top of page

Dit plan moet Intel gaan redden

In het kort:

  • Intel overweegt grootschalige strategische veranderingen, inclusief mogelijke opsplitsing van bedrijfssegmenten.

  • Aandelen stijgen met ruim 9% na dit nieuws over mogelijke herstructureringen en verkoop van bedrijfsonderdelen.

  • Ondanks pogingen om te diversifiëren, moet Intel zich concentreren op herstel van kernactiviteiten om de winstgevendheid en aandeelhouderswaarde te herstellen.


Intel Corporation heeft historisch gezien een sterke marktpositie gehad, vooral in de markt voor high-performance gaming en professionele toepassingen. Dit komt voort uit de superieure prestaties van hun processors, zoals de Intel Core i7-serie, die lange tijd werden gezien als de beste keuze voor gamers vanwege de hogere FPS (frames per seconde) in vergelijking met concurrenten zoals AMD. Intel's dominantie in de markt voor processors is duidelijk wanneer we kijken naar benchmarkresultaten; vrijwel in elke lijst heeft Intel zo´n 5 posities in de top 10 processors, ondanks het feit dat AMD wel een steeds grotere concurrent is geworden.


Intel's financiële gezondheid laat echter nog te wensen over. In 2023 zag het bedrijf een aanzienlijke daling in de omzet van kernactiviteiten, zoals blijkt uit hun jaarrapport. De inkomsten uit hun Client Computing Group (CCG), historisch gezien een van de belangrijkste winstbrengers, vertoonden een dalende trend. Dit roept vragen op over de effectiviteit van Intel's strategie om zich te diversifiëren naar nieuwe segmenten zoals AI en autonome rij-technologieën via Mobileye.


De omzet(groei) van Intel (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Op vrijdag 30 augustus 2024 steeg de aandelenkoers van Intel met maar liefst 9%. Deze plotselinge stijging komt nadat nieuws naar buiten kwam dat Intel overweegt zijn bedrijfsactiviteiten op te splitsen en minder rendabele onderdelen mogelijk af te stoten. Deze stap zou deel uitmaken van een bredere herstructurering die bedoeld is om de operationele efficiëntie te verbeteren en waarde te creëren voor aandeelhouders.


Volgens bronnen binnen de industrie werkt Intel samen met gerenommeerde investeringsbanken zoals Morgan Stanley en Goldman Sachs om verschillende strategische opties te onderzoeken. Tot deze opties behoort een mogelijke opsplitsing van Intel’s productdesign- en productieafdelingen, evenals het stopzetten van sommige geplande fabrieksuitbreidingen die een essentieel onderdeel vormden van Gelsinger's oorspronkelijke transformatiestrategie.


Wat houd dit plan in:


  • Opsplitsing van bedrijfssegmenten: Een van de meest opvallende strategieën die Intel overweegt, is het opsplitsen van zijn productdesign- en productieafdelingen. Dit zou kunnen helpen om elk segment afzonderlijk te optimaliseren en beter af te stemmen op de specifieke behoeften van de markt. Het idee is dat een afgeslankte, gefocuste organisatie beter in staat zal zijn om te concurreren en te innoveren.


  • Stopzetten van fabrieksuitbreidingen: Intel had grote plannen om zijn productiecapaciteit uit te breiden, vooral in de Verenigde Staten en Europa, als onderdeel van een poging om de dominantie van Aziatische fabrikanten in de halfgeleiderproductie te doorbreken. Nu overweegt het bedrijf echter om deze uitbreidingsplannen stop te zetten om kapitaal te behouden en de operationele kosten te verlagen.


  • Verkoop van onrendabele onderdelen: Daarnaast wordt er gespeculeerd dat Intel onrendabele of niet-kernactiviteiten zal verkopen om kapitaal vrij te maken dat kan worden geïnvesteerd in de meer winstgevende segmenten van het bedrijf. Dit zou de balans van het bedrijf kunnen versterken en tegelijkertijd de focus terugbrengen naar de kernactiviteiten.


Hoewel het nieuws van een mogelijke opsplitsing en herstructurering positieve reacties heeft uitgelokt, zijn er aanzienlijke risico’s verbonden aan deze strategie. Een opsplitsing zou de interne samenwerkingen die Intel over de jaren heen heeft opgebouwd, kunnen verminderen. Bovendien zou het stopzetten van fabrieksuitbreidingen Intel’s langetermijnstrategie om een dominante speler in de halfgeleiderproductie te worden, kunnen ondermijnen.


Daarnaast zijn er zorgen over hoe deze herstructureringen zullen worden uitgevoerd en of ze daadwerkelijk de beoogde resultaten zullen opleveren. De tijd zal leren of de markt blijvend vertrouwen heeft in Intel’s vermogen om zichzelf te herpositioneren, of dat de recente koersstijging slechts een tijdelijke stijging zal blijken.


Het bedrijf heeft op dit moment al te maken met een erg hoge schuldenlast, met een lange termijn schuld van $48 miljard en een toenemende korte termijn schuld die in Q2 van 2024 $4,7 miljard bereikte. Deze schulden, gecombineerd met onzekerheden over toekomstige kasstromen, maken het moeilijk om de intrinsieke waarde van Intel accuraat te schatten.


De totale lange termijn schuldenlast van Intel:

Bron: Macrotrends



Voor Intel is het essentieel om de focus terug te brengen naar hun kernactiviteiten en om de groei in deze segmenten te herstellen. De recente strategieën, waaronder de mogelijke afsplitsing van de productdesign- en productieactiviteiten, kunnen tijdelijke opluchting bieden, maar het echte herstel ligt in het versterken van de kernactiviteiten.



Intel bevindt zich op een cruciaal keerpunt. Hoewel het bedrijf stappen onderneemt om zijn strategie te herzien, is het voorlopig raadzaam voor beleggers om afzijdig te blijven totdat er duidelijke verbeteringen in de kernactiviteiten zichtbaar zijn. Het risico op verdere daling van de aandelenkoers blijft aanwezig als de fundamentele problemen niet worden aangepakt.

댓글


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page