top of page

Dit zijn de verwachtingen voor de huizenprijzen in 2025 volgens ING en Rabobank

In het kort:

  • Analisten van ABN AMRO en ING voorspellen een verdere stijging van de huizenprijzen in 2025, met stijgingen van respectievelijk 3% en 4%.

  • Verwachte stabilisatie of daling van de rentes zal bijdragen aan de betaalbaarheid van hypotheken, wat de vraag naar woningen kan verhogen.

  • De aanhoudende krapte op de woningmarkt blijft de belangrijkste factor die zorgt voor opwaartse druk op de huizenprijzen.


De Nederlandse woningmarkt lijkt al een aantal jaar zwaar overspannen. Analisten van zowel ABN AMRO en ING hebben hun voorspellingen voor 2025 uit de doeken gedaan en het is interessant om deze eens onder de loep te nemen. Want wat zijn nu precies de verwachtingen voor de huizenprijzen in 2025? Kan deze stijging nog verder doorgaan?


Als we gaan kijken naar de analisten van ABN AMRO zien we dat ze een stijging in de algemene vastgoedmarkt verwachten in 2025. De huizenmarkt blijft krap, wat een direct gevolg is van de lage nieuwbouw in vergelijking met de aanhoudende vraag. De beperkte beschikbaarheid van huizen drijft de prijzen omhoog, omdat meer kopers concurreren voor minder woningen. Deze krapte zorgt voor een opwaartse druk op de huizenprijzen. Deze zullen dan ook met met ongeveer 3% stijgen in 2025 volgens ABN AMRO.

En hoewel de rentes in 2023 zijn gestegen, verwachten analisten van ABN AMRO dat deze in de komende jaren weer zullen stabiliseren of zelfs licht zullen dalen als de inflatie onder controle komt. Lagere rentes maken hypotheken betaalbaarder, wat huizenkopers in staat stelt meer te bieden voor woningen. Met dalende rentes kunnen kopers zich immers veroorloven meer geld te lenen of een hoger bod uit te brengen op een woning, wat de vraag op de huizenmarkt versterkt. Deze verhoogde vraag leidt in het algemeen tot een opwaartse druk op de huizenprijzen.


Maar wat verwachten de analisten van ING? Ook ING voorspelt een voortzetting van de stijging in huizenprijzen in 2025, zij het met een wat gematigder tempo vergeleken met 2024. De bank projecteert een prijsstijging van ongeveer 4% voor volgend jaar. Dit is in contrast met de meer aanzienlijke stijging van tussen de 7% en 9% die de bank voor 2024 verwacht.

Ook ING wijst naar de verwachte lagere rentes voor de stijging. Een daling van de hypotheekrente maakt het financieren van een woning goedkoper. Dit heeft een tweeledig effect volgens de bank: enerzijds maakt het huizen betaalbaarder voor kopers, wat hen aanmoedigt om de markt te betreden; anderzijds maakt het hogere hypotheken en dus duurdere woningen toegankelijker. Lagere rentes kunnen dus zorgen voor een toename van de vraag, wat, in een markt met beperkt aanbod, de prijzen verder omhoog drijft.


De aanhoudende krapte op de woningmarkt is volgens ING misschien wel de meest directe factor die bijdraagt aan hogere huizenprijzen. Deze krapte wordt veroorzaakt door een gebrek aan nieuwbouw en onvoldoende aanbod van bestaande woningen om aan de vraag te voldoen. In zo'n markt waarin de vraag het aanbod overtreft, vinden vaak biedoorlogen plaats, wat de prijzen opdrijft. Dit scenario is niet alleen frustrerend voor kopers, maar verhoogt ook de concurrentie, waardoor de huizenprijzen stijgen als gevolg van het intense overbieden.


ING wijst hier ook op de stabilisatie in het aantal verkochte woningen. De stabilisatie in het aantal woningverkopen duidt op een belangrijk keerpunt voor de woningmarkt. Na enkele jaren van volatiliteit waarin het aanbod de vraag niet bij kon benen, wat resulteerde in snelle prijsstijgingen, lijkt de markt nu dus te stabiliseren. Dit evenwicht betekent dat er minder druk is op de huizenprijzen om snel te stijgen, wat kan leiden tot een meer gematigde prijsstijging in 2025, zoals ABN AMRO en ING beide voorspellen.

Kortom, terwijl de Nederlandse woningmarkt een periode van hoge prijsvolatiliteit lijkt te hebben doorstaan, wijzen voorspellingen van zowel ABN AMRO als ING op een meer gestabiliseerde groei van de huizenprijzen in 2025. Dit zou een welkome verandering zijn voor zowel kopers als verkopers, die kunnen profiteren van een voorspelbaardere markt. Hoewel de aanhoudende krapte op de markt en de potentiële verdere verlaging van de rente waarschijnlijk blijven zorgen voor opwaartse druk op de prijzen, is een mindere stijging ten opzichte van de vorig jaren al een goed begin voor starters op de markt.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page