top of page

Dit viel er op in de explosieve groeicijfers van Nvidia

In het kort:

  • Nvidia's omzet steeg in het eerste kwartaal met 262% tot $26 miljard, grotendeels gedreven door een toename van 427% in de datacenteromzet.

  • De nettowinst steeg met 628% tot $14,9 miljard, dankzij de sterke vraag naar AI-processors.

  • Nvidia kondigde een tien-op-één aandelensplitsing aan, de aandelenprijs steeg met dik 7% in de nabeurshandel.


Nvidia heeft een recordomzet behaald van $26 miljard in het eerste kwartaal van fiscaal 2025, een opmerkelijke stijging van 262% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze indrukwekkende groei werd voornamelijk aangedreven door de datacenterbusiness, die een spectaculaire stijging van 427% liet zien, met een omzet van $22,6 miljard.


Dit resultaat werd bereikt door de voortdurende en stijgende vraag naar Nvidia’s geavanceerde en vooruitlopende AI-processors, voornamelijk vanuit grote cloudproviders zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud en Oracle Cloud. Deze cloudproviders waren verantwoordelijk voor ongeveer 45% van de totale datacenteromzet van Nvidia.


De aandelenkoers van Nvidia de afgelopen 10 jaar:

BRON: Macrotrends


De brutomarge van Nvidia steeg tot 78,4%, vergeleken met 64,6% een jaar eerder. Dit laat zien dat het bedrijf een verbeterde efficiëntie heeft weten door te voeren en een hogere toegevoegde waarde van hun producten. De operationele kosten stegen naar $3,5 miljard, een toename van 39% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, wat voornamelijk te wijten is aan verhoogde investeringen in onderzoek en ontwikkeling om hun technologische voorsprong nog verder te vergroten en te behouden.


De groei in de GAAP en NON-GAAP marge van Nvidia over de afgelopen kwartalen:

BRON: Nvidia Newsroom


De nettowinst van Nvidia kwam uit op $14,9 miljard, een immense stijging van 628% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit resulteerde in een GAAP-winst per aandeel van $5,98, een stijging van 629%, terwijl de non-GAAP-winst per aandeel $6,12 bedroeg, een stijging van 461%. Deze cijfers tonen aan dat Nvidia niet alleen in staat is om sterke omzetgroei te realiseren, maar ook om significante winstgroei te behalen als gevolg hiervan. Met al deze cijfers wist Nvidia de belangrijkste verwachtingen stuk voor stuk te overtreffen:


Naast deze sterke financiële resultaten kondigde Nvidia zoals al werd vermoed een tien-op-één aandelensplitsing aan om het aandeel toegankelijker te maken voor investeerders. De splitsing zal plaatsvinden op 7 juni 2024. Bovendien verhoogde Nvidia het kwartaaldividend met een enorme 150% tot $0,01 per aandeel op een post-split basis.


De sterke prestaties van Nvidia zijn grotendeels te danken aan de explosieve groei in de vraag naar generatieve AI-training en -inferencesystemen, zoals de Hopper- en Blackwell-platformen. Deze systemen ondersteunen AI-toepassingen op grote schaal, waaronder geavanceerde taalmodellen zoals Meta's Llama AI. Volgens Jensen Huang, CEO van Nvidia, bevindt het bedrijf zich in een nieuwe industriële revolutie waarbij traditionele datacenters worden omgevormd tot 'AI-fabrieken'. Huang benadrukte dat AI-productiviteitsslagen zal opleveren in vrijwel elke industrie, wat zowel kostenbesparingen als nieuwe inkomstenstromen voor bedrijven mogelijk maakt.


Voor het tweede kwartaal van fiscaal 2025 verwacht Nvidia een omzetgroei tot $28 miljard, met een brutomarge rond de 75%. Deze groei zal worden ondersteund door de lancering van de nieuwe Blackwell GPU's en de uitbreiding van AI-oplossingen naar verschillende industrieën, waaronder gezondheidszorg, automotive en consumentenproducten. De vooruitzichten van Nvidia blijven rooskleurig, met een verwachte groei in GAAP en non-GAAP operationele kosten tot ongeveer $4,0 miljard en $2,8 miljard respectievelijk.


Nvidia blijft innoveren en nieuwe producten en samenwerkingen aankondigen die de AI-infrastructuur verder zullen versterken. Dit omvat de lancering van de NVIDIA Spectrum-X800 series switches, die geoptimaliseerd zijn voor grootschalige AI-toepassingen. Daarnaast heeft Nvidia nieuwe samenwerkingen aangekondigd met grote technologiebedrijven zoals AWS, Google Cloud, Microsoft en Oracle om generatieve AI-innovaties te versnellen.


De automotive sector is een ander belangrijk groeigebied voor Nvidia. Het bedrijf heeft de volgende generatie AI-platforms, zoals de NVIDIA DRIVE Thor, geïntroduceerd, die nu worden gekozen door hard groeiende elektrische voertuigfabrikanten zoals BYD en kleinere merken zoals Lucid. Deze platforms moeten gaan helpen bij de ontwikkeling van geavanceerde autonome rijtechnologieën en AI-gedreven in-vehicle ervaringen.


Gemakkelijk aandelen kopen en verkopen? Dat kan bij DeGiro #AD

Nvidia’s eerste kwartaalresultaten tonen een indrukwekkende groei en bevestigen de leidende positie van het bedrijf in de AI-industrie. De sterke vraag naar AI-oplossingen, gecombineerd met voortdurende innovaties en strategische samenwerkingen, zorgt ervoor dat Nvidia goed gepositioneerd blijft voor toekomstige groei. Met een robuuste financiële positie en ambitieuze vooruitzichten, lijkt Nvidia klaar om te blijven profiteren van de wereldwijde AI-revolutie.


Nvidia blijft een prachtbedrijf en aandeel, met een sterke afzetmarkt, waar het leiden is met groeiende winstmarges, waar we als beleggers uiteraard blij van worden. Dat het bedrijf op vrijwel elk punt de verwachtingen heeft weten te overtreffen met deze kwartaalcijfers laat maar weer zien dat Nvidia nog steeds koning is van de AI markt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl.

تعليقات


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page