top of page

Dit kun je de komende jaren aan rendement verwachten volgens ING

In het kort:

  • ING voorspelt een gemiddeld rendement van 6% voor de komende jaren, dankzij een groeiende wereldeconomie, afnemende inflatie en een versoepeling van het monetaire beleid.

  • Amerikaanse techbedrijven en cyclische sectoren worden gezien als de grootste kanshebbers voor groei, terwijl defensieve sectoren minder aandacht krijgen.

  • Geopolitieke spanningen en politieke risico's kunnen de markten tijdelijk verstoren, maar ING blijft optimistisch over de fundamentele economische groei en winstontwikkeling.


Eerder dit jaar heeft ING al een voorspelling uitgesproken over de aandelenmarkt, waarbij de bank voorspelt dat beleggers kunnen rekenen op een gemiddeld rendement van 6% in de aankomende jaren. Dit positieve sentiment is gebaseerd op verschillende factoren, zoals een aantrekkende wereldeconomie, inflatie die geleidelijk afneemt en centrale banken die hun monetaire beleid versoepelen. ING ziet deze combinatie van factoren als een ‘Goldilocks’-scenario: een ideale economische situatie waarin de groei en inflatie in balans zijn, wat gunstig is voor de rendementen van beleggers.


De aandelenmarkten hebben tot nu toe dit jaar natuurlijk al sterk gepresteerd, met een stijging van 15% in de Vanguard All World Index met bijna 12% steeg. Dit is voornamelijk te danken aan positieve signalen vanuit de centrale banken, vooral de Federal Reserve in de VS, die op korte termijn de rente weer wilt verlagen. Dit zal leiden tot lagere rentes wereldwijd, wat de waarderingen van aandelen al heeft gestimuleerd. De PE ratio van de S&P 500 is al gestegen van rond de 20 twee jaar geleden naar bijna 30 op het moment van schrijven. De stijging van de koersen wordt daarnaast vooral gedreven door hogere winstgroei van bedrijven en een opwaartse bijstelling van de winstverwachtingen voor de komende jaren.

ING heeft bovendien zijn winstgroeiverwachting voor wereldwijde aandelen in 2024 verhoogd van 5% naar 8%, terwijl de verwachting voor 2025 werd opgetrokken naar ruim 12%. Hoewel deze prognoses iets conservatiever zijn dan de gemiddelde verwachtingen van analisten, die uitgaan van een winstgroei van 10% en 13%, blijft het vooruitzicht positief. ING verwacht verder dat de waarderingen zullen stijgen, aangezien beleggers meer bereid zullen zijn om te betalen voor toekomstige winsten, vooral bij een dalende rente. Dit kan de PE-ratio voor aandelen nog meer verhogen, waardoor het rendement op wereldwijde aandelen verder kan oplopen.


ING blijft overigens wel een sterke voorkeur houden voor Amerikaanse tech-aandelen. Bedrijven zoals Microsoft, Apple, Nvidia en Alphabet blijven leidend in hun sectoren en profiteren van structurele groeitrends zoals digitalisering en kunstmatige intelligentie. Deze bedrijven kunnen volgens ING nog veel verder groeien, vooral in een economisch klimaat waarin innovatie cruciaal is. Dit verklaart waarom ING Amerikaanse aandelen boven Europese aandelen verkiest, aangezien de tech-sector in de VS beter vertegenwoordigd is.


Naast de focus op tech-bedrijven, heeft ING haar blootstelling aan cyclische sectoren vergroot. Dit zijn sectoren zoals de industrie, bouw en energie, die doorgaans profiteren van economische groei. ING verwacht dat deze sectoren zullen profiteren van de aantrekkende economie, wat de winstgevendheid van bedrijven in deze sectoren ten goede komt. ING heeft daarbij het gewicht van defensieve sectoren, zoals gezondheidszorg en nutsbedrijven, iets teruggeschroefd, gezien de verwachting dat meer cyclische aandelen de komende periode beter zullen presteren.


Ondanks de positieve vooruitzichten, wijst ING nog wel op enkele potentiële risico’s die de aandelenmarkten kunnen beïnvloeden. Geopolitieke spanningen, zoals de onrust in het Midden-Oosten en de verhoudingen tussen Rusland en China, kunnen de beurzen op korte termijn negatief beïnvloeden. Ook de uitslagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen dit jaar kunnen voor onzekerheid zorgen. Hoewel deze risico’s de markten op de korte termijn kunnen verstoren, verwacht ING dat de fundamentele economische groei en winstontwikkeling uiteindelijk de doorslag zullen geven.


ING verwacht kortom dat de aandelenmarkten in 2024 en 2025 nog gewoon verder kunnen stijgen, ondersteund door een groeiende wereldeconomie, dalende inflatie en een gunstig monetaire beleid. Vooral Amerikaanse tech-bedrijven en cyclische sectoren bieden kansen voor beleggers. Hoewel er enkele geopolitieke en politieke risico’s zijn, blijft ING optimistisch over de fundamentele groei van de wereldeconomie en de winstontwikkeling van bedrijven. Deze voorspellingen van ING zouden beleggers kunnen helpen om de komende jaren aantrekkelijke rendementen te behalen.

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page