Dit moet je weten over de waardering van crypto
In het kort:
De waardering van cryptomunten blijft complex en speculatief, omdat ze geen cashflows produceren zoals bedrijven dat wel doen.
Technische analyse, hoewel veel gebruikt in de cryptomarkt, kent beperkingen en biedt geen consistente of betrouwbare voorspellingen.
Door de onzekerheden en speculaties rond de waardering van crypto, kan het voor beleggers verstandiger zijn zich te richten op aandelen
Het waarderen van crypto is een complexe en zelfs bijna onmogelijke taak. In tegenstelling tot aandelen van beursgenoteerde bedrijven, waarbij analyses vaak steunen op concrete financiële data zoals de free cash flow, ontbreekt bij cryptovaluta een vast fundament van inkomsten of bedrijfsactiviteiten. Dit maakt de taak om hun waarde te bepalen aanzienlijk moeilijker.
Het waarderen van cryptovaluta stelt beleggers daarom voor aanzienlijke uitdagingen, voornamelijk omdat deze digitale asset geen cashflows produceren zoals bedrijven. In de financiële wereld baseren analisten de waarde van aandelen of obligaties vaak op de verwachte toekomstige kasstromen die ze zullen genereren. Aandelen worden bijvoorbeeld gewaardeerd op basis van de verwachte toekomstige dividenden of de winsten van een bedrijf. Obligaties worden gewaardeerd aan de hand van de betalingen van rente en de uiteindelijke terugbetaling van de hoofdsom.
Cryptovaluta produceren echter geen rente, dividend of andere vormen van cashflows. Dit maakt het gebruik van traditionele waarderingsmodellen zoals discounted cash flow (DCF) analyses ongeschikt en praktisch onmogelijk voor deze 'asset'. De waarde van cryptomunten wordt dus niet bepaald door interne cashflows, maar vooral door de perceptie van waarde door beleggers en de vraag en aanbod op de markt. Het is maar wat de gek er voor geeft.
Het bepalen van een waarde voor cryptovaluta blijft daardoor speculatief en uiterst volatiel. Het gebrek aan cashflows betekent dat beleggers moeten vertrouwen op andere methoden voor waardering, zoals het vergelijken van de marktkapitalisatie van cryptomunten met die van traditionele assets zoals goud, of door gebruik te maken van technische analyse om koop- en verkoopsignalen te identificeren.
Technische analyse, hoewel populair onder veel beleggers in de cryptomarkt, heeft echter beperkingen die twijfel zaaien over de effectiviteit ervan, vooral in de volatiele en onvoorspelbare cryptomarkten. Deze methode gaat ervan uit dat alle beschikbare informatie al weerspiegeld wordt in de prijzen, en dat prijstrends zich herhalen. In de praktijk blijkt echter dat cryptoprijzen sterk beïnvloed kunnen worden door nieuws, regelgeving, en grote transacties, waardoor patronen snel kunnen veranderen of doorbreken.
Daarnaast is er een gebrek aan consistent bewijs dat technische analyse betrouwbare voorspellingen levert. Studies hebben aangetoond dat de resultaten vaak niet beter zijn dan toeval, wat vragen oproept over de toegevoegde waarde van deze methode. Dit leidt tot de kritiek dat technische analyse soms meer lijkt op het zoeken naar patronen die niet echt een voorspellende waarde hebben, eerder een zelfvervullende profetie door de massale volging van bepaalde indicatoren door handelaren.
Gezien de speculatie en onzekerheden bij het waarderen van cryptomunten en de beperkte effectiviteit van technische analyse in deze volatiele markt, kan het voor veel beleggers verstandiger zijn om zich te richten op aandelen. Aandelen bieden de mogelijkheid om waarderingen te baseren op concrete financiële gegevens zoals cashflows, winsten en groeivooruitzichten van bedrijven.
Dit maakt het investeren in aandelen minder speculatief en biedt een fundamentelere basis voor betere investeringen. Door de focus te leggen op aandelen, kunnen beleggers gebruik maken van bewezen financiële modellen en betrouwbare analyses op basis van de daadwerkelijke waarde die een bedrijf produceert (in de vorm van bijvoorbeeld een DCF).
Comentarios