top of page

Dit moet je weten over de waardering van SMCI

In het kort:

  • In de eerste maanden van 2024 heeft Super Micro Computer (SMCI) een indrukwekkende stijging doorgemaakt, met een verdrievoudiging van de koers.

  • In tegenstelling tot eerdere tech-bubbels, is de opmars van SMCI gebaseerd op concrete groei binnen de AI-sector.

  • De vraag is nu: Hoeveel rendement valt er nog te halen met SMCI aandelen?

Super Micro Computer (SMCI) heeft zich de afgelopen maanden ontpopt als een van de favoriete aandelen van 2024, met een verdrievoudiging van het aandeel in slechts twee maanden. Dankzij deze gigantische stijgingen heeft de koers van Super Micro Computer dan ook meerdere keren de $1.000-grens overschreden, maar het aandeel kent een enorme volatiliteit. De grote vraag is nu: Kan SMCI nog verder omhoog of zitten we al op een hoge waardering?

Allereerst is het interessant om te vermelden dat het hier niet om een bubbel lijkt te gaan. Ook al staan veel beleggers tegenwoordig al klaar om bij een forse stijging meteen vergelijkingen naar het verleden te trekken, zijn dit soort vergelijkingen over het algemeen totaal niet relevant. Tijdens de dot-com bubbel ging het namelijk om nieuwe tech-bedrijven die letterlijk nog geen omzet hadden. Dit is overigens een kenmerk van vrijwel elke bubbel: er zijn geen fundamenten.


Dit is voor SMCI anders. Super Micro Computer profiteert volop van de AI-ontwikkelingen. Het bedrijf werkt namelijk nauw samen met Nvidia om de maximale prestaties uit GPU's te halen. Zoals Nvidia, ervaart ook Super Micro Computers een ongekende groei. In het tweede kwartaal van het boekjaar 2024 steeg de omzet van SMCI met maar liefst 103% jaar-op-jaar naar $3.67 miljard. De verwachtingen voor het volgende kwartaal, met een geschatte omzet tussen $3.7 en $4.1 miljard, wijzen op een groei van een bizarre 188% tot 219%. Wat een fantastische guidance.


Maar beleggers hebben dit natuurlijk ook gezien en de koers is bizar hard gestegen in de tussentijd. Aan het begin van het jaar was het bedrijf met 15 keer de toekomstige winst nog een koopje, maar bij 40 keer de toekomstige winst lijkt dat nu niet langer het geval. Ondanks dat SMCI een toppositie in de industrie inneemt, kan het aandeel natuurlijk niet oneindig blijven doorstijgen. Wel is het interessant om ook eens wat verder te kijken dan alleen komend jaar.


Investeringsbank Rosenblatt verwacht voor 2026 namelijk een winst per aandeel van $45, en in 2026 zelfs een winst per aandeel van $60. Zij wijzen vooral op de groeimogelijkheden en de robuuste financiële gezondheid van het bedrijf op de lange termijn. Deze cijfers zouden een forward PE ratio van 12 betekenen voor 2026, wat volgens Rosenblatt erg aantrekkelijk is en volgens hen zelfs wijst op een intrinsieke waarde van $1300 per aandeel. Vanaf de huidige koers zou dat een upside van 50% betekenen.


Is SMCI nog aantrekkelijk gewaardeerd?

In tegenstelling tot de tech-bubbels uit het verleden, staat SMCI's huidige waardering op stevige fundamenten, gedreven door de explosieve groei in de AI-sector. De samenwerking met Nvidia heeft het bedrijf in staat gesteld om een indrukwekkende omzetgroei te realiseren, met een vooruitzicht dat zelfs nog ambitieuzer is. Echter, met een waardering die inmiddels gestegen is naar 40 keer de toekomstige winst, lijkt de meest explosieve groei in koers op de korte termijn al te zijn verwezenlijkt.


Desondanks wijzen lange termijn prognoses, zoals die van Rosenblatt, op een blijvende waarde en groeipotentieel voor SMCI. Met een voorspelde winst per aandeel die aanzienlijk toeneemt in de komende jaren, zou het aandeel nog steeds een aantrekkelijke investering kunnen zijn, met een mogelijke waardestijging tot $1.300 volgens Rosenblatt. Dit vertegenwoordigt een aanzienlijke upside vanaf het huidige niveau, wat SMCI interessant kan maken voor de lange termijn belegger die bereid is door de huidige volatiliteit heen te kijken.


Hoewel het dus lijkt dat de grootste stijging in de aandelenkoers van SMCI voor nu achter ons ligt, wijzen verwachtingen en de sterke fundamenten van het bedrijf op een blijvend rendement. Beleggers zouden goed doen om de ontwikkelingen rond Super Micro Computer nauwlettend in de gaten te houden en de huidige volatiliteit te beschouwen als potentiële koopmomenten voor een lange termijn positie.


Aandelen Super Micro Computer zijn verkrijgbaar via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

2 opmerkingen

2 Yorum


Niek V
Niek V
01 Mar

Hmm begrijp ik het nou goed dat SMCI hier nog als koopwaardig wordt aanschouwd?

Beğen

erikt
01 Mar

Lees ik nu 2 keer 2 dezelfde alineas ?

Beğen

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page