top of page

Dit totaal onbekend Rotterdams chipbedrijf wil markt van $6 miljard domineren

In het kort

  • Nearfield Instruments, een Rotterdams chipbedrijf, heeft een belangrijke stap gezet door Samsung als klant binnen te halen.

  • Nearfield rondt binnenkort een nieuwe financieringsronde van minimaal €100 miljoen af.

  • ING ziet potentieel in Nearfield om uit te groeien tot een nieuwe wereldspeler in de halfgeleiderindustrie, vergelijkbaar met ASML, ASM en Besi.


Nearfield Instruments maakt internationaal furore

De Rotterdamse chipmachinemaker Nearfield Instruments maakt internationaal furore. Dit jong, maar ambitieus bedrijf heeft een samenwerking opgezet met Samsung, een van de grootste chipproducenten ter wereld, en staat op het punt een nieuwe financieringsronde van minimaal €100 miljoen af te ronden. Volgens Hamed Sadeghian, mede-oprichter en CEO van Nearfield Instruments, werken zij al samen met alle grote chipproducenten wereldwijd.


Samenwerking met Samsung

Samsung heeft de machines van Nearfield de afgelopen jaren uitgebreid getest en goedgekeurd. Dit is een belangrijke mijlpaal voor Nearfield, omdat het aangeeft dat hun technologie voldoet aan de strenge eisen van een van de grootste spelers in de markt. Deze goedkeuring zou kunnen leiden tot meer interesse van andere chipfabrikanten.

Erwin Kessels, hoogleraar nanomaterialen en nanofabricage aan de Technische Universiteit Eindhoven, benadrukt het belang van een launching customer zoals Samsung. "Als ze samen succesvol zijn, zullen zeker meer bedrijven de apparatuur van Nearfield Instruments in hun fabrieken willen introduceren," zegt Kessels.


Innovatieve technologie

Nearfield, opgericht in 2016 als spin-out van onderzoeksinstituut TNO, ontwikkelt machines die op atoomniveau onnauwkeurigheden kunnen detecteren tijdens de productie van chips. Dit is essentieel, omdat moderne chips steeds meer transistoren bevatten en de structuren complexer worden. De nauwkeurigheid van Nearfields technologie overtreft de huidige methoden die gebruikmaken van elektronenmicroscopen of optische technieken, wat hen een concurrentievoordeel geeft.


Financiële vooruitzichten en marktpotentieel

Met de nieuwe financieringsronde hoopt Nearfield een significante groeisprong te maken richting de 'grote drie' Nederlandse chipmachinemakers: ASML, ASM en Besi. Sadeghian voorspelt dat de markt voor hun technologie in 2027 een omvang van $5 miljard tot $6 miljard zal hebben, waarvan Nearfield minimaal de helft wil veroveren.


Ter vergelijking: ASM, met een beurswaarde van €33 miljard, behaalde vorig jaar een omzet van bijna €2,9 miljard. Besi, met een beurswaarde van €12 miljard, realiseerde een omzet van €579 miljoen. Nearfield, waar eind vorig jaar 128 mensen werkten, heeft momenteel nog geen noemenswaardige jaaromzet en rapporteerde vorig jaar een nettoverlies van €15 miljoen. "We zullen voorlopig nog niet break-even draaien," legt Sadeghian uit, "want we moeten heel veel investeren in onderzoek en ontwikkeling, en in productie."


Financiering en toekomstige groei

Tot nu toe hebben investeerders zoals ING, Innovation Industries, Invest-NL, TNO, Eugene en een investeringsfonds van Samsung ongeveer €100 miljoen in Nearfield gestoken. Met de nieuwe financieringsronde hopen ze de zogenaamde 'valley of death' te vermijden — de kritieke fase tussen start-up en volwassenheid waarin veel investeringen nodig zijn zonder dat er substantiële omzet is. Pieter Bosman van ING, die verantwoordelijk is voor de eerdere investering, wil niet zeggen of de bank opnieuw zal deelnemen aan de nieuwe financieringsronde.


De aankondiging van Nearfields financieringsronde volgt op die van Axelera AI, een andere Nederlandse scale-up in de chipsector, die recentelijk een financieringsronde van $68 miljoen heeft afgerond. Axelera AI ontwikkelt chips voor kunstmatige intelligentie en heeft dit jaar de grootste kapitaalinjectie voor een Europese chipontwerper ontvangen.

Nearfield Instruments staat aan de vooravond van een mogelijke transformatie tot een wereldspeler in de halfgeleiderindustrie, vergelijkbaar met de opkomst van bedrijven als ASML, ASM en Besi. Hun innovatieve technologie en de steun van grote investeerders en klanten zoals Samsung geven hen een stevige basis voor toekomstige groei.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page