top of page

Dit vertellen de kwartaalcijfers van Amerikaanse banken ons

In het kort:

  • Goldman Sachs en Morgan Stanley profiteren van opleving in investment banking: Beide banken zagen een aanzienlijke stijging in hun inkomsten en winsten dankzij de heropleving van de M&A-markt.

  • Bank of America optimistisch over netto rentebaten (NII): Ondanks een lichte daling in NII, verwacht de bank een sterke groei in de tweede helft van 2024.

  • Cijfers: Morgan Stanley zag een winststijging van 41%, Goldman Sachs rapporteerde een winststijging van 150%, terwijl Bank of America's winst met 7% daalde maar alsnog boven de verwachtingen uitkwam.


Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley hebben recent hun tweede kwartaalresultaten bekendgemaakt, waarmee ze de rapportages van de zes grootste Amerikaanse banken voor dit kwartaal afsluiten. Deze resultaten tonen aan dat de banken veerkrachtig blijven en hun prestaties de verwachtingen van Wall Street blijven overtreffen.


Goldman Sachs en Morgan Stanley profiteerden aanzienlijk van een heropleving in de investment banking sector. De Amerikaanse M&A-markt zag tot mei 551 grote deals met een totale waarde van $758 miljard, wat een stijging van 18,5% ten opzichte van vorig jaar betekent. Dit heeft geleid tot aanzienlijke inkomsten voor de banken die bij deze transacties betrokken waren.


Bank of America, de op één na grootste Amerikaanse bank qua activa, gaf beleggers verschillende positieve signalen, ondanks een daling van de winst voor het kwartaal. De bank rapporteerde een netto rentebaten (NII) van $13,7 miljard, een daling van 3% ten opzichte van $13,83 miljard in dezelfde periode vorig jaar.


Toch blijft het management optimistisch en verhoogde het de verwachting voor het einde van het jaar naar $14,5 miljard. De totale inkomsten stegen licht naar $25,4 miljard, wat boven de schattingen van analisten lag. De nettowinst daalde met bijna 7% naar $6,9 miljard, maar overtrof nog steeds de verwachtingen van $6,41 miljard. Bank of America's aandelen sloten dinsdag 5,4% hoger, de beste dag van het jaar voor de bank.


De aandelenkoers van Bank of America sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Morgan Stanley zag een winststijging van 41% in het tweede kwartaal, met een totale winst van $3,08 miljard, oftewel $1,82 per aandeel. Dit was aanzienlijk hoger dan de schattingen van analisten van $1,65 per aandeel. De inkomsten stegen met 12% naar $15,02 miljard, gedreven door sterke prestaties in vermogensbeheer en institutionele effectendiensten.


David Fanger van Moody's benadrukte dat de sterke resultaten van Morgan Stanley te danken zijn aan de industriebrede opleving in investment banking. De aandelen van Morgan Stanley stegen met 0,9% na de bekendmaking van de resultaten.


De aandelenkoers van Morgan Stanley sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Goldman Sachs rapporteerde een indrukwekkende winstgroei van 150% in het tweede kwartaal, met een totale winst van $3,04 miljard, oftewel $8,62 per aandeel. De inkomsten stegen met 17% naar $12,73 miljard, wat bijna $300 miljoen boven de verwachtingen van Wall Street lag.


Een opvallende prestatie was de 17% groei in vastrentende waarden, die $3,18 miljard bedroegen. De aandelen van Goldman Sachs stegen met 2% op maandag na de bekendmaking van de resultaten, gevolgd door nog eens 3% op dinsdag.


De aandelenkoers van Goldman Sachs sinds de beursgang:


Naast deze prestaties zagen andere banken ook aanzienlijke bewegingen in hun aandelenkoersen. State Street's aandelen stegen met 7,5%, terwijl PNC's aandelen met 4,7% stegen. Charles Schwab was echter een buitenbeentje met een daling van 10,2%, voornamelijk vanwege een tegenvallende omzetverwachting.


Morgan Stanley's aandelen bleven relatief stabiel met een stijging van 0,9%, ondanks de positieve resultaten. CFRA herhaalde zijn koopadvies voor Morgan Stanley en verhoogde het koersdoel naar $124, gebaseerd op een koers-winstverhouding van 16, wat dicht bij het driejarig gemiddelde ligt.


De financiële sector als geheel presteerde goed, met het Financial Select Sector SPDR ETF dat 0,5% steeg, wat beter was dan de 0,3% stijging van de S&P 500. De stijging werd aangevoerd door een sterke prestatie van Bank of America, terwijl Charles Schwab de grootste daler was.



In conclusie laten de resultaten van deze grote Amerikaanse banken zien dat ze veerkrachtig blijven in een dynamische economische omgeving. Goldman Sachs en Morgan Stanley profiteerden van een heropleving in de investment banking sector, terwijl Bank of America optimistisch blijft over de toekomstige groei in netto rentebaten. Deze resultaten benadrukken de robuustheid van grote financiële instellingen en hun vermogen om te profiteren van marktschommelingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page