top of page

Dit zijn de verwachtingen voor Google's kwartaalcijfers

In het kort:

  • Alphabet wordt verwacht een omzet van $84,3 miljard te rapporteren voor Q2 2024, wat een jaar-op-jaar stijging van 13% vertegenwoordigt.

  • Updates over AI-projecten zoals Gemini Live en Project Astra zijn cruciaal om Alphabets concurrentiepositie tegenover rivalen zoals Microsoft's OpenAI te beoordelen.

  • Met een verwachte winst van $23 miljard, zullen beleggers kijken naar hoe Alphabet probeert zijn dominante marktpositie in Ads en Search te behouden.


Aankomende week zullen weer veel bedrijven hun kwartaalcijfers publiceren - en één bedrijf waar we specifiek met veel interesse naar kijken is Alphabet, het moederbedrijf van Google. Er is veel om naar uit te kijken en beleggers zullen waarschijnlijk met name geïnteresseerd zijn in de voortzetting van de groei in Google Cloud en updates over de initiatieven op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten met betrekking tot de verwachte kwartaalcijfers van Alphabet.


Allereerst zijn de verwachtingen voor Alphabet in het tweede kwartaal best wel veelbelovend, met een voorspelde omzet van $84,3 miljard, wat een stijging van 13% vertegenwoordigt ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor, waar de omzet $74,6 miljard bedroeg. Deze groei zou ondersteund moeten worden door sterke prestaties in met name Google Cloud.


De nettowinst voor dit kwartaal wordt geschat op $23 miljard, wat neerkomt op ongeveer $1,85 per aandeel. Dit is een aanzienlijke verbetering vergeleken met $18,37 miljard en $1,44 per aandeel in Q2 2023. Deze groei in de nettowinst weerspiegelt de blijvende vraag naar de diensten van Alphabet. Het lijkt er bovendien op dat Google nog steeds een van de meest interessante platformen is om te adverteren voor veel bedrijven.


Ook Google Cloud staat centraal, een segment waar veel groei wordt verwacht. Specifiek wordt er gerekend op een omzet van $10,22 miljard, wat wijst op een voortzetting van de groei van deze divisie. Dit is cruciaal omdat het succes van Google Cloud helpt om zorgen van beleggers over hoge uitgaven in AI-innovaties te verlichten. Deze afdeling is van strategisch belang voor Alphabet, gezien de toenemende afhankelijkheid van cloud-gebaseerde diensten en de sterke concurrentie op deze markt.


Alphabet zet ook stevig in op kunstmatige intelligentie en heeft verschillende projecten lopen die kunnen helpen zijn positie in deze snelgroeiende sector te versterken. Specifiek wordt uitgekeken naar updates over de AI-assistenten, zoals Gemini Live en Project Astra. Deze projecten zijn cruciaal voor Alphabet om de concurrentie aan te gaan met OpenAI, dat gesteund wordt door Microsoft. Het succes van deze projecten kan (zeker op lange termijn) een grote impact hebben op Alphabet's vermogen om te concurreren in de AI-markt.


De bull & bear case voor Alphabet

Maar waar moeten we nog meer op letten in de komende kwartaalcijfers? Hierbij is het interessant om te kijken naar de bull & bear case voor Alphabet. Op basis hiervan weten we namelijk welke factoren we in de gaten moeten houden om te zien of het gaat goed met het bedrijf of juist niet. Laten we beginnen met de bull case, oftewel het positieve scenario.


Er zijn een aantal sterke argumenten te noemen waarom Alphabet een veelbelovend toekomstperspectief heeft. Een belangrijk punt is natuurlijk Google’s leidende positie in de advertentiemarkt. Naarmate meer mensen wereldwijd toegang krijgen tot het internet en de tijd die online wordt doorgebracht toeneemt, groeit ook deze markt. Google is uitzonderlijk goed gepositioneerd om van deze groei te profiteren. Het bedrijf haalt het leeuwendeel van zijn inkomsten uit advertenties en heeft een enorm marktaandeel (bescherm door netwerkeffecten), wat het een dominante speler in deze sector maakt.

Verder versterkt Google's Android-besturingssysteem zijn positie in de mobiele markt. Met een wereldwijd marktaandeel dat de meerderheid van de smartphone-industrie beslaat, fungeert Android als een belangrijk platform voor Google's zoek- en advertentiediensten. Deze dominantie in mobiele software verzekert dat Google een centrale rol blijft spelen in hoe gebruikers internettoegang verkrijgen en gebruiken, wat essentieel is voor het behouden van de invloed op mobiele zoekopdrachten en gerelateerde advertentie-inkomsten.


Daarnaast stelt de aanzienlijke cashflow die Google's zoekmachine genereert, Alphabet in staat om te investeren in nieuwe projecten en technologieën. Dit omvat onder meer investeringen in kunstmatige intelligentie, autonome voertuigen, en andere innovatieve sectoren die de potentie hebben om nieuwe groeimotoren voor het bedrijf te worden. Deze investeringen zijn niet alleen gericht op het verbeteren van bestaande producten en diensten, maar ook op het creëren van geheel nieuwe markten waar Alphabet een eerste-mover voordeel kan behalen.



Aan de andere kant uiten critici van Alphabet (bears) hun bezorgdheid over enkele aspecten van het bedrijf, die mogelijk de toekomstige groei kunnen belemmeren. Een van de meest genoemde punten is de afhankelijkheid van Alphabet van Google's zoekadvertenties. Deze zware afhankelijkheid maakt Alphabet kwetsbaar voor schommelingen en potentiële disrupties in de advertentiemarkt. Als de advertentiemarkt een daling ondergaat of als adverteerders hun budgetten aanpassen of diversifiëren naar andere platforms, kan dit negatieve impact hebben op de inkomsten van Alphabet.


Daarnaast zijn er zorgen over de aanzienlijke investeringen van Alphabet in projecten met hoge risico's en onzekere rendementen. Deze projecten, vaak 'moonshots' genoemd, streven naar het oplossen van grote wereldproblemen of het revolutioneren van gehele industrieën, zoals zelfrijdende auto's via Waymo of de levensverlengende technologieën van Calico. Hoewel deze projecten het potentieel hebben om aanzienlijke beloningen op te leveren, is de kans op falen ook groot, en kunnen ze grote hoeveelheden kapitaal verbruiken zonder gegarandeerd rendement.


Ten slotte is er de kwestie van Google’s dominantie in de zoekmarkt, die steeds meer onder vuur ligt door zowel toenemende concurrentie als striktere regelgeving. Andere bedrijven en technologieën, zoals AI in zoekopdrachten en alternatieve zoekmachines die privacy benadrukken, kunnen in de toekomst meer marktaandeel gaan winnen. Daarnaast onderzoeken regelgevers in de Verenigde Staten en Europa actief de zakelijke praktijken van Google, wat kan leiden tot strenge beperkingen en boetes. Deze regelgevende druk kan Google dwingen om zijn praktijken aan te passen op manieren die het groeipotentieel misschien wel kunnen verminderen.


Waar moet je op letten in de kwartaalcijfers van Google?

Dus waar zullen we op letten? De verwachtingen zijn hooggespannen, met een prognose van een totale omzet van $84,3 miljard voor het tweede kwartaal van 2024, wat een jaar-op-jaar stijging van 13% vertegenwoordigt. De focus ligt op de cloud-afdeling van Google, waarvan verwacht wordt dat deze aanzienlijke groei zal blijven tonen, wat mede de investeringen in AI zou moeten rechtvaardigen.


Verder zal er speciale aandacht zijn voor de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Alphabet is betrokken bij verschillende baanbrekende AI-projecten zoals Gemini Live en Project Astra, die essentieel zijn om concurrerend te blijven met rivalen zoals Microsoft's OpenAI. Updates over deze initiatieven kunnen belangrijke inzichten bieden in hoe Alphabet zijn leidende positie in technologische innovaties handhaaft en uitbouwt.



Een ander aandachtspunt zal de algemene gezondheid van Alphabet zijn, met een geschatte nettowinst van $23 miljard voor het kwartaal. Echter, met de groeiende druk van concurrentie en regelgeving, zullen beleggers ook nauwlettend kijken naar signalen van hoe Alphabet zijn dominantie in zoekadvertenties en online services behoudt, vooral omdat dit kerngebieden zijn waarop het bedrijf vertrouwt voor zijn inkomsten.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page