaardeerd is

In het kort:

  • Value investing richt zich op het kopen van ondergewaardeerde aandelen die potentie hebben om harder te groeien dan op dat moment ingeprijsd is.

  • Onderscheidende factoren voor onderwaardering van aandelen zijn onder andere cyclische en seizoensgebonden bedrijfsactiviteiten, marktdepressies en slecht nieuws.

  • De "margin of safety" is een belangrijk principe binnen value investing, waarbij je een buffer inbouwt om fouten in de waardering van aandelen op te vangen.

Value investing is een beleggingsstrategie waarbij investeerders zich richten op aandelen die zij als ondergewaardeerd beschouwen. Het basisprincipe van value investing, en beleggen in het algemeen uiteraard, is om laag te kopen en hoog te verkopen. Dit betekent dat investeerders op zoek gaan naar aandelen die momenteel worden verhandeld tegen een prijs die lager is dan hun intrinsieke waarde, met het doel deze voor een lange termijn vast te houden en te profiteren van een waardestijging zodra de markt de werkelijke waarde van de aandelen herkent.


Cyclische bedrijven

Cyclische bedrijven zijn ondernemingen waarvan de prestaties fluctueren met de economische cyclus. Een klassiek voorbeeld hiervan is de luchtvaartindustrie. In tijden dat de economie het slecht doet, wanneer consumenten minder besteedbaar inkomen hebben, wordt er minder gereisd. Dit leidt tot lagere vraag en dalende aandelenkoersen voor luchtvaartmaatschappijen.


Hetzelfde geldt voor andere sectoren zoals de auto-industrie, waar de vraag sterk afhankelijk is van de economische gezondheid. Vaak kunnen de scherpe marktbewegingen die ontstaan als reactie op dergelijk nieuws, in elke sector, zeker kansen bieden. Zo had niemand tijdens de Corona aandelencrash verwacht dat de markt zo snel zou herstellen als dat het deed, en ontstonden er interessante waarderingen tijdens deze eerdere crash.



Seizoensgebonden bedrijven

Seizoensgebonden bedrijven presteren beter in bepaalde seizoenen. Een voorbeeld is een airconditioningbedrijf dat hoge omzetten boekt tijdens de zomermaanden door de grote vraag naar koelsystemen. In de wintermaanden daalt deze vraag echter, wat resulteert in lagere omzetcijfers en mogelijk een lagere aandelenkoers. Dit seizoensgebonden karakter kan leiden tot tijdelijke onderwaardering van de aandelen van bedrijven die hiermee te maken hebben.


Marktdepressies

Tijdens marktdepressies of economische crises dumpen investeerders vaak massaal hun aandelen uit angst voor verdere verliezen, zoals met de Corona crisis het geval was, die ik eerder al noemde. Dit was ook duidelijk zichtbaar tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 en de Dot-Com Bubble van 2002, toen veel aandelen onder hun intrinsieke waarde werden verhandeld. Voor value investors bieden deze periodes enorme kansen om kwalitatieve aandelen tegen gereduceerde prijzen te kopen.


Slecht nieuws

Bedrijven kunnen geconfronteerd worden met slecht nieuws dat hun aandelenkoers

(soms te) negatief beïnvloedt. Een bekend voorbeeld is Boeing, waarvan de aandelenkoers fors daalde na de tweede crash van een 737 Max vliegtuig in 2019. Hoewel dergelijk nieuws een onmiddellijke negatieve impact kan hebben, moeten investeerders beoordelen of de prijsdaling gerechtvaardigd is op basis van de werkelijke impact op de langetermijnwaarde van het bedrijf.


Markt-blindspots

Sommige waarde-aandelen blijven onder de radar van de markt en worden niet opgemerkt door een breed scala aan investeerders. Deze aandelen worden vaak verhandeld tegen lage volumes, wat kan resulteren in een prijs die lager is dan hun intrinsieke waarde. Dit creëert kansen voor value investors om aandelen op te pikken die nog niet breed gewaardeerd worden door de markt.


Een cruciaal concept binnen value investing is de "margin of safety". Dit principe houdt in dat je als investeerder een buffer inbouwt om mogelijke fouten in de waardering van een aandeel op te vangen. Door een aandeel te kopen tegen een prijs die significant lager is dan de berekende intrinsieke waarde, beperk je je risico. Deze veiligheidsmarge zorgt ervoor dat zelfs als de waardering niet helemaal correct is, de kans op verlies kleiner is. Het is uiteraard niet gemakkelijk deze aandelen te vinden, maar in de extreme marktbewegingen die we de laatste jaren steeds meer zien komen de kansen voor deze waarderingen zeker voorbij.


Ondergewaardeerde aandelen zijn aandelen waarvan de prijs lager is dan hun werkelijke, 'eerlijke' waarde. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals de herkenbaarheid van het bedrijf, negatieve publiciteit of marktcrashes. Een belangrijke aanname binnen de fundamentele analyse is dat marktprijzen zich na verloop van tijd zullen corrigeren om de werkelijke waarde van een actief te weerspiegelen, wat winstmogelijkheden creëert. Het gaat er niet alleen om goedkope aandelen te vinden, maar om kwaliteitsvolle aandelen tegen prijzen onder hun intrinsieke waarde te kopen, in plaats van waardeloze aandelen tegen een zeer lage prijs. Kwaliteitsaandelen zullen namelijk op de lange termijn in waarde stijgen.



Value investing biedt investeerders de mogelijkheid om op lange termijn aanzienlijke winsten te behalen door te profiteren van markt-imperfecties. Het vergt echter geduld, grondige analyse en het vermogen om te blijven investeren ondanks kortetermijn marktschommelingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page