top of page

Dit zijn de 4 belangrijkste en best betaalde skills

In het kort:

  • In 2024 blijven zowel soft skills als hard skills cruciaal voor succes op de arbeidsmarkt.

  • Soft skills zoals communicatie en leiderschap zijn essentieel in vrijwel elke werkomgeving.

  • Hard skills zoals software-development en projectmanagement behoren tot de best betaalde skills wereldwijd.

Op de arbeidsmarkt van 2024 blijft de vraag naar kundig personeel hoog, ondanks een lichte ontspanning in de markt. LinkedIn heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de skills die momenteel het meest in trek zijn en enorm goed verdienen. Dit jaarlijkse wereldwijde onderzoek onderscheidt twee soorten vaardigheden: soft skills en hard skills.


Soft skills, ofwel persoonlijke vaardigheden, zijn essentieel geworden in vrijwel iedere moderne werkomgeving. Deze vaardigheden omvatten alles van hoe je samenwerkt en communiceert met anderen tot hoe je jezelf organiseert en problemen oplost. Ze worden ook wel 'people skills' genoemd en zijn cruciaal voor bijna elke functie.Aan de andere kant staan de hard skills, die specifieke technische kennis en vaardigheden omvatten die je nodig hebt voor bepaalde taken of banen. Denk hierbij aan vaardigheden zoals programmeren, analyse of machinebediening.


Voor degenen die niet op zoek zijn naar een voltijdbaan maar wel een deeltijdbaan naast bijvoorbeeld hun studie, is het ook interessant om te weten welke skills momenteel het best betalen in Nederland. Zo kun je later een baan kiezen die niet alleen goed bij je skills past, maar ook financieel aantrekkelijk is.


De 5 belangrijkste soft skills

Communicatie: Heldere communicatie is het fundament van elke succesvolle organisatie. Of het nu gaat om het uitwisselen van informatie tussen collega's of het presenteren van ideeën aan klanten, effectieve communicatie zorgt ervoor dat iedereen op één lijn zit. Mensen die goed kunnen communiceren kunnen hun punten duidelijk maken zonder verwarring te zaaien, wat essentieel is in een snel veranderende werkomgeving.

Klantenservice: Vaardigheden in klantenservice zijn van vitaal belang in elk beroep waar interactie met klanten centraal staat. Deze skills stellen werknemers in staat om empathisch en effectief te reageren op klantvragen en -problemen. Bijvoorbeeld, een klantenservicemedewerker die rustig en professioneel een ontevreden klant kan kalmeren, kan helpen een crisis af te wenden en de reputatie van het bedrijf te beschermen.

Leiderschap: Echt leiderschap gaat veel verder dan alleen het beheren van een team. Het betekent het vermogen hebben om te inspireren en anderen te motiveren om hun beste werk te leveren. Leiders die emotionele intelligentie gebruiken om te verbinden met hun team kunnen betere resultaten behalen en een positieve werkomgeving creëren.


Projectmanagement: Deze vaardigheid is cruciaal voor iedereen die projecten van enige omvang beheert. Goed projectmanagement betekent dat je deadlines kunt halen en binnen budget kunt blijven, terwijl je ook flexibel genoeg bent om onverwachte veranderingen aan te kunnen. Denk aan een projectmanager die een groot evenement organiseert en onverwachte weersveranderingen moet navigeren zonder de grote dag te verpesten.

Management: Effectief management betekent het balanceren tussen de behoeften van de organisatie en het welzijn van het personeel. Managers die niet alleen zorgen voor de bedrijfsvoering maar ook een gezonde en positieve cultuur op de werkvloer bevorderen, dragen flink bij aan het algehele succes van een bedrijf.


Als je veel van deze skills kunt meebrengen naar je werk, zul je kunnen verwachten dat je enorm gewaardeerd zult worden. Maar welke hard skills zijn nu echt belangrijk? De skills waardoor je echt aangenomen wordt voor een specifieke, enorm goed betaalde baan. Laten we daar eens naar gaan kijken.


De 4 best betaalde hard skills in 2024

Welke specifieke skills kun je precies leren om later een flinke boterham te verdienen. Laten we eens gaan kijken naar de data. Hoewel we uit het LinkedIn onderzoek de gemiddelde salarissen uit Amerika hebben gehaald, is het goed om te weten dat de vraag naar deze skills / beroepen in Nederland op een vergelijkbaar hoog niveau zijn. Ook in Nederland zijn dit een van de best betaalde beroepen gemiddeld gezien.


Software development: Software developers zijn de architecten achter computerprogramma's. Ze schrijven de code die de basis vormt voor applicaties en systemen die draaien op computers, smartphones, tablets, en meer. Deze ontwikkelaars werken vaak in teams om complexe projecten te creëren en te onderhouden die voldoen aan gebruikersbehoeften.


In de VS ligt het gemiddelde salaris voor een software developer rond de $144,336, wat kan oplopen met bonussen en andere voordelen tot ongeveer $158,568. In Nederland zijn de salarissen ook competitief, hoewel doorgaans iets lager dan in de VS, gezien de verschillen in marktgrootte en economische structuur.


SQL (Structured Query Language): SQL is de standaardtaal voor het beheren en ophalen van informatie uit databases. SQL-ontwikkelaars gebruiken deze taal om data te analyseren, te manipuleren en rapporten te genereren. Dit maakt hen cruciaal voor bedrijven die afhankelijk zijn van grote hoeveelheden data. In de VS verdient een gemiddelde mid-level SQL ontwikkelaar ongeveer $109,407. Deze vaardigheid is ook in Nederland essentieel, vooral gezien de groeiende nadruk op data en de groei van AI.

Python: Python is een veelzijdige programmeertaal die bekend staat om zijn eenvoud en kracht. Het wordt gebruikt voor webontwikkeling, data-analyse, kunstmatige intelligentie, wetenschappelijk rekenen, en meer. Python-ontwikkelaars zijn zeer gevraagd vanwege hun vermogen om complexe dataproblemen op te lossen en zijn in de VS gemiddeld ongeveer $129,588 waard. Deze vaardigheid is wereldwijd in trek, met vergelijkbare vraag en salaris in Nederland.


Java: Java is een robuuste, objectgeoriënteerde programmeertaal gebruikt voor het bouwen van applicaties en platforms voor een breed scala aan platforms, van embedded devices tot enterprise-level servers. Java-ontwikkelaars zijn cruciaal voor veel technologische en bedrijfsprocessen. Hun salarissen zijn competitief en vergelijkbaar met die van Python-ontwikkelaars, gezien hun voortdurende vraag in de markt.


Voor de mensen die niets met software hebben, zullen we als troost nog een laatste hard skill geven die erg in trek is. Projectmanagement is een ideale skill voor diegenen die misschien minder affiniteit hebben met tech, maar toch een belangrijke en goed betaalde rol willen spelen binnen de bedrijfswereld.


Projectmanagers zijn de ruggengraat van elk project. Ze zijn verantwoordelijk voor het plannen, uitvoeren en afronden van projecten binnen alle denkbare sectoren, van bouw en engineering tot gezondheidszorg en marketing. Een projectmanager zorgt ervoor dat projecten op tijd en binnen budget worden afgerond, terwijl ze ook de kwaliteit en scope bewaken. Ze moeten effectief kunnen communiceren met teamleden, stakeholders en klanten om ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn zit.


In de VS kunnen projectmanagers in technische velden verwachten om salarissen te verdienen die vergelijkbaar zijn met die van hooggekwalificeerde technische ontwikkelaars, maar ook in minder technische sectoren kan een projectmanager een zeer competitief salaris verdienen. Volgens PMI (Project Management Institute) ligt het mediane salaris voor projectmanagers in de VS rond de $116,000 per jaar. In Nederland zijn de cijfers vergelijkbaar, hoewel ze iets kunnen variëren afhankelijk van de sector en ervaring.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page