top of page

Dit moet je weten over de economische cijfers uit de VS

In het kort:

  • Economische groei: Het BBP van de VS groeide met 2,8%, ver boven de verwachte 2,1%.

  • Consumentenprijzen: De PCE-prijsindex steeg met 2,6%, een daling ten opzichte van de 3,4% in Q1.

  • Deze cijfers tonen aan dat de Amerikaanse economie nog steeds beter presteert dan verwacht.


In het tweede kwartaal van 2024 groeide de Amerikaanse economie sterker dan verwacht, aangedreven door robuuste consumenten bestedingen, overheidsuitgaven en een aanzienlijke voorraad aanvulling in verschillende sectoren. Dit blijkt uit een eerste schatting van het Amerikaanse ministerie van Handel op donderdag. Het reële bruto binnenlands product (BBP) nam toe met een jaarlijks tempo van 2,8%, gecorrigeerd voor seizoen invloeden en inflatie. Economen, geraadpleegd door Dow Jones, hadden een groei van 2,1% voorspeld, na een stijging van 1,4% in het eerste kwartaal.


De groei werd voornamelijk gestuwd door de consumenten bestedingen, die met 2,3% stegen in het tweede kwartaal, een versnelling ten opzichte van de 1,5% in het eerste kwartaal. Zowel de uitgaven voor goederen als diensten namen aanzienlijk toe. Bovendien leverden voorraad investeringen een bijdrage van 0,82 procentpunt aan de totale groei. Overheidsuitgaven vormden ook een positieve factor, met een stijging van 3,9% op federaal niveau, waaronder een forse toename van 5,2% in defensie-uitgaven. Over deze laatste stijgende uitgave hebben we het bij De Belegger al vaker gehad, met de sterke stijgingen in defensie uitgaven en de daaropvolgende stijging van defense aandelen de afgelopen periode.


Een positieve ontwikkeling was ook te zien op het gebied van inflatie. De prijsindex voor persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE), een belangrijke maatstaf voor de Federal Reserve, steeg met 2,6% in het tweede kwartaal, een daling ten opzichte van de 3,4% in het eerste kwartaal. De kern-PCE prijzen, exclusief voedsel en energie, stegen met 2,9%, vergeleken met de stijging van 3,7% in de voorgaande periode.


Het rapport toonde echter ook aan dat mensen minder geld opzijzetten. De persoonlijke spaar-ratio daalde namelijk naar 3,5% in het tweede kwartaal, wat betekent dat mensen van elke verdiende euro slechts 3,5 cent spaarden, in vergelijking met 3,8 cent in het eerste kwartaal. Met andere woorden, huishoudens houden steeds minder geld over om te sparen. Dit is zorgwekkend aangezien hiermee de financiële zekerheid en stabiliteit van veel mensen in de VS alleen maar slechter wordt. Dit maakt mensen nog minder weerbaar tegen economische klappen.


De consument bestedingen zullen naar verwachting vertragen in de tweede helft van het jaar door zwakke reëel beschikbaar inkomen, verder verminderde steun vanuit de overheid uit de pandemie tijd, en stijgende wanbetalingen op leningen door de steeds hogere krediet kosten. Daarnaast zal het investeringsklimaat uitdagender worden met bedrijven die voorzichtiger worden over de vooruitzichten, wat blijkt uit zwakkere wervings- en kapitaal investerings intenties en een daling van de woning verkopen die wijst op meer zwakte in de woningbouw. Zakelijke enquêtes wijzen zeker op een verzwakkende vooruitblik, waarbij de cijfers van vandaag de markt echter niet afhouden van hun overtuiging in een renteverlaging door de Fed in september.


Het ministerie van Arbeid rapporteerde dat de initiële werkloosheid aanvragen tot 235.000 daalden in de week eindigend op 20 juli, een daling van 10.000 ten opzichte van de voorgaande week. De doorlopende aanvragen, die een week achterlopen, daalden licht tot 1,85 miljoen.


Op de financiële markten stegen aandelen licht na het rapport, terwijl de rendementen op staatsobligaties daalden. Joseph Brusuelas, hoofdeconoom bij RSM, merkte op dat de samenstelling van de groei een van de betere mixen was die in lange tijd is waargenomen. Hij benadrukte dat deze cijfers het idee ondersteunen dat de Amerikaanse economie midden in een stijging van productiviteit zit, wat op de middellange termijn de levensstandaard in het hele land zou kunnen verhogen door lagere inflatie, lage werkloosheid en stijgende reële lonen.


De Federal Reserve wordt verwacht de rentetarieven stabiel te houden tijdens hun vergadering volgende week, de consensus in de markt wijst op een mogelijke eerste renteverlaging in september. De recente commentaren van centrale bankiers suggereren meer bereidheid om het beleid te versoepelen, waarbij verdere renteverhogingen als zeer onwaarschijnlijk worden beschouwd.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page