top of page

Dit onbekende AI-aandeel heeft enorm veel potentie

In het kort:

  • Dit bedrijf profiteert van de toenemende vraag naar energie en digitale infrastructuur, mede door de groei van AI-toepassingen.

  • Het beheert zowel energie- als datacenterinfrastructuur, waardoor het optimaal kan inspelen op technologische trends zoals AI.

  • Met stabiele inkomsten, een aantrekkelijk dividend, en groeipotentieel biedt het bedrijf mogelijk een sterke lange termijn investeringskans.

Brookfield Infrastructure is een wereldwijde speler die zich richt op vier belangrijke platforms: nutsvoorzieningen, energie-infrastructuur, transport en digitale infrastructuur. Wat dit bedrijf uniek maakt, is dat meer dan 60% van hun inkomsten afkomstig is van trends zoals digitalisering en de opkomst van kunstmatige intelligentie. Hierdoor heeft het bedrijf een unieke positie om te kunnen profiteren van de groeiende vraag naar AI.


Voor AI-processen is namelijk aanzienlijk meer rekenkracht nodig dan voor traditionele IT-werkbelastingen. Dit vertaalt zich naar een vijf keer hogere energiebehoefte per rack in datacenters. In de afbeelding zie je bijvoorbeeld dat niet-AI-werkbelastingen ongeveer 5-15 kilowatt per rack vergen, terwijl AI-werkbelastingen maar liefst 20-70 kilowatt per rack vereisen. Dit heeft als gevolg dat de totale energievraag van datacenters zal verdrievoudigen van 16 gigawatt in 2023 naar ruim 45 gigawatt in 2030.

Voor Brookfield Infrastructure is dit van groot belang omdat het bedrijf zowel de infrastructuur voor energievoorziening als de digitale infrastructuur beheert. De groeiende energiebehoefte in datacenters betekent dat er meer elektriciteit nodig zal zijn, wat kansen biedt voor Brookfield, vooral gezien hun uitgebreide aardgasinfrastructuur. Aardgas speelt een namelijk een grote rol in het leveren van de benodigde energie om de stijgende elektriciteitsvraag vanuit datacenters te ondersteunen. Dit is een belangrijke reden waarom Brookfield op meerdere fronten profiteert: ze bieden zowel de energie-infrastructuur als de digitale infrastructuur die essentieel zijn voor de werking van AI.


Brookfield Infrastructure bevindt zich dus in een sterke positie om van deze trend te profiteren. Het bedrijf beheert uitgebreide aardgasinfrastructuur zoals pijpleidingen en opslagfaciliteiten. Aardgas blijft een essentieel onderdeel van de energiemix, vooral als het gaat om het voldoen aan de toenemende elektriciteitsbehoefte die wordt veroorzaakt door AI-toepassingen. De tweede afbeelding illustreert hoe Brookfield zijn mogelijkheden uitbreidt in deze sectoren. Bovendien werkt Brookfield samen met Intel om twee nieuwe halfgeleiderfabrieken te bouwen in de Verenigde Staten. Halfgeleiders, de essentiële componenten van AI-chips, zijn van vitaal belang voor de toekomst van AI en digitale infrastructuur.


Daarnaast investeert Brookfield zwaar in de uitbreiding van zijn datacenterplatforms over de hele wereld. Deze datacenters vormen de ruggengraat voor het verwerken en opslaan van de enorme hoeveelheden gegevens die nodig zijn voor AI-toepassingen. Zoals te zien in de derde afbeelding, heeft Brookfield zijn infrastructuur voortdurend aangepast aan technologische verschuivingen, zoals de overstap van de mobiele naar de cloud- en AI-tijdperk. Brookfield's rol in deze evolutie is van cruciaal belang, omdat hun infrastructuur het fundament vormt voor de digitale economie van de toekomst.

Het bedrijf heeft ook grote vooruitzichten voor de langere termijn. Er wordt geschat dat de totale marktwaarde van AI-infrastructuur meer dan 8 biljoen dollar bedraagt op de middellange termijn. Dit omvat niet alleen de halfgeleiderproductie en datacenters, maar ook energiebeheer, autonome transportoplossingen en zelfs robotica. Deze markt groeit in verschillende fasen, met de komende 3+ jaar gericht op halfgeleiderproductie en computerdiensten, terwijl op de lange termijn autonome voertuigen en robotica een belangrijker onderdeel van de markt zullen worden.

Brookfield Infrastructure lijkt dus interessant vanwege zijn sterke groei, stabiele inkomsten, en het potentieel om te profiteren van de opkomst van kunstmatige intelligentie. Wat Brookfield echt uniek maakt, is dat het bedrijf grotendeels buiten het vizier blijft van beleggers die gefocust zijn op de bekende namen in de AI-sector, zoals Nvidia en Microsoft. Ondanks dat deze bedrijven torenhoge waarderingen hebben bereikt, blijft Brookfield Infrastructure op het eerste oog relatief ondergewaardeerd. De huidige PE-ratio van Brookfield Infrastructure ligt rond de 15.


En dat terwijl de groei van Brookfield indrukwekkend is. De winst per aandeel is in het afgelopen jaar nog met 10% gestegen, wat duidt op een stabiel en groeiend bedrijfsmodel. Voor 2024 wordt een verdere stijging van de winst per aandeel verwacht. Dit lijkt vooral interessant omdat het bedrijf een aantrekkelijk dividend uitkeert van meer dan 3,5%, wat beleggers een stabiele inkomstenstroom biedt. Brookfield verwacht dat dit dividend de komende jaren met 5% tot 9% per jaar zal groeien, wat betekent dat aandeelhouders niet alleen van een stabiele inkomstenbron profiteren, maar ook van een stijgend totaalrendement op lange termijn.

Voor de komende jaren wordt daarom ook een verdere groei verwacht door analisten. Voor 2024 wordt een groei van 7,32% voorspeld, terwijl dit in 2025 en 2026 kan oplopen tot bijna 11%. Dit benadrukt het solide groeipotentieel van het bedrijf. Bovendien maakt Brookfield gebruik van een slimme strategie, waarbij ze niet alleen hun bestaande infrastructuur maximaliseren, maar ook zwaar investeren in toekomstige groeimogelijkheden, zoals datacenters en AI-gerelateerde infrastructuur.

Brookfield Infrastructure biedt beleggers misschien wel een unieke kans om te profiteren van de groeiende vraag naar digitale infrastructuur en kunstmatige intelligentie. Door zijn sterke aanwezigheid in zowel energie- als datacenterinfrastructuur, en zijn vermogen om slim in te spelen op trends zoals AI, staat Brookfield mogelijk goed gepositioneerd voor toekomstige groei. Met een stabiel dividend, een indrukwekkende winstoename, en aanzienlijke groeimogelijkheden lijkt dit bedrijf een aantrekkelijke lange termijn investering voor beleggers die willen profiteren van technologische vooruitgang zonder de extreem hoge waarderingen van bekende AI-spelers.

1 opmerking

1 Comment


thijslz_97
3 dagen geleden

Interessant aandeel! Gaat dit om #BIP of om #BIPC?


Like

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page