top of page

Dit moet je weten over de kwartaalcijfers van Coinbase

In het kort:

  • Coinbase rapporteerde een sterke omzetgroei van 104% tot $1,40 miljard in het tweede kwartaal, wat de verwachtingen van analisten overtrof.

  • De goedkeuring van crypto-ETF's door de SEC heeft het vertrouwen en de handelsvolumes op het platform significant verhoogd.

  • Inkomsten uit abonnementen en diensten stegen naar $599 miljoen, vooral door stablecoin-inkomsten en toegenomen bewaargevergoedingen.

Coinbase heeft vandaag haar kwartaalcijfers voor het tweede kwartaal gepubliceerd en volgens beleggers mocht de koers met ruim 3% omhoog na deze bekendmaking. Coinbase heeft een indrukwekkende stijging in zowel winst per aandeel als omzet laten zien in het tweede kwartaal van het jaar, waarmee het de verwachtingen van analisten overtrof. De winst per aandeel bedroeg $0,14, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van het verlies van $0,42 per aandeel in dezelfde periode het jaar ervoor.


Wat betreft de omzet rapporteerde Coinbase een totaal van $1,40 miljard over het tweede kwartaal, wat een aanzienlijke stijging betekent van maar liefst 104% vergeleken met het jaar ervoor en ook hoger is dan de geschatte $1,39 miljard.

De recente prestaties van Coinbase kunnen worden toegeschreven aan een aantal belangrijke factoren die de markt van Coinbase hebben beïnvloed. Een belangrijk moment was de goedkeuring door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) van exchange-traded funds (ETF's) die de spotprijs van cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum volgen. Deze ontwikkeling is bijzonder belangrijk omdat het de eerste keer is dat dergelijke financiële producten groen licht kregen van de regelgevende instanties, wat decennialange discussies en verzoeken van financiële instellingen afrondt.


Deze goedkeuringen zijn van cruciaal belang omdat hierdoor financiële giganten zoals BlackRock en Fidelity ook meedoen met betrekking tot crypto. Hun deelname verleent niet alleen geloofwaardigheid aan de sector maar opent ook de deuren voor andere institutionele beleggers die misschien terughoudend waren zonder deze regelgevende duidelijkheid. Als gevolg hiervan is de totale beurswaarde van de cryptocurrency-sector aanzienlijk toegenomen, en dit heeft direct de handelsvolumes en daarmee de inkomsten voor platforms zoals Coinbase verhoogd.


Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, benadrukte in zijn commentaar op het kwartaal de impact van deze regelgevende ontwikkelingen. Hij wees op de verhoogde handelsactiviteit die volgde na de goedkeuring van de ETF's en beschreef dit als een bevestiging van het groeiende vertrouwen en de toenemende adoptie van cryptocurrencies. Armstrong's focus ligt vooral op hoe dergelijke regelgevende goedkeuringen helpen bij het stimuleren van de markt en bij het ondersteunen van Coinbase's missie om een veilig en betrouwbaar handelsplatform te bieden.

Coinbase heeft een aanzienlijke groei in transaction revenue laten zien, die in het tweede kwartaal is gestegen naar $780,9 miljoen, vanuit $327,1 miljoen in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Dit vertegenwoordigt een toename van meer dan 138%, wat een duidelijke indicator is van verhoogde het handelsactiviteit op het platform, zoals de CEO al had benoemd.


In het tweede kwartaal bedroeg het totale handelsvolume op Coinbase $226 miljard, waarvan een groot deel, $189 miljard, afkomstig was van institutionele klanten. Dit is een stijging van maar liefst 142% in vergelijking met het vorige jaar. Het retail handelsvolume zag ook een significante sprong, met een toename van 164% naar $37 miljard. Deze cijfers tonen aan dat zowel particuliere als institutionele beleggers actiever zijn geworden op het platform.


Als we kijken naar de gegevens uit de grafiek hierboven, tonen aan dat Bitcoin en Ethereum nog steeds de meest verhandelde cryptovaluta zijn op het platform, hoewel hun aandeel in de totale handelsvolumes enigszins is afgenomen. In Q2 vertegenwoordigde Bitcoin 35% van het totale handelsvolume, terwijl Ethereum 15% voor zijn rekening nam. Ondanks deze afname blijven deze twee grootste cryptovaluta belangrijke drijfveren voor de inkomsten van Coinbase, zoals ook blijkt uit hun bijdrage aan de totale transaction revenue: Bitcoin droeg 31% bij en Ethereum 17%.


Naast de stijgende handelsvolumes heeft Coinbase ook een aanzienlijke groei gezien in haar inkomsten uit abonnementen en diensten, welke steeg naar $599 miljoen in het kwartaal, van $335,4 miljoen een jaar eerder. Deze stijging werd mede gedreven door de inkomsten uit stablecoins, die Coinbase verdient door haar samenwerking met fintechbedrijf Circle.


Daarnaast heeft Coinbase ook een toename gezien in inkomsten uit bewaargevergoedingen, die in het tweede kwartaal van 2024 opliepen tot $34,5 miljoen. Deze stijging werd aangedreven door de instroom van fondsen gerelateerd aan de nieuwe spot bitcoin ETF’s. Deze exchange-traded funds (ETF's) volgen de prijs van bitcoin en vereisen dat fysieke bitcoins worden bewaard of 'in bewaring' worden genomen door een erkende bewaarder, zoals Coinbase. De lancering van deze ETF’s heeft geleid tot een verhoogde vraag naar bewaardiensten van Coinbase, omdat investeerders op zoek zijn naar veilige manieren om in bitcoin te investeren via gereguleerde financiële producten.


Daarnaast heeft Coinbase ook een toename gezien in inkomsten uit bewaargevergoedingen, die in het tweede kwartaal van 2024 opliepen tot $34,5 miljoen. Bewaargevergoedingen zijn kosten die financiële instellingen in rekening brengen voor het veilig bewaren van hun crypto. Deze is vooral belangrijk voor grote investeerders die grote hoeveelheden cryptocurrencies bezitten en een veilige, gereguleerde omgeving nodig hebben om deze te bewaren. Met de introductie van bitcoin ETF's is de vraag naar dergelijke bewaardiensten bovendien fors toegenomen, wat heeft geleid tot hogere omzetten voor Coinbase.

Tot slot heeft Coinbase ook zijn Volgens de gepubliceerde gegevens verwacht het bedrijf dat de omzet uit abonnementen en diensten zal variëren tussen $530 miljoen en $600 miljoen. Deze verwachtingen reflecteren onder andere een daling van de gemiddelde prijs van Ethereum in juli en de anticipatie op een mogelijke renteverlaging in september. Bovendien voorziet Coinbase een stijging in uitgaven gerelateerd aan USDC, een belangrijke stablecoin, ter bevordering van de wereldwijde adoptie.

Voor het derde kwartaal voorspelt Coinbase ook aanzienlijke operationele kosten, met technologie- en ontwikkelingsuitgaven die naar verwachting tussen de $700 miljoen en $750 miljoen zullen liggen, inclusief ongeveer $230 miljoen aan vergoedingen in aandelen. De verkoop- en marketingkosten worden geschat op $160 miljoen tot $210 miljoen, inclusief rond de $19 miljoen aan aandelencompensatie.


In juli 2024 genereerde Coinbase ongeveer $210 miljoen aan totale transaction revenue. Hoewel deze resultaten bemoedigend zijn, benadrukt het bedrijf de noodzaak voor voorzichtigheid bij het extrapoleren van deze resultaten naar de toekomst. Over de transaction revenue doet het bedrijf verder geen voorspellingen, omdat dit te lastig inschatten is. Dit voorbehoud is deels te wijten aan de volatiliteit en onvoorspelbaarheid van de crypto-markten, wat de prestaties van het bedrijf aanzienlijk kan beïnvloeden. Daarvoor moeten we dus echt het volgende kwartaal afwachten.

1 opmerking

1 Comment


Sem v Ruijven
Aug 03

Wat worst er bedoelt met aandelencompenaatie?

Like

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page