top of page

Dit techbedrijf ontvangt 75% van OpenAI's winst

In het kort:

  • OpenAI overweegt een herstructurering naar een for-profit bedrijf, terwijl het non-profit segment behouden blijft als aparte entiteit.

  • Meerdere topmanagers vertrekken, waaronder CTO Mira Murati, Chief Research Officer Bob McGrew en VP van onderzoek Barret Zoph.

  • Door de vroege deal van Microsoft met OpenAI ontvangt het bedrijf 75% van de gemaakte winst, totdat de investering terug heeft verdient.


OpenAI, gevestigd in San Francisco en geleid door CEO Sam Altman, heeft zich in slechts een paar jaar ontwikkeld van een onderzoeksinstituut naar een van de meest invloedrijke bedrijven in kunstmatige intelligentie. In 2024 bereikte het bedrijf een jaarlijkse omzet van $3,4 miljard (TTM), wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 580% vergeleken met het jaar ervoor. Deze explosieve groei die we hebben gezien is grotendeels te danken aan de toenemende populariteit van hun producten, met name ChatGPT, en de groeiende vraag naar geavanceerde AI-oplossingen in diverse sectoren.


De omzet van OpenAI sinds de oprichting (volledige jaren):

Bron: Sacra

OpenAI staat ook bekend om haar hybride bedrijfsstructuur, waarin het zowel een non-profit onderzoeksafdeling als een for-profit tak heeft. Dit model heeft hen geholpen om aanzienlijke hoeveelheden kapitaal aan te trekken, waaronder een investering van $13,3 miljard van partners zoals Microsoft. De waardering van het bedrijf bereikte in 2024 $86 miljard, waarmee het een van de meest waardevolle private technologiebedrijven ter wereld is.


OpenAI verdient geld via meerdere kanalen:


Abonnementen: Een van de belangrijkste inkomstenbronnen is het abonnement op ChatGPT Plus, dat voor $20 per maand wordt aangeboden. Kort na de introductie van de betaalde versie steeg de omzet uit abonnementen al naar een jaarlijkse $100 miljoen.


API’s: Een andere grote inkomstenstroom is het verbruiksgebaseerde prijsmodel voor API-toegang tot hun AI-modellen, zoals GPT-3 en GPT-4. De kosten voor bedrijven zijn afhankelijk van het model en de grootte van het contextvenster. Zo kost GPT-4 met een 8K contextvenster bijvoorbeeld $0,03 per 1.000 tokens voor prompts en $0,06 per 1.000 tokens voor completions.


OpenAI GPT-4:

Bron: OpenAI

Ondanks de indrukwekkende omzetgroei kampt OpenAI met aanzienlijke operationele kosten, vooral door de hoge kosten van het draaien van hun AI-modellen. Alleen al het operationele houden van ChatGPT zou volgens schattingen ongeveer $700.000 per dag kosten. Dit komt door de enorme rekenkracht die nodig is voor modellen zoals GPT-3 en GPT-4, waarbij het nieuwste model, GPT-4, ongeveer 100 biljoen parameters heeft.

In 2022 rapporteerde OpenAI een verlies van $540 miljoen, en CEO Sam Altman heeft erkend dat deze verliezen naar verwachting in de toekomst zullen toenemen door de schaalvergroting en toenemende populariteit van hun consumententools.



De nieuwe herstructureringsplannen van OpenAI komen op een moment van grote verandering binnen de leiding van het bedrijf. CTO Mira Murati kondigde haar vertrek aan na zes en een half jaar bij OpenAI. Murati, die ook kortstondig interim-CEO was toen Sam Altman in november 2023 werd ontslagen, gaf aan dat zij de tijd wilde nemen om haar eigen projecten te verkennen. In een interne memo gaf zij aan dat het een moeilijk besluit was, maar dat het "moment juist aanvoelde". Later die dag maakte CEO Sam Altman bekend dat ook Bob McGrew, Chief Research Officer, en Barret Zoph, VP van onderzoek, hun vertrek aankondigden.


Met het vertrek van invloedrijke leiders zoals Murati, McGrew en Zoph, en de mogelijke overgang naar een for-profit model, bevindt OpenAI zich op een keerpunt. Het bedrijf is nu niet alleen de leider in deze divisie van de AI-markt, maar staat ook voor de uitdaging om zijn leiderschapsstructuur te hervormen en de balans te vinden tussen commerciële groei en technologische verantwoordelijkheid. De komende maanden zullen belangrijk zijn voor het bedrijf, vooral gezien de hoge verwachtingen van investeerders en de voortdurende discussie over de ethiek en veiligheid van AI.


OpenAI, dat in het verleden al grote investeringen heeft ontvangen van onder andere Microsoft, is momenteel bezig met het aantrekken van een nieuwe investeringsronde. Volgens bronnen zou deze ronde het bedrijf waarderen op meer dan $150 miljard. Thrive Capital, geleid door investeerder Joshua Kushner, zou van plan zijn $1 miljard te investeren, terwijl Tiger Global, Microsoft, Nvidia en Apple ook in gesprek zijn om deel te nemen. Deze waardering onderstreept de enorme groei en invloed van OpenAI sinds de lancering van de chatbot ChatGPT eind 2022.


Hoewel OpenAI in razendsnel tempo is gegroeid, heeft het ook te maken gehad met interne conflicten en zorgen over de veiligheid van haar AI-technologie. Het ontslag van Sam Altman in november 2023 leidde tot veel opschudding binnen het bedrijf, vooral omdat bijna alle werknemers dreigden op te stappen als Altman niet zou terugkeren. Uiteindelijk werd Altman binnen enkele dagen weer aangenomen en keerde Murati terug naar haar positie als CTO.


Microsoft profiteert

De hoge kosten van het trainen en uitrollen van modellen als GPT-4 verklaren deels de hybride structuur van OpenAI, waarbij de non-profit tak verantwoordelijk is voor het toezicht op de missie van het bedrijf, terwijl de for-profit tak verantwoordelijk moet gaan zijn voor het genereren van inkomsten. Microsoft speelt een cruciale rol in deze structuur. Microsoft heeft sinds 2019 ongeveer $13 miljard geïnvesteerd in OpenAI en heeft een uniek financieel voordeel bij het succes van OpenAI, waarbij ze 75% van de winst ontvangen totdat ze hun initiële investering hebben terugverdiend. Daarna ontvangt Microsoft 50% van de toekomstige winsten, met een bovengrens van $92 miljard, geen gekke deal als het goed uitpakt.


De spanningen binnen OpenAI weerspiegelen bredere zorgen in de tech-industrie over de snelheid waarmee AI-technologie wordt ontwikkeld en ingezet. Terwijl sommige leidinggevenden, zoals Ilya Sutskever, zich richten op de veiligheid van AI en het voorkomen van schade aan de mensheid, zijn anderen meer gefocust op de mogelijkheden en commerciële toepassingen van deze technologie. Deze interne verschillen in visie lijken ook een rol te spelen in het vertrek van verschillende topmanagers.



Kortom, OpenAI staat voor ingrijpende veranderingen, zowel intern als extern. De mogelijke overgang naar een for-profit model en het vertrek van belangrijke leiders markeren een nieuw hoofdstuk voor het bedrijf, dat inmiddels een waardering van $150 miljard nastreeft. Tegelijkertijd zal het moeten navigeren tussen snelle technologische vooruitgang en de toenemende zorgen over de maatschappelijke impact van AI.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page