top of page

Dit zijn de verwachtingen voor Oracle´s kwartaalcijfers maandag

In het kort:

  • Oracle staat op het punt zijn fiscale derdekwartaalcijfers voor 2024 te rapporteren, met analisten die een sterke stijging van de inkomsten en winst verwachten.

  • De focus ligt op de groei van Oracle's cloudsegment, gezien de zorgen dat deze groei mogelijk vertraagt, terwijl het bedrijf zijn datacentra uitbreidt om te voldoen aan de groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie (AI).

  • Analisten hebben gemengde verwachtingen, met voorspellingen van een daling in de prijs van batterijmetalen, maar Oracle's strategische inzet op cloudinfrastructuur en generatieve AI-diensten blijft aandacht trekken.


De techreus Oracle, bekend om zijn database- en bedrijfssoftware-oplossingen, staat op het kruispunt van een significante transitie, gedreven door kunstmatige intelligentie (AI) en cloud-technologieën. Op maandag zal het de cijfers voor het derde kwartaal van fiscaal 2024 bekend gaan maken.


De verwachtingen van analisten

Volgens de consensus van analisten wordt verwacht dat Oracle's inkomsten voor dit kwartaal zullen uitkomen op $13,28 miljard, een stijging ten opzichte van zowel het voorgaande kwartaal als het jaar daarvoor. Dit wordt ondersteund door een verwachte netto-inkomstenstijging naar $2,74 miljard en een verwachte toename van de verwaterde winst per aandeel (EPS) naar $1,37.


De omzetgroei van Oracle sinds de beursgang:


Deze cijfers duiden op een gezonde financiële groei, gedreven door Oracle's toenemende focus op cloudservices en de integratie van AI-technologieën in zijn aanbod. De cloudservices en licentieondersteuning van het bedrijf, inclusief Oracle's abonnementssoftware-aanbiedingen, staan centraal met een verwachte groei van 11,4% naar $9,9 miljard.


De groei van Oracle's Cloud Infrastructure (OCI) business, de thuisbasis van de meerderheid van Oracle's generatieve AI-aanbiedingen, wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Larry Ellison, oprichter van Oracle, vergeleek AI met een "goudkoorts" voor technologie-uitgaven in de cloud. Deze analogie benadrukt niet alleen het potentieel van AI maar ook de cruciale rol die OCI speelt in Oracle's toekomstige groei.



Explosieve uitbreiding datacenters

De uitbreiding van Oracle's cloudinfrastructuur - met plannen om 66 bestaande clouddatacenters uit te breiden en 100 nieuwe te bouwen - belooft niet alleen de capaciteit van het bedrijf te vergroten om te voldoen aan de groeiende vraag naar cloudservices en generatieve AI, maar werpt ook licht op hoe dit ambitieuze project de marges zou kunnen beïnvloeden te midden van toenemende kapitaaluitgaven. CEO Safra Catz's opmerking dat de vraag naar Oracle's Cloud Infrastructuur en Generative AI-diensten "astronomisch toeneemt", onderstreept de optimistische vooruitzichten van het bedrijf, zelfs als het te maken heeft met de inherente uitdagingen van een dergelijke uitbreiding.


Terwijl de aandacht uitgaat naar de financiële resultaten van maandag, zullen investeerders en industrie-analisten nauwlettend luisteren naar elke aanwijzing over hoe deze expansie van datacenters de operationele marges van Oracle zal beïnvloeden. De balans tussen investeren in groei en het handhaven van gezonde marges is een delicate dans, vooral in een industrie waar kapitaalintensieve uitbreidingen de norm zijn. De aanstaande bekendmaking van de kwartaalcijfers van Oracle biedt niet alleen een blik op de financiële gezondheid van het bedrijf maar ook op zijn strategische richting in een tijdperk waarin cloud en AI de drijvende krachten zijn achter technologische innovatie en marktdynamiek.


De uitdagingen en kansen van CapEx

Alle ogen zijn gericht op de CapEx-cijfers van Oracle, aangezien het bedrijf zijn cloud- en AI-groei ondersteunt. Ondanks sommige knelpunten, zoals de aanschaf van hoogwaardige computerchips, blijft Oracle toegewijd aan het uitbreiden van zijn infrastructuur, met een herhaalde richtlijn voor $8 miljard aan kapitaaluitgaven voor het fiscale jaar dat eindigt in mei.


Met de lancering van de OCI Generative AI-service en de uitbreiding van zijn datacentra, zet Oracle zwaar in op de toekomst. Deze bewegingen zijn niet alleen bedoeld om te voldoen aan de huidige vraag, maar positioneren Oracle ook als een belangrijke speler in de toekomstige technologiemarkt, vooral op het gebied van AI en cloud computing.



De wedloop binnen de cloud

Hoewel Oracle minder dan 5% van de cloudmarkt bezit, getuigt zijn snellere groei dan rivalen Amazon, Microsoft en Google van zijn potentieel en ambitie. Oracle's inspanningen om zijn marktaandeel te vergroten door middel van strategische partnerschappen, zoals Oracle Database@Azure met Microsoft, benadrukken zijn vastberadenheid om een vooraanstaande rol te spelen in de cloudruimte.


De combinatie van strategische investeringen in cloud-infrastructuur en een sterke focus op generatieve AI-diensten plaatst Oracle in de voorhoede van technologische innovatie. Met een solide financiële basis en een groeiende marktpositie, blijft Oracle een belangrijke speler om in de gaten te houden in de alsmaar evoluerende wereld van technologie en kunstmatige intelligentie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

1 opmerking

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page