top of page

Dit moet je weten voorafgaand aan Nvidia kwartaalcijfers

In het kort:

  • Nvidia's kwartaalcijfers worden als cruciaal gezien voor de techsector en de gehele markt.

  • De verwachtingen voor Nvidia zijn extreem hoog, wat betekent dat elke kleine teleurstelling waarschijnlijk zal leiden tot een koersdaling.

  • De guidance voor het derde kwartaal van FY25 is van groot belang om te zien of Nvidia zijn indrukwekkende groei kan voortzetten.


Niet alleen de tech-sector, maar vrijwel alle beleggers, staan op scherp in afwachting van de kwartaalresultaten van Nvidia, die naar verwachting een cruciale impact zullen hebben op de gehele markt. Dit komt omdat Nvidia zich heeft gepositioneerd als de absolute koploper in de AI-revolutie, dankzij hun krachtige GPU's, die essentieel zijn voor de complexe berekeningen die nodig zijn in kunstmatige intelligentie.


Nvidia is in 2024 uitgegroeid tot een van de meest besproken bedrijven op de beurs, en niet zonder reden. Hun producten zijn de ruggengraat van de AI-infrastructuur die door grote techbedrijven over de hele wereld wordt gebruikt. Van het trainen van AI-modellen tot het ondersteunen van geavanceerde datacenters, Nvidia's technologie is onmisbaar geworden. Dit heeft geleid tot een enorme groei in zowel de koers als de omzet & winst van het bedrijf. Zo zien we dat de totale omzet in de afgelopen vijf jaar bijna vervijfvoudigd is en de omzet uit data center (AI) segment, is bijna 10x over de kop gegaan.

Een belangrijk punt van zorg voor beleggers is daarom ook de vraag of Nvidia nog wel in staat zal zijn om de enorme vraag naar hun AI-chips te blijven voldoen. Nvidia's huidige H100-processors hebben het bedrijf aan de top van de AI-revolutie gebracht. Deze chips worden door veel grote bedrijven gebruikt, waaronder Amazon, Google, Microsoft, en Meta.


Wat beleggers echter nerveus maakt, is het gerucht dat er mogelijk vertragingen zijn bij de lancering van Nvidia's volgende generatie AI-chip, de Blackwell-chip. Deze nieuwe chip belooft een aanzienlijke verbetering te bieden ten opzichte van de huidige H100-processors (zie afbeelding hieronder). Blackwell biedt bijvoorbeeld tot 4 keer snellere training en 30 keer snellere inferentie (het proces waarbij een AI-model voorspellingen doet) dan zijn voorganger. Daarnaast zou het ook 25 keer energiezuiniger zijn, wat niet alleen kosten bespaart, maar ook beter is voor het milieu.


De Blackwell-chip vormt de kern van Nvidia's nieuwste technologie voor datacenters, waarbij meerdere Blackwell-chips worden gecombineerd om krachtige supercomputers te creëren die de meest complexe AI-modellen kunnen draaien. De lancering van deze chip wordt gezien als een cruciale stap in de voortgang van Nvidia in de AI-markt, en vertragingen zouden (op korte termijn) een negatieve invloed kunnen hebben op het vertrouwen van beleggers.

Daarom is het belangrijk dat der CEO Jensen Huang tijdens de aankomende kwartaalcijfesr duidelijkheid biedt over de status van de Blackwell-chip en de vraag naar hun AI-producten in het algemeen. Als Huang kan bevestigen dat de vraag naar Nvidia-chips nog steeds groot is en dat de Blackwell-chip volgens schema wordt gelanceerd, zal dat waarschijnlijk de koers van Nvidia (maar ook de hele markt) een flinke boost geven.


Voor het aankomende kwartaal (Q2 FY25) heeft Nvidia zelf al een aantal verwachtingen gedeeld. Het bedrijf verwacht een omzet van ongeveer $28 miljard, met een marge van plus of min 2%. Dit zou een significante prestatie zijn, vooral omdat de totale omzet van Nvidia in het eerste kwartaal van FY25 al indrukwekkend was. Als Nvidia deze verwachting waarmaakt, zal het bedrijf opnieuw een recordomzet behalen, wat een krachtig signaal is naar de markt dat Nvidia zijn leidende positie in de AI-industrie verder versterkt. De schattingen van analisten van FactSet kwamen nog iets uit hoger uit. Volgens hen zou het bedrijf voor Q2 een omzet van $28,72 miljard kunnen rapporteren.


Daarnaast worden de brutomarges verwacht rond de 74,8% (GAAP) tot 75,5% (non-GAAP), wat aangeeft dat Nvidia erin slaagt om zijn chips tegen zeer winstgevende marges te verkopen. Dit is een teken van sterke operationele efficiëntie en een van de redenen waarom Nvidia een hogere waardering verdient dan de meeste concurrenten met veel lagere marges.

Voor beleggers is het woensdag belangrijk om niet alleen te kijken naar de cijfers die Nvidia zal presenteren, maar ook naar de toon en verwachtingen die CEO Jensen Huang zal schetsen tijdens de presentatie. Als Huang een positieve visie kan bieden en de markt gerust kan stellen over de toekomstige vraag naar Nvidia's producten en de status van de Blackwell-chip, dan zou dit een verdere stijging van de koers zeker kunnen stimuleren.


Tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat er al veel optimisme ingeprijsd lijkt te zijn. De koers van Nvidia is dit jaar al enorm gestegen en bijna iedere analist is super optimistisch over de toekomst van het bedrijf. Dit betekent echter ook dat de verwachtingen bijzonder hooggespannen zijn, en dat iedere kleine teleurstelling waarschijnlijk zal leiden tot een (forse) daling van de koers.

Tot slot zal de guidance voor het derde kwartaal van FY25, die tijdens de earnings waarschijnlijk gegeven zal worden, van cruciaal belang zijn. Deze vooruitzichten geven beleggers inzicht in hoe Nvidia de toekomst ziet en of het bedrijf in staat zal zijn om zijn indrukwekkende groei voort te zetten. De aankomende kwartaalcijfers zijn dan ook enorm belangrijk; het gaat niet alleen om wat Nvidia in het afgelopen kwartaal heeft gedaan, maar ook om hoe het bedrijf de toekomst ziet en hoe het van plan is om zijn dominante positie in de AI-markt te behouden.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page