Dit zijn de nieuwe top aandelen in Azië volgens Goldman Sachs
In het kort:
Goldman Sachs heeft zijn 'conviction list' voor Azië-Pacific in maart bijgewerkt, waarbij het bedrijven zoals Xero en Hyundai Motor toevoegt en anderen, zoals OCBC en Sony, verwijdert.
Xero wordt geprezen om zijn draai naar winstgevende groei en de digitale kansen voor MKB's wereldwijd, met een koersdoel van $152, wat een potentiële stijging van ongeveer 12% inhoudt.
Hyundai Motor wordt gewaardeerd om zijn verbeterde marktaandeel in de VS, diverse aandrijfstrategie, en solide EV-marge.
Goldman Sachs heeft wederom zijn kristallen bol gepolijst om zijn parels van de Aziatisch-Pacifische aandelenmarkt te onderscheiden. Zojuist heeft de bank dan ook zijn 'conviction list' voor maart vernieuwd, met een optimistische toon die resoneert door de wolkenkrabbers van Wall Street tot aan de glinsterende kusten van in dit geval Azië-Pacific. Maar wat betekent dit op de marktvloer? Daarvoor gaan we eens kijken naar wat er veranderd is, en vooral waarom bepaalde aandelen juist toegevoegd, of verwijdert zijn van deze lijst.
De toevoegingen en afvallers in de lijst
De spotlight gaat naar Xero, het softwarebedrijf dat de boekhoudkundige wereld bestormt vanuit Nieuw-Zeeland. Met een nieuwe focus op winstgevende groei, is Xero niet zomaar een bedrijf; het is een vuurtoren voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB's) die navigeren door de digitale ontwikkelingen die onze economie momenteel overspoelen.
Vorig jaar werd er een belangrijke strategische zet gemaakt met de aanstelling van een nieuwe CEO. Het roer werd omgegooid: van een cash verbrandende technologie-startup naar een onderneming met een scherpe focus op positieve kasstromen. Deze aanstelling heeft dan ook zeker zijn vruchten afgeworpen, gezien de koers van het Xero-aandeel het afgelopen jaar met 62% is gestegen. Een duidelijk signaal dat de markt vertrouwen heeft in de nieuwe filosofie van het bedrijf. Met een koersdoel van $152 ziet Goldman een schitterende horizon, met een verwachte waardestijging van circa 12%. Een potentiële goudmijn, als je het ons vraagt.
Hyundai Motor
En dan staat Hyundai Motor nog als nieuweling op de lijst, de Zuid-Koreaanse gigant die met een solide strategie de EV-markt uitdaagt. Met een koersdoel van 290.000 Koreaanse Won ($221.36) verwacht Goldman Sachs dat dit aandeel met een kleine 20% kan accelereren. Het is een duidelijke boodschap dat Hyundai's mix van innovatie en marktaandeel volgens de analisten van Sachs een succesformule is.
Ondanks het behalen van recordwinsten blijven de aandelen van Hyundai Motor gevangen binnen een beperkte range, wat analisten toeschrijven aan een pessimistische kijk op de wereldwijde auto-industrie en in het bijzonder op de vraag naar elektrische voertuigen (EV's) in 2024.
In 2023 verraste Hyundai Motor investeerders met een operationele winstgroei van 54 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De vooruitzichten voor een vertraging in de wereldwijde autoverkopen dit jaar, te midden van aanhoudend hoge rentetarieven en een algehele Industriële dip, dragen bij aan de terughoudendheid van de markt. Zelfs Tesla, 's werelds grootste EV-fabrikant, heeft gewaarschuwd voor een mogelijke vertraging in de groei van de EV-markt, vooral vanwege toenemende concurrentie uit China.
Hyundai Motor, de op één na grootste EV-speler in de VS met een marktaandeel van 7,9 procent, staat ook voor uitdagingen. De vraag of het bedrijf zijn aanwezigheid in de EV-markt dit jaar kan blijven uitbreiden te midden van verscherpende concurrentie en macro-economische onzekerheden, blijft onzeker. Desondanks bevestigt Hyundai Motor zijn toewijding aan het verhogen van investeringen in EV's en milieuvriendelijke voertuigen, zoals hybride auto's. Het bedrijf handhaaft zijn plan om tegen 2030 jaarlijks meer dan 2 miljoen EV's te verkopen, wat zou betekenen dat tegen die tijd EV's en hybride auto's de helft van de totale autoverkopen van Hyundai zouden uitmaken.
Zoals in elk goed verhaal, zijn er naast winnaars ook verliezers, zo ook binnen deze lijst met aandelen waar Goldman Sachs zijn vertrouwen over uitspreekt. Dit keer vallen OCBC en Sony van de lijst. Een besluit dat herinnert aan de harde waarheid van de beleggingswereld: niet elke ster blijft eeuwig schitteren. Deze bewegingen weerspiegelen Goldman Sachs' commitment aan het continu evalueren en heroverwegen van hun topposities, in het licht van veranderende marktomstandigheden en bedrijfsprestaties.
OCBC
OCBC lijkt een beetje in de problemen te zitten, als we het simpel kunnen omschrijven. De vierde-kwartaalwinst van de bank uit Singapore heeft de verwachtingen niet waargemaakt en de vooruitzichten voor 2024 zijn, laten we zeggen, aan de zachte kant. Met een netto-inkomensmarge die naar verwachting daalt in vergelijking met het voorgaande jaar, en een voorspelde groei van de leningen in de lage enkele cijfers, lijkt het erop dat OCBC de financiële verwachtingen niet waar gaat kunnen maken.
De CEO van OCBC, Helen Wong, lijkt echter niet al te verontrust en houdt de moed erin. Ze ziet 2024 als een uitdagend jaar, vol onzekerheden en een verwachte wereldwijde groeivertraging, hoewel ze optimistisch blijft over de prestaties van Azië in vergelijking met de rest van de wereld. Met een voorspelling dat de rentetarieven in de tweede helft van het jaar zullen beginnen te dalen, mikt OCBC op een netto-inkomensmarge tussen 2,20% en 2,25%, iets lager dan de 2,28% van 2023. Ook de verwachte rendement op eigen vermogen (ROE) voor 2024 ligt tussen 13% en 14%, vergeleken met 13,7% in het voorgaande jaar.
Ondanks de lichte teleurstelling in de vierde-kwartaalcijfers, waarbij de nettowinst steeg tot S$1,62 miljard ($1,21 miljard) van S$1,44 miljard een jaar eerder, wat lager was dan de verwachte S$1,72 miljard, blijft OCBC's vooruitzicht volgens sommigen nog steeds positief. Dit werd voornamelijk aangedreven door hogere operationele winsten en lagere toelagen voor activa, inclusief leningen. De misslag werd toegeschreven aan zwakker dan verwachte verzekeringsinkomsten als gevolg van hogere verzekeringsclaims, voor Goldman Sachs echter genoeg om voor nu hun handen van het aandeel af te trekken.
Sony
Sony, de Japanse technologie gigant, heeft onlangs een stevige duik in zijn marktwaarde genomen, na een verlaging van de verkoopprognoses voor zijn vlaggenschipconsole, de PlayStation 5. De teleurstelling bij analisten richt zich echter niet alleen op deze bijgestelde verwachtingen, maar vooral op de dalende marges binnen Sony's cruciale gaming-divisie.
Met een bijstelling naar 21 miljoen verkochte PS5-eenheden voor het fiscale jaar dat eindigt in maart, tegenover een eerder voorspelde 25 miljoen, weerspiegelt deze verlaging niet zozeer de kern van het probleem. De ware zorg ligt bij de operationele marge van de gaming-business, die in het decemberkwartaal net onder de 6% uitkwam, een scherpe daling ten opzichte van de meer dan 9% in dezelfde periode van 2022.
Analisten wijzen op verschillende positieve ontwikkelingen die normaal gesproken de marges zouden moeten opstuwen, zoals de verkoop van eerste-partijgames in digitale vorm en de PS Plus-abonnementsservice, die naar verluidt een marge van rond de 50% heeft. Desondanks bevinden de marges zich op een bijna decennium-laagtepunt, een zorgwekkende situatie volgens veel analisten.
De blik vooruit
Goldman Sachs richt zich op bedrijven die niet alleen een belofte van groei tonen, maar ook de veerkracht en innovatie om zich aan te passen aan de dynamische digitale economie. Of het nu gaat om het ontsluiten van nieuwe markten of het leiden van de groene revolutie, de 'conviction list' van maart belicht de bedrijven die, volgens Goldman Sachs, klaar zijn voor de veranderende wereld waar we momenteel in zitten.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl
Comments