top of page

Dit techaandeel stijgt stilletjes 60% in 2025

Rens Boukema

In het kort:

  • Alibaba’s beurswaarde is dit jaar met ruim $100 miljard gestegen door een koerssprong van bijna 60%.

  • De groei komt door een bloeiende AI- en cloudtak, de terugkeer van Jack Ma op het podium en warmer overheidstoezicht in China.

  • Alibaba pompt $50 miljard in AI-infrastructuur en zijn Qwen 2.5-Max AI-model behoort tot de populairste open-source modellen wereldwijd.


Na een paar zware jaren maakt Alibaba een opvallende comeback op de beurs. Het aandeel is in 2025 bijna stilletjes met 60% omhooggeschoten, wat de marktkapitalisatie met meer dan $100 miljard opdreef:

Bron: Nasdaq
Bron: Nasdaq

Daarmee is het vertrouwen van beleggers teruggekeerd, na een periode waarin de Chinese e-commercereus onder vuur lag en zijn beurswaarde flink was gekrompen. Topman Eddie Wu grijpt dit momentum aan en wil Alibaba weer laten opereren met de geestdrift van een start-up, zodat het bedrijf wendbaar blijft tegenover concurrenten.


Ook medebestuurder Joseph Tsai deelt die visie en samen hebben zij Alibaba teruggebracht naar de kern: focussen op de winstmakers. Het effect is duidelijk zichtbaar: de beurskoers staat op het hoogste punt in jaren en Alibaba is op papier weer een van ’s werelds meest waardevolle techbedrijven.


Sinds de start van het jaar presteert het flink beter dan Amerikaanse concurrent Amazon en de Nasdaq-100:

Bron: Ycharts
Bron: Ycharts

Belangrijk voor het sentiment is de comeback van Jack Ma. De oprichter van Alibaba liet lange tijd niets van zich horen, maar verscheen recent weer in de openbaarheid, wat door investeerders als positief signaal werd gezien.


Daarnaast viert Alibaba’s vernieuwde strategie succes. Wu en Tsai hebben het concern afgeslankt en teruggebracht tot de twee pijlers waar het ooit groot mee werd: e-commerce en cloudtechnologie. Door weer vol in te zetten op de kernactiviteiten straalt Alibaba uit dat het oude groeimodel nog lang niet is uitgewerkt – en dat merken beleggers in hun portemonnee.


Over hele breedte vonden Chinese aandelen weer de weg omhoog in 2025:

Bron: Reuters
Bron: Reuters

AI en cloud zijn de groeimotors

De nieuwe ster aan Alibaba’s firmament is zijn AI- en clouddivisie. Het bedrijf kondigde begin 2025 een duizelingwekkende investering aan van 380 miljard yuan – ruim $50 miljard – in AI-infrastructuur voor de komende drie jaar.


Dit bedrag is groter dan wat Alibaba in het hele vorige decennium uitgaf aan AI en cloud, een teken dat het bedrijf koste wat kost een hoofdrol wil spelen in de wereldwijde AI-wedloop. Ter vergelijking: alleen Microsoft spendeert dit jaar meer aan AI-datacenters (circa $80 miljard). Alibaba mikt hiermee op een toppositie in kunstmatige intelligentie, naast Amerikaanse giganten als OpenAI, Microsoft en Alphabet. “Als we Artificial General Intelligence bereiken, wordt de AI-industrie waarschijnlijk de grootste ter wereld,” voorspelt CEO Eddie Wu ambitieus.


De inzet op AI betaalt zich inmiddels terug in groei. Alibaba’s clouddivisie – ondergebracht in de Cloud Intelligence Group – zag de omzet in het afgelopen kwartaal (Q3 2025) met 13% stijgen:

Bron: Alibaba IR
Bron: Alibaba IR

Vooral clouddiensten voor AI-toepassingen blijken een goudmijn. De vraag van bedrijven naar rekenkracht en servers om AI-modellen te draaien is geëxplodeerd. Alibaba speelt hierop in door AI-modellen als open source aan te bieden, terwijl klanten wel betalen voor het draaien ervan op Alibaba’s cloudplatform. Het resultaat: de inkomsten uit AI-gerelateerde producten groeien al zes kwartalen op rij met driecijferige percentages.


Dit vertaalt zich in een herstel naar de positieve groeicijfers:

Bron: Seeking Alpha
Bron: Seeking Alpha

Deze explosieve groei overtreft zelfs Alibaba’s eigen verwachtingen en wordt voor een groot deel gedreven door de stormloop op zogeheten AI inference-diensten (het gebruiken van getrainde AI-modellen in de praktijk).


Een blikvanger in Alibaba’s AI-portfolio is het Qwen-model. Deze familie van grote taalmodellen geldt inmiddels als het meestgebruikte open-source AI-model onder ontwikkelaars wereldwijd. Sinds de lancering in augustus 2023 zijn er al meer dan 90.000 derivaten van Qwen gemaakt – varianten en toepassingen gebouwd op basis van Alibaba’s model. De nieuwste telg, Qwen 2.5-Max, presteert zo goed dat hij wereldwijd een top-10 notering heeft veroverd in de onafhankelijke Chatbot Arena ranglijst.


Met deze troefkaart in handen heeft Alibaba zich definitief naast OpenAI’s GPT-4 en Meta’s Llama weten te plaatsen in de AI-arena. Dat Alibaba Qwen open-source aanbiedt, zorgt voor een snelle adoptie en een groeiend ecosysteem – een slimme zet, al vragen analisten zich af hoe hier uiteindelijk geld aan wordt verdiend. Vooralsnog trekken de populariteit van Qwen en de fors stijgende vraag naar clouddiensten voor AI Alibaba’s omzet en beurskoers duidelijk omhoog.


Kernactiviteiten zien ook weer groei

Terwijl AI en cloud als katalysator dienen, krabbelt Alibaba’s traditionele e-commercebusiness ook weer op. De Chinese online handel – het hart van Alibaba – laat weer lichte groei zien. De winstgevendheid van Alibaba’s winkeldivisie, met platforms als Taobao en Tmall, steeg afgelopen kwartaal met 2% (EBITA) ten opzichte van een jaar eerder.


Alibaba staat bekend om de brede spreiding in activiteiten:

Bron: Statista
Bron: Statista

Dat is geen enorme sprong, maar wel een signaal dat de pijn van eerdere concurrentiedruk en consumentenzwakte aan het wegebben is. De introductie van nieuwe tools, zoals AI-gestuurde marketinghulpjes voor verkopers, heeft de omzet uit advertentiediensten op Taobao en Tmall met 9% laten toenemen. Tegelijkertijd houden de investeringen in een betere gebruikerservaring de groei in toom, maar die investering betaalt zich op termijn uit in trouwere klanten.


Buiten China plukt Alibaba al de vruchten van expansie. De internationale retailtak – denk aan platformen als AliExpress in Europa en Trendyol in Turkije – groeide met maar liefst 36% in omzet vergeleken met een jaar eerder. Vooral AliExpress wist meer kopers te trekken en de samenwerking met lokale partners te versterken, wat leidde tot een forse verkoopstijging. Deze internationale groei is opvallend en neemt een deel van de druk weg van de verzadigde thuismarkt. Alibaba’s bestuur ziet hier zelfs zóveel potentie dat het op termijn verwacht dat de buitenlandse ecommerce-activiteiten winstgevender kunnen worden dan de Chinese.


De binnenlandse- en buitenlandse inkomsten:

Bron: Statista
Bron: Statista

De sterke cijfers op core commerce-gebied geven Alibaba ruimte om te blijven herstructureren en te investeren. Eerder had het bedrijf plannen om zichzelf op te knippen in zes losse onderdelen, maar dat idee is intussen grotendeels teruggedraaid. In plaats daarvan kiest Alibaba nu voor een plattere organisatiestructuur met de focus op twee kernsegmenten: de handelsactiviteiten en de cloud/AI-tak.


In de cloudmarkt heeft Alibaba nu een wereldwijd marktaandeel van 4%:

Bron: Statista
Bron: Statista

Hierdoor kan sneller worden geschakeld en profiteren de winstgevende onderdelen direct van de innovaties in AI en cloud. Ook opvallend: Alibaba blijft vertrouwen uitstrahlen door eigen aandelen in te kopen. In de afgelopen acht kwartalen heeft het bedrijf voor zo’n $25,6 miljard aan aandelen teruggekocht, wat neerkomt op circa 10% van het uitstaande kapitaal.


De aandeel-terugkopen de laatste kwartalen:

Bron: HedgeMix
Bron: HedgeMix

Alleen al in het afgelopen halfjaar gaf Alibaba $11,3 miljard uit aan buybacks, goed voor een netto afname van 5% in het aantal aandelen. Deze kooplust van Alibaba zelf ondersteunt de koers en bewijst dat het management de huidige waardering nog steeds aantrekkelijk vindt.

Financieel staat Alibaba er dan ook gezond op. Eind 2024 had de groep een nettokaspositie van $51,9 miljard, een oorlogskas die het bedrijf naar believen kan inzetten voor investeringen, overnames of verdere aandeleninkoop.


Daarmee hoeft Alibaba in tegenstelling tot sommige Amerikaanse branchegenoten niet te schromen om agressief te investeren in groei-initiatieven als AI. Tegelijk blijft er genoeg ruimte om aandeelhouders tevreden te houden via buybacks en, als de winstgevendheid verder aantrekt, mogelijk dividend in de toekomst.


Economisch herstel en geopolitieke risico’s

Alibaba’s wederopstanding speelt zich af tegen de achtergrond van een Chinees economisch herstel. Na de strenge coronajaren is de op één na grootste economie ter wereld weer in beweging gekomen: in 2023 groeide de Chinese economie met 5,2%, nét boven de doelstelling van Beijing. Hoewel dit herstel onevenwichtig verliep – met name de vastgoedsector blijft kwakkelen – zijn er duidelijke lichtpunten.


De Chinese GDP-groei:

Bron: TradingEconomics
Bron: TradingEconomics

Consumenten geven weer geld uit: in de eerste twee maanden van 2025 steeg de detailhandelsomzet in China met 4% op jaarbasis, aangejaagd door een inhaalslag tijdens het nieuwjaarsseizoen en overheidsprikkels voor bestedingen. Deze opleving in consumentenvertrouwen is cruciaal voor Alibaba, dat nog altijd het grootste deel van zijn omzet haalt uit online consumentenbestedingen. Meer kooplust in China vertaalt zich direct in hogere verkoopcijfers op Alibaba’s platforms.


Ook politiek waait er een mildere wind door tech-land. De jarenlange harde reguleringscampagne tegen grote techbedrijven – waarbij Alibaba symbool stond nadat Jack Ma’s Ant Group in 2020 abrupt werd teruggefloten – lijkt voorbij. In juli 2023 sloten toezichthouders hun onderzoek naar Ant af met een boete van $1 miljard. Dat was een duidelijke streep onder het verleden; kort daarop riep Beijing publiekelijk op tot een “heropleving van de private sector”. Sindsdien is de overheid opvallend vriendelijker voor haar techkampioenen. Zo verklaarde de mededingingsautoriteit in augustus 2024 dat Alibaba niet langer ongeoorloofde monopoliepraktijken vertoonde.


In dezelfde maand kreeg Alibaba groen licht om de betaalservice WeChat Pay van rivaal Tencent toe te laten op zijn platforms – een teken dat de gedwongen scheidslijnen tussen Chinese internetecosystemen worden versoepeld. Deze regelluwe koers van de overheid haalt een belangrijk hoofdpijndossier van tafel voor Alibaba. Minder bemoeienis betekent meer ruimte om te innoveren en te ondernemen, wat investeerdersvertrouwen ten goede komt. Jack Ma zelf durft zich inmiddels weer vrolijk in het openbaar te vertonen, waarmee het laatste restje onzekerheid rond zijn persoon is verdampt.


Toch is het niet louter rozengeur en maneschijn. Geopolitieke risico’s blijven als donkere wolken aan de horizon staan. De relatie tussen China en de Verenigde Staten is gespannen, met name op het gebied van technologie. Washington heeft strenge exportbeperkingen ingesteld voor geavanceerde chips die nodig zijn voor AI-toepassingen. Nvidia’s topsnelheidschips mogen bijvoorbeeld niet zomaar meer naar China verkocht worden, wat Alibaba dwingt om naar alternatieven te zoeken. Het bedrijf anticipeert hierop door fors te investeren in eigen chipontwikkeling.


Recent lanceerde Alibaba’s Damo Academy een zelfontwikkelde serverchip (de XuanTie C930 op RISC-V-architectuur) als poging om minder afhankelijk te worden van westerse technologie. Deze focus op zelfredzaamheid past in China’s bredere strategie om de binnenlandse techsector te versterken, maar het blijft afwachten of het genoeg is. Verder laait de handelsoorlog retorisch weer op: de Amerikaanse overheid overweegt nieuwe tarieven en exportregels, terwijl Beijing op zijn beurt steun geeft aan lokale spelers om de Amerikaanse druk te weerstaan.


Voor Alibaba betekenen zulke spanningen enerzijds dat de thuismarkt bescherming en steun geniet – het bedrijf profiteert van Beijing’s drang naar eigen AI en halfgeleiders – maar anderzijds zou een verdere escalatie de toegang tot buitenlandse markten en technologie kunnen beperken. Het is een geopolitiek evenwicht waar Alibaba scherp op moet blijven letten.


Al met al staat Alibaba er in 2025 beduidend beter voor dan de jaren ervoor. De combinatie van intern herstel – met AI als aanjager en een teruggekeerde Jack Ma op de achtergrond – en extern meevallende omstandigheden – een herstellende Chinese economie en een regering die weer ruimte laat – heeft het concern nieuw leven ingeblazen. Beleggers lijken weer in het Alibaba-verhaal te geloven, getuige de herwonnen beurswaarde.


Natuurlijk zijn er nog uitdagingen genoeg, van blijvende concurrentie (zowel thuis als internationaal) tot de grillen van geopolitiek, maar de toon is gezet: Alibaba is terug van weggeweest.

 

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page