top of page

Dit moet je weten over de kwartaalcijfers van Qualcomm

In het kort:

  • Qualcomm's omzet uit de verkoop van chips voor smartphones steeg met 12% op jaarbasis tot $5,9 miljard.

  • De totale omzet in het derde kwartaal bedroeg $9,39 miljard, hoger dan de verwachte $9,22 miljard.

  • Qualcomm voorspelt een omzet tussen $9,5 miljard en $10,3 miljard voor het komende kwartaal, boven de verwachtingen van Wall Street.


Qualcomm heeft beter dan verwachte resultaten geboekt voor het derde fiscale kwartaal, met een omzet die uitkwam op $9,39 miljard, wat hoger was dan de door analisten voorspelde $9,22 miljard. De winst per aandeel bedroeg $2,33, vergeleken met de verwachte $2,25 per aandeel. Deze cijfers wijzen op een sterke prestatie in de kernsegmenten van het bedrijf, vooral in de smartphonechips. Het aandeel is op het moment van schrijven met 1,25% gedaald in de nabeurs handel, na een initiële stijging van dik 7% na het rapporteren van deze cijfers.


De aandelenkoers van Qualcomm de afgelopen 10 jaar:

Bron: Macrotrends


De belangrijkste punten in de earnings release van dit kwartaal:


  • Omzet en winst: Qualcomm rapporteerde een netto-inkomen van $2,13 miljard, of $1,88 per aandeel, vergeleken met $1,8 miljard, of $1,60 per aandeel, in dezelfde periode vorig jaar. Dit is een duidelijke verbetering die de marktverwachtingen heeft overtroffen.

  • Smartphonechips: De verkoop van chips voor smartphones, de grootste en belangrijkste bedrijfsactiviteit van Qualcomm, steeg met 12% tot $5,9 miljard. Dit resultaat ligt in lijn met de schattingen van analisten.

  • Automotive chips: Dit segment zag een indrukwekkende groei van 87% op jaarbasis, met een omzet van $811 miljoen, ruim boven de verwachte $641,7 miljoen.

  • Internet of Things (IoT): Hoewel de IoT-omzet met 8% daalde tot $1,4 miljard, overtrof dit nog steeds de verwachtingen van $641,7 miljoen.


De inkomsten van Qualcomm in (fiscaal) Q3:

Bron: Qualcomm Investor Relations


Qualcomm verwacht in het vierde kwartaal een omzet tussen $9,5 miljard en $10,3 miljard, boven de gemiddelde analistenverwachting van $9,71 miljard. De winst per aandeel wordt geschat tussen $2,38 en $2,58, terwijl analisten gemiddeld $2,45 verwachten. Deze positieve vooruitzichten worden gedreven door de toenemende vraag naar high-end Android-apparaten en de groeiende integratie van AI-functies in smartphones.


CEO Cristiano Amon benadrukte tijdens de earnings call dat AI de omvang van de premium markt heeft vergroot, wat resulteert in een snellere groei van dit segment, zelfs in een markt die over het algemeen stagneert of slechts marginaal groeit.



Qualcomm belooft dat de Snapdragon X-PC's volgend jaar al beschikbaar zullen zijn voor slechts $700. Op dit moment is de goedkoopste manier om een Windows-machine met Qualcomm's Snapdragon X Plus-chip te krijgen de $999 kostende Microsoft Surface Laptop, die bekend staat om zijn voordelen op het gebied van batterijduur.

CEO en president Cristiano Amon verklaarde tijdens de earnings call voor het derde kwartaal van 2024: "As we look forward to 2025, in addition to new design wins, our X series product roadmap will expand to address PCs with retail prices as low as $700 without compromising NPU performance."


Amon benadrukte dat deze goedkopere machines niet per se laptops hoeven te zijn; Qualcomm's chips kunnen ook kleine desktops aansturen, zoals de acht-inch Dev Kit. Hij sprak alleen over de prijs en niet over specifieke apparaten.


Hoewel Qualcomm nog geen verkoop- of financiële cijfers vrijgeeft voor de eerste golf van Snapdragon X Elite en X Plus-laptops, meldde Amon dat het bedrijf al samenwerkt met OEM's voor de volgende generatie van Copilot Plus-PC's. Qualcomm verwacht dat de PC-markt de volgende grote drijfveer zal zijn voor diversificatie binnen het bedrijf. Amon voorziet een "slow and steady" groei naarmate de markt overgaat, met sommige Snapdragon X-PC's die al uitverkocht zijn.


Naast de chipbusiness verdient Qualcomm ook aanzienlijk aan het licenseren van technologie aan andere bedrijven. Tijdens de earnings call werd vermeld dat twee niet nader genoemde grote Chinese OEM's nu langetermijnovereenkomsten hebben getekend, vergelijkbaar met de licentieovereenkomst met Apple die doorloopt tot 2027. Amon kondigde verder aan dat het bedrijf op de Snapdragon Summit, die eind oktober plaatsvindt, zijn eigen aangepaste CPU zal onthullen. Deze CPU zal naar verwachting eind dit jaar of begin 2025 in telefoons worden gelanceerd als onderdeel van de volgende vlaggenschip Snapdragon 8-telefoonchip.


Met deze ontwikkelingen zet Qualcomm een belangrijke stap in de transformatie van een communicatiebedrijf naar een leidende speler in intelligente computing, met een sterke focus op betaalbare en geavanceerde PC-oplossingen.


Qualcomm blijft zijn activiteiten diversifiëren, met nieuwe producten zoals de Snapdragon X Elite-chip voor Windows-laptops. Hoewel de IoT-omzet daalde, markeert de lancering van deze chip een belangrijke mijlpaal in de diversificatie-inspanningen van het bedrijf. Ondanks deze positieve ontwikkelingen stegen de licentie-inkomsten van Qualcomm van bedrijven die 5G en andere mobiele technologieën integreren met slechts 3% tot $1,3 miljard. Het bedrijf meldde ook dat het verlies van een Amerikaanse exportlicentie naar Huawei zijn inkomsten zal gaan schaden. Ondanks deze tegenvaller bleef Qualcomm investeren in zijn aandeelhouders, met $949 miljoen uitgekeerd aan dividenden en $1,3 miljard besteed aan de terugkoop van 7 miljoen aandelen.



Qualcomm's resultaten tonen een sterke prestatie in zijn kernsegmenten, met aanzienlijke groei in de verkoop van smartphone- en automotive chips. De positieve vooruitzichten voor het komende kwartaal wijzen op een blijvende vraag naar geavanceerde technologieën en AI-integratie, wat de toekomstige groei van het bedrijf zal stimuleren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page