top of page

Dit moet je weten over de woningmarkt in 2024

In het kort:

  • 2023 startte met dalende huizenprijzen, maar eindigde met een aanhoudend woningtekort en herstel van de huizenmarkt.

  • Verkopers tonen meer vertrouwen in 2024, wat wijst op een sterke verkopersmarkt met beperkt aanbod.

  • Een meerderheid van de Funda-bezoekers voorspelt een gunstige markt voor verkopers in 2024, met stijgende huizenprijzen en dalende rentes.


Terwijl we al bijna een maand in 2024 zitten, blijft de Nederlandse woningmarkt nog altijd onderwerp van grote belangstelling voor zowel de politiek, beleggers als de gewone Nederlander. Met een steeds groeiende kloof tussen vraag en aanbod, lijkt het steeds moeilijker te worden om aan betaalbare woningen te komen.


In dit artikel gaan we wat dieper in op de dynamiek van de woningmarkt in 2024 aan de hand van de Funda Index. Deze index analyseert het gedrag en de percepties van bezoekers van Funda en geeft ons inzicht in belangrijke trends en het sentiment. Dit is niet alleen waardevol voor potentiële kopers en verkopers, maar het biedt ook een unieke kijk op hoe de Nederlandse woningmarkt zich mogelijk zal gaan ontwikkelen in dit nieuwe jaar.


Laten we eerst teruggaan naar vorig jaar. De start van 2023 bracht hoop voor potentiële kopers. De afkoeling van de oververhitte markt en een daling van de hoge huizenprijzen leken gunstig voor nieuwe kopers. Echter was dit slechts van korte duur en herstelde de huizenmarkt vrijwel direct. De reden? Een aanhoudende mismatch tussen vraag en aanbod. Minder nieuwe woningen verschenen op Funda vergeleken met 2022, en het totale aantal te koop staande woningen daalde (lager aanbod).


In 2024 is er een opmerkelijke verschuiving te zien in de strategie van verkopers op de woningmarkt. Deze verschuiving wordt gekenmerkt door een groeiend vertrouwen onder verkopers, wat zich uit in de toenemende neiging om eerst een nieuw huis te kopen al voordat het oude wordt verkocht. Deze trend wijst op een significante verandering, waarbij verkopen als een relatief eenvoudiger proces wordt beschouwd dan kopen. Dit verklaart ook het tekort op de woningmarkt. Er zijn enkele redenen hiervoor:


  1. Sterke Verkopersmarkt: De huidige marktomstandigheden zijn overwegend in het voordeel van verkopers, met een hoge vraag en beperkt aanbod, wat leidt tot snelle verkopen en vaak hogere verkoopprijzen.

  2. Zekerheid bij Verkopers: Door eerst een nieuw huis te kopen, vermijden verkopers het risico van tijdelijke huisvesting of het moeten maken van compromissen vanwege een gebrek aan beschikbare woningen na verkoop van hun huidige huis.

  3. Financiële Flexibiliteit: Deze trend duidt ook op een mate van financiële stabiliteit onder de huidige verkopers, waardoor ze zich de luxe kunnen veroorloven om twee huizen tegelijkertijd te bezitten, al is het maar tijdelijk.


Vanaf de zomer van 2023 namen de huizenprijzen weer toe. Funda-bezoekers rapporteerden een toename in het aantal keren dat ze moesten overbieden om een woning te bemachtigen, met name in de prijscategorie van 200.000 tot 500.000 euro. Deze trend wordt verwacht door te zetten in de eerste maanden van 2024. Goed nieuws voor huizenbezitters dus, maar voor de jongere generatie wederom jammer.

Ook duurzaamheid werd een steeds belangrijker onderwerp voor kopers. Een goed energielabel kan resulteren in een hogere hypotheek, wat de aantrekkelijkheid van energiezuinige woningen verhoogt. Desondanks vond in het laatste kwartaal van 2023 een afname plaats in de prioriteit die aan het energielabel werd gegeven, mogelijk vanwege dalende energieprijzen en nieuwe subsidieregelingen voor verduurzaming.



Maar wat kunnen we dan voor 2024 gaan verwachten? Voor de eerste helft van 2024 verwacht een meerderheid van de Funda-bezoekers (54%) dat de markt gunstig zal zijn voor verkopers en de huizenprijzen zullen blijven stijgen. Dit is een stijging ten opzichte van de 43% in het voorgaande kwartaal. De redenen hiervoor zijn het beperkte woningaanbod en de verwachting dat huizenprijzen gunstig zullen blijven voor verkopers. Ook verwacht men dat de rente zal dalen. Al met al lijkt alles er daarom op dat we in 2024 een voortzetting zullen gaan zien van de stijgende woningprijzen.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page