Dit moet er gebeuren voor het beste beursjaar van deze eeuw
In het kort:
Grote techbedrijven zoals Microsoft, Meta en Apple staan op het punt hun kwartaalcijfers te presenteren, die cruciaal kunnen zijn voor de beursrally waar we in zitten.
De "Magnificent Seven" (de top techbedrijven) worden verwacht hun winst met 18,1% te verhogen, terwijl de rest van de S&P 500 nauwelijks groei (0,1%) laat zien.
Analisten benadrukken dat de focus ligt op of Big Tech bedrijven daadwerkelijk hun hoge verwachtingen kunnen overtreffen.
De S&P 500 staat met een jaarrendement van 22% mogelijk voor de grootste jaarlijkse stijging van deze eeuw, afhankelijk van de prestaties van de "Magnificent Seven" (Big Tech) de komende weken om dit topjaar goed af te gaan sluiten. Deze bedrijven, die gezamenlijk bijna een derde van de index vormen, zijn verantwoordelijk voor maar liefst 50% van de jaarstijging. Zonder hun bijdrage zou de winstgroei van de S&P 500 wellicht zelfs in negatief terrein kunnen uitkomen. Dit maakt de prestaties van deze bedrijven essentieel voor het jaarresultaat van de S&P 500. In 1954 had de S&P 500 trouwens zijn beste jaar in de hele geschiedenis, met een enorme stijging van 45%.
Koers van de S&P 500 YTD VS 2013 (het beste jaar ooit voor de S&P 500):
Bron: Macrotrends
De komende weken staan bol van het financieel nieuws met kwartaalcijfers van enkele van de grootste technologiebedrijven, waaronder Microsoft, Amazon, Meta en Apple. Naast deze cijfers zullen ook belangrijke macro-economische gegevens zoals inflatiecijfers en banenrapporten invloed hebben, en niet te vergeten de verkiezingen Alphabet en Tesla hebben het spits al afgebeten met beide sterke cijfers, wat een voorbode zou kunnen zijn voor de rest.
Deze updates spelen een sleutelrol in het beleggersvertrouwen, waarbij vooral Big Tech het afgelopen jaar als motor van de beursrally heeft gefungeerd. Barclays en andere strategen onderstrepen dat deze bedrijven een zware verantwoordelijkheid dragen om de hoge verwachtingen waar te maken en zo de markten te ondersteunen.
De zeven grootste technologiebedrijven, waaronder Alphabet, Amazon en Tesla, worden verwacht hun gezamenlijke winst met 18,1% te zien groeien. Dit steekt schril af tegen de bijna nul-groei (0,1%) die analisten voorspellen voor de overige 493 bedrijven (gemiddeld) in de S&P 500.
De voorspelling van winstgroei (Mag-7 VS 493 overige S&P 500 bedrijven):
Bron: Yahoo Finance
Tesla en Alphabet zijn al naar buiten gekomen met sterke kwartaalresultaten. Tesla presteerde met zijn winst per aandeel (EPS) 21% boven de verwachting, en Alphabet, als eerste van de Magnificent Seven, wist zijn EPS met 16% boven de prognose van Wall Street te plaatsen. Deze indrukwekkende cijfers zetten de toon voor de overige Big Tech-spelers die nog moeten rapporteren. Voor nu ziet het er dus nog steeds rooskleurig uit voor deze giganten, en lijkt de bovenstaande verwachting dat ze de rest van de markt enorm blijven outperformen intact.
De waarderingen in de technologiesector zijn op dit moment wel historisch hoog, met een gemiddelde van 29 keer de toekomstige winst, en Tesla piekte zelfs op 89 keer de winst na de laatste kwartaalcijfers. Goldman Sachs waarschuwt dat de hoge concentratie van de top-aandelen (zoals Tesla, Microsoft en Nvidia) in de index het risico op een correctie kan verhogen.
Echter ben ik wel van mening dat de waardering van deze bedrijven steeds grotendeels ondersteund wordt door de resultaten en dat de vraag meer is of deze groei aan kan blijven, deze 7 bedrijven worden echter verwacht hun winst de komende 12 maanden met 28% te verhogen, tegenover slechts 5% voor de rest van de markt. In tegenstelling tot de dotcom-bubbel in 2000, is deze tech-euforie op dit moment sterk onderbouwd door fundamentele cijfers en innovaties, met name rond AI. Om de aandelen echter even interessant te laten lijken als nu is het essentieel dat de guidance intact blijft, aangezien veel van deze aandelen pas over enkele jaren echt interessant gewaardeerd lijken.
Barclays-strateeg Venu Krishna waarschuwt echter dat deze bedrijven hoog worden beoordeeld en dat het teleurstellend zou zijn als ze enkel aan de verwachtingen voldoen. Een verrassing van ten minste 5-6% boven de prognoses is volgens haar het minimale om het marktsentiment positief te houden en de waarderingen te rechtvaardigen.
Een voorbeeld van topcijfers maar een dalende koers was bijvoorbeeld AMD, een bedrijf dat ook volop profiteert van de AI-groei en bijbehorende hype. Dit aandeel daalde 7% nadat het resultaten presenteerde die in lijn waren met de verwachtingen, duidelijk minder dan waar de markt op dit moment aan gewend geraakt is.
Om het beste jaar sinds 2013 te bereiken, heeft de S&P 500 een extra 8% aan rendement nodig in de laatste maanden van het jaar. Dit zou de index tot boven de 30% brengen, een aanzienlijke stijging. Toch zijn er meerdere risicofactoren die dit kunnen dwarsbomen: onverwachte bewegingen van de Fed, een zwakker dan verwacht banenrapport of politieke onrust na de Amerikaanse verkiezingen zouden de markten kunnen verstoren.
De recente koersstijgingen van Big Tech-aandelen zijn sterk gedreven door optimisme rond AI, wat de waarderingen aanzienlijk heeft opgekrikt. Ross Mayfield van Baird Investments stelt dat het AI-verhaal nu een "show-me story" is geworden, waarbij beleggers resultaten willen zien die het potentieel van AI weerspiegelen. Dit komt doordat de hoge waarderingen van deze bedrijven grotendeels gekoppeld zijn aan de verwachtingen voor AI-toepassingen, en investeerders willen bevestiging dat deze investeringen daadwerkelijk waarde genereren. Daarom zijn de aankomende weken essentieel voor de beurs.
Beleggers zullen nauwlettend blijven volgen of Big Tech-klanten, vooral in sectoren als consumentengoederen en nutsvoorzieningen, blijven investeren in hun AI-oplossingen. Als de vraag naar deze oplossingen zou vertragen, kan dit de aandelenkoersen van deze giganten een harde klap geven. Dit vormt een risico in een sector waar de koerswinsten grotendeels op toekomstig en aanhoudend enthousiasme rondom AI zijn gebaseerd.
留言