top of page

Dit moet zorgen voor een verkooprecord bij Apple, koersdoelen verhoogd

In het kort:

  • Apple wordt getipt voor een record aantal iPhone upgrades in de komende twee jaar, mede dankzij de introductie van Apple Intelligence.

  • Analisten van Morgan Stanley en Loop Capital hebben hun koersdoelen voor Apple verhoogd naar respectievelijk $273 en $300 per aandeel.

  • Apple verwacht bijna 500 miljoen iPhones te verschepen in fiscale jaren 2025 en 2026, wat resulteert in een verwachte winst van $8,70 per aandeel in 2026.


Apple staat op het punt een historisch aantal iPhone upgrades te realiseren in de komende twee jaar als het ligt aan het bedrijf, gedreven door de introductie van Apple Intelligence. Analisten van zowel Morgan Stanley als Loop Capital hebben hun koersdoelen aanzienlijk verhoogd, wat de marktvertrouwen in het technologiebedrijf versterkt. In dit artikel kijken we naar deze belangrijkste groeimotor van Apple voor de komende jaren, en de eventuele risico´s die de huidige waardering met zich meeneemt.


De aandelenkoers van Apple sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Morgan Stanley heeft Apple aangewezen als hun top pick en het koersdoel verhoogd naar $273 per aandeel, terwijl Loop Capital hun koersdoel bijna verdubbelde van $170 naar $300 per aandeel. Beide firma's benadrukken de positieve impact van Apple’s nieuwe AI-strategie op de verkoopcijfers van iPhones.


Analisten van Morgan Stanley verwachten dat Apple bijna 500 miljoen iPhones zal verschepen in fiscale jaren 2025 en 2026, wat 6% meer is dan de vorige recordcyclus in 2021 en 2022. Dit vertaalt zich in een verwachte winst per aandeel van $8,70 in 2026, tegenover de geschatte $6,62 per aandeel in 2024. Deze cijfers suggereren een jaarlijkse groei van 5% in de gemiddelde verkoopprijs van iPhones, wat neerkomt op een totale omzet van bijna $485 miljard.


De EPS van Apple 2010-2024:

Bron: Macrotrends


In het tweede kwartaal van 2024 daalde de omzet van Apple met 4,3% jaar op jaar, van $94,84 miljard naar $90,75 miljard. Ook de nettowinst en twee van de drie cashflow-metrieken lieten een daling zien. iPhone-verkopen daalden met 10,5% jaar op jaar, vooral door lagere verkoopcijfers van Pro-modellen.


Hoewel de dienstenafdeling een lichtpuntje was met een omzetstijging van 14,2%, konden de dalingen in andere productcategorieën dit niet compenseren. iPhones vormen nog steeds de belangrijkste inkomstenbron binnen de verkopen, met 50,64% van de totale inkomsten uit verkopen in Q2 2024.


Percentage per product binnen de totale verkopen:

Bron: Statista


Apple Intelligence, een suite van generatieve AI-tools die in de herfst van 2024 in de VS beschikbaar zal zijn, wordt gezien als de belangrijkste katalysator voor deze verwachte upgrade cyclus. Alleen iPhones vanaf model 15 Pro en hoger zullen in staat zijn om volledig te profiteren van deze nieuwe AI-functies. Dit feit, samen met de verlengde vervangingscyclus van gemiddeld 4,8 jaar, zorgt ervoor dat zelfs gebruikers die doorgaans langer wachten met upgraden, nu eerder geneigd zullen zijn om een nieuw toestel aan te schaffen.


De introductie van Apple Intelligence zal naar verwachting niet alleen de verkoop van iPhones stimuleren, maar ook positieve effecten hebben op andere belangrijke inkomstenstromen zoals de dienstenafdeling en de verkoop van Mac-computers, iPads en de Vision Pro. Hoewel de Vision Pro nog niet als een significante inkomstenbron wordt gezien vanwege de hoge prijs en beperkte toegankelijkheid, wordt deze wel beschouwd als een potentiële toekomstige groeimotor.



De optimistische vooruitzichten voor Apple worden ondersteund door de positieve analyses van Morgan Stanley en Loop Capital. Met de verwachte recordaantallen iPhone upgrades en de strategische implementatie van Apple Intelligence, lijkt Apple op het eerste oog goed gepositioneerd om zijn dominante marktpositie verder te versterken. Zelf ben ik sceptisch met de huidige rally van Apple aandelen, aangezien ik denk dat de waardering momenteel al erg hoog is, als we kijken naar waar het op gebaseerd is.


Hoewel Apple een hoogwaardig bedrijf is met een enorm technologisch platform, wordt de huidige aandelenprijs namelijk steeds minder gerechtvaardigd door de fundamenten naar mijn mening. De markt lijkt de waarde van Apple’s AI-initiatieven te overschatten, vooral omdat de AI-functionaliteit gemakkelijk door concurrenten kan worden gerepliceerd. Neem bijvoorbeeld een Samsung, die momenteel de nummer 1 positie van telefoonmerken (in verkopen) inneemt en al vol inzet op AI met hun nieuwe goedverkopende S24 serie. Hoewel Apple’s inspanningen op het gebied van AI zeker waarde zullen creëren voor aandeelhouders, denk ik dat de huidige waardering van het aandeel overdreven is gezien de recente financiële prestaties en de intense concurrentie.


Mogelijk tegenvallende verkoopcijfers aankomende 2/2,5 jaar, mocht de koopkracht of koopkeuze van mensen bijvoorbeeld afnemen/veranderen wat ze kan doen besluiten langer vast te houden aan hun huidige iPhone, of over te stappen op een goedkopere/betere optie, kan snel een einde maken aan dit positieve momentum. Voor nu is dat echter nog lastig te zeggen, hiervoor wacht ik eerst de exacte details af van Apple Intelligence en of dit een groot genoeg verschil maakt voor de eindgebruiker ten opzichte van de concurrentie, en verdere economische data.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page