top of page

Dit zijn de grootste fouten die beleggers maken

In het kort:

  • De meest voorkomende beleggingsfouten zijn het ontbreken van een langetermijnplan, het laten beïnvloeden door emoties en angst, en het niet diversifiëren van de portefeuille.

  • Andere veelvoorkomende fouten zijn onder andere verliefd worden op een aandeel om de verkeerde redenen en proberen de markt te timen.

  • Het vermijden van deze fouten vereist een goed doordacht, systematisch plan en geduldige uitvoering.


Beleggen kan ingewikkeld zijn en winst is nooit gegarandeerd. Zelfs ervaren beleggers maken fouten. In dit artikel heb ik de meest veelvoorkomende fouten samengevat die alle beleggers zouden moeten vermijden:


1. Niet diversifiëren

Diversificatie is cruciaal. Hoewel professionele beleggers ´alpha´ (extra rendement boven een benchmark) kunnen genereren met geconcentreerde posities, is het voor de meeste beleggers verstandiger om hun portefeuille te diversifiëren. Investeer niet meer dan 5% tot 10% in één enkele investering is hier de beste tip, maar dit verschilt natuurlijk per belegger en hoe je je portfolio hebt ingedeeld.


2. Proberen de markt te timen

De markt proberen te timen is extreem moeilijk en vaak niet succesvol. Een bekende studie, "Determinants of Portfolio Performance", toonde aan dat 94% van de variatie in rendementen over tijd werd verklaard door de beleggingsstrategie en niet door timing of het selecteren van individuele aandelen.


3. Gebrek aan geduld

Een langzame en doordachte aanpak zal op de lange termijn meer rendement opleveren. Verwacht niet dat je portefeuille het wat betreft rendement beter doet dan waarvoor deze is ontworpen (afhankelijk van hoe je deze zelf indeelt uiteraard). Houd je verwachtingen realistisch ten aanzien van de groei- en rendementsverwachtingen van je portefeuille.


4. Niet begrijpen van de investering

Warren Buffett adviseert om niet te investeren in bedrijven waarvan je het businessmodel niet begrijpt. De beste manier om dit te vermijden is door een gediversifieerde portefeuille van exchange-traded funds (ETF's) of beleggingsfondsen op te bouwen. Als je in individuele aandelen belegt, zorg er dan voor dat je elk bedrijf goed begrijpt voordat je investeert.


5. Hoge transactiekosten

Te vaak in- en uitstappen uit posities kan je rendement schaden. Behalve de transactiekosten, die flink kunnen oplopen, mis je ook de lange termijn winsten van investeringen die het op langere termijn goed doen.


6. ´Verliefd´ worden op een bedrijf

Het is makkelijk om verliefd te worden op een bedrijf dat goed presteert. Vergeet echter niet dat je het aandeel hebt gekocht om geld te verdienen. Als de fundamenten die je oorspronkelijk overtuigden om in het bedrijf te investeren veranderen, overweeg dan om het aandeel te verkopen.


7. Je emoties de overhand laten krijgen

Emoties zijn de grootste vijand van rendement. Angst en hebzucht zijn hier bij het beleggen met afstand de twee belangrijkste emoties, aangezien ze ervoor zorgen dat beleggers ondoordachte beslissingen nemen. De tip is hier om je op het grotere plaatje te richten en geduldig te blijven. Voor mij werkt het hierbij goed om een relatief klein portfolio aan te houden, met enkel de bedrijven waarbij ik denk dat ze de meeste potentie vertonen in hun eigen markt. Zolang deze thesis achter de investeringen blijft bestaan bieden kortere termijn dalingen enkel kansen, in plaats van stress momenten, dit is grotendeels gelijk met het punt wat ik hierboven al noemde.


8. Wachten om gelijk te krijgen

Wachten tot een verliezend aandeel terugkeert naar de oorspronkelijke kostprijs zorgt vaak voor verlies. Dit komt doordat beleggers niet willen verkopen met verlies, wat kan resulteren in nog grotere verliezen en gemiste kansen. Het aanhouden van een investering ondanks de onderliggende waardering is een gevaarlijke keuze, daarom is het belangrijk ten alle tijden te kijken naar de waardering van een aandeel, dus in relatie met de prestaties van het bedrijf, in plaats van enkel de aandelenkoers.


Hoe kan je deze fouten het makkelijkst vermijden:


Ontwikkel een actieplan

Bepaal proactief waar je je bevindt in je beleggingscyclus, wat je doelen zijn en hoeveel je moet investeren om deze te bereiken. Zo niet, zoek dan hulp bij een betrouwbare financieel planner die je hiermee kan helpen indien nodig.


Automatiseer je plan

Voeg meer toe naarmate je inkomen groeit. Monitor je investeringen en beoordeel jaarlijks hun prestaties. Pas de verhouding tussen aandelen en vastrentende waarden aan op basis van je levensfase.


Reserveer ruimte voor risicovollere aandelen/posities

Veel mensen beperken dit tot maximaal 5%-10% van de portefeuille. Bij het investeren in kleinere bedrijven met vaak hogere risico´s is het verstandig een vast percentage aan te houden wat betreft de vertegenwoordiging van deze aandelen in je totale portfolio. Dit zorgt ervoor dat je posities die het goed doen wat kan trimmen om zo de winst te her-alloceren richting stabielere beleggingen.


Fouten maken hoort bij het beleggen. Het herkennen van deze fouten en weten hoe je ze kunt vermijden zal je helpen succesvol te zijn als belegger. Ontwikkel een doordacht, systematisch plan en blijf hieraan vasthouden. Volg deze richtlijnen om een portefeuille op te bouwen die op de lange termijn een stabiel(er) rendement oplevert.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page