top of page

Dit moet je weten over de waardering van NVIDIA

In het kort:

  • Recentelijk heeft UBS haar koersdoel voor NVIDIA verhoogd naar $850, met een interessante voorspelling.

  • De vraag naar NVIDIA's GPU's overstijgt het huidige aanbod, wat resulteert in een bijna gegarandeerde afzet van elke geproduceerde GPU.

  • Ondanks zorgen over overwaardering, tonen analyses en vergelijkingen met big-tech bedrijven aan dat NVIDIA's waardering redelijk lijkt.


Het is nu wel duidelijk dat NVIDIA tot nu toe de koning van Artificial Intelligence is. Terwijl sommige beleggers al hard roepen dat we te maken hebben met een bubbel, verhogen veel analisten van banken hun koersdoelen. Zo heeft UBS haar koersdoel recentelijk nog verhoogd naar ruim $850 per aandeel. In dit artikel duiken we wat dieper in op de waardering van NVIDIA en wat de toekomst wellicht nog zou kunnen brengen.


Maar we beginnen helaas misschien met een saai feit. Het is ontzettend moeilijk om de toekomst van NVIDIA voor de komende jaren te voorspellen. Dit heeft te maken met de onzekerheid over de concurrentie voor NVIDIA en de vraag naar GPU's. Op het moment heeft NVIDIA met kop en schouders de best mogelijke GPU's die toepasbaar zijn voor AI-modellen. Natuurlijk zijn concurrenten zoals AMD wel bezig met een inhaalslag, maar het is erg lastig te voorspellen wanneer ze uiteindelijk echt op hetzelfde niveau als NVIDIA zitten. Tot die tijd zou je kunnen zeggen dat NVIDIA vrij spel heeft.


Daarnaast is de vraag naar GPU's bizar groot. De vraag is zelfs veel groter dan het aanbod op het moment, waardoor de omzet van NVIDIA vrijwel gelijkloopt met hun productiecapaciteit. Hoe meer ze gaan produceren, hoe meer ze ook direct zullen verkopen. De vraag is dan: hoe groot is het aanbod van NVIDIA voor de komende kwartalen? Ook dit is bijzonder moeilijk om accuraat te voorspellen.

Wat we wel weten, zijn de vooruitzichten van analisten. In het vorige kwartaal wist NVIDIA alle verwachtingen te verslaan met een omzetgroei van maar liefst 206%. Voor het vierde kwartaal projecteert NVIDIA een omzet van $20 miljard, plus of min 2%, een cijfer dat ruim boven de eerdere verwachtingen van analisten van $17,8 miljard ligt. En het lijkt erop dat Wall Street niet verwacht dat deze groei snel zal stoppen. De analisten van FactSet verwachten daarnaast een winst per aandeel van maar liefst $4,56, ten opzichte van $0,88 voor hetzelfde kwartaal vorig jaar.


Het is daarnaast ook nog interessant om te kijken naar de redenen waarom UBS het koersdoel voor NVIDIA heeft verhoogd naar $850. Volgens UBS is de vraag naar AI-toepassingen en de bijbehorende rekenkracht op korte termijn nog steeds ontzettend sterk. Het meest opvallende aan de analyse van UBS is de voorspelling dat NVIDIA in staat zou moeten zijn om een totale omzet van $25 tot $26 miljard te halen voor het komende kwartaal.


Maar is het aandeel nu dan overgewaardeerd of nog steeds goedkoop? Het antwoord ligt naar verwachting ergens in het midden. Als we naar onderstaande grafiek kijken, dan zien we dat NVIDIA in vergelijking met andere big-tech bedrijven helemaal niet zo duur is. En ja, de aandelenkoers is misschien enorm hard gestegen, maar in een waardering moet je rekening houden met de toekomstige groei en precies hier gaan veel kritische beleggers die spreken van een bubbel de mist in.



Het argument dat NVIDIA overgewaardeerd zou zijn, vindt weinig grond wanneer je de ongekende groei in overweging neemt, samen met de sterke vraag naar AI-toepassingen die naar verwachting nog jaren zal aanhouden. UBS's voorspelling van een totale tussen de $25 en $26 miljard voor het komende kwartaal benadrukt bijvoorbeeld verder het potentieel van NVIDIA om de komende kwartalen nog keihard te gaan groeien.



Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page