top of page

Salesforce kwartaalcijfers: hier letten beleggers op

In het kort:

  • Salesforce heeft zijn omzet vergroot van $10,5 miljard in FY 2018 naar $34,9 miljard in FY 2024, met een verschuiving naar winstgevendheid die resulteerde in een operationele marge van 30,5% in FY 2024.

  • Ondanks sterke financiële prestaties en hersteld vertrouwen, blijven er zorgen over de toekomstige groei en marges, vooral gezien de recente koersdaling na de Q1 2025-resultaten.

  • Beleggers zullen vooral letten op marge-uitbreiding, groei van resterende prestatie verplichtingen (RPO), en afname van stock-based compensation.



Salesforce (NYSE: CRM) heeft zichzelf stevig gepositioneerd als een leider in de cloud- en AI-industrie, met een indrukwekkende omzetgroei over de afgelopen jaren. In FY 2018 genereerde het bedrijf $10,5 miljard aan inkomsten, wat in FY 2024 meer dan verdrievoudigd was tot $34,9 miljard.


Deze continue groei heeft Salesforce geholpen om een sterke positie in de markt te verwerven, met een focus op klantrelatie beheer (CRM) en geavanceerde AI-oplossingen die diep zijn ingebed in hun productaanbod. Morgen (28 augustus) na het sluiten van de Amerikaanse aandelenbeurzen publiceert Salesforce de kwartaalcijfers voor Q2 van fiscaal 2025.


De omzet van Salesforce (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Echter, ondanks deze groeiende inkomsten, bleef de winstgevendheid jarenlang een pijnpunt voor investeerders. De forse uitgaven aan acquisities, zoals die van Slack, drukten zwaar op de winst. Dit leidde tot toenemende zorgen onder aandeelhouders over het rendement op geïnvesteerd kapitaal en de langetermijn strategie van het bedrijf.


De EPS van Salesforce (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Voor het tweede kwartaal van FY 2025 wordt verwacht dat Salesforce een genormaliseerde winst per aandeel (EPS) van $2,36 zal rapporteren, wat neerkomt op een groei van 11,13% op jaarbasis. Daarnaast wordt de omzet geschat op $9,23 miljard, een stijging van 7,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit biedt Salesforce een kans om de recente negatieve markt perceptie te doorbreken, vooral omdat de verwachtingen nu beter afgestemd zijn op de huidige markt omstandigheden.


De druk op Salesforce om de winstgevendheid te verhogen kwam uiteindelijk tot een hoogtepunt toen activistische investeerders zoals Elliott Management en Starboard Value zich met de zaak gingen bemoeien. Deze investeerders dwongen het management om de strategische focus te verleggen van pure omzetgroei naar winstgevendheid. Marc Benioff, mede-oprichter en CEO van Salesforce, erkende deze zorgen en kondigde in zijn FY 2023 brief aan aandeelhouders aan dat het bedrijf zou overstappen naar een meer winst gerichte aanpak.


Het resultaat hiervan was direct merkbaar: de operationele marge van Salesforce steeg naar 30,5% in FY 2024, een enorme verbetering ten opzichte van eerdere jaren. Dit leidde ook tot een sterke stijging van de operationele kasstroom, die met 44% toenam tot $10,2 miljard aan het einde van FY 2024. Deze financiële discipline heeft het bedrijf in staat gesteld om niet alleen de winstgevendheid te verhogen, maar ook om aandeelhouders te belonen met een solide cashflow.


De nieuwe focus op winstgevendheid werd echter met gemengde gevoelens ontvangen door de markt. Na de aankondiging van de Q1 2025-resultaten, waarin Salesforce een winst per aandeel (EPS) rapporteerde die hoger was dan de verwachtingen, maar een omzetgroei die $20 miljoen lager uitviel dan voorspeld, daalde de aandelenkoers met meer dan 20%. Dit was grotendeels te wijten aan de relatief voorzichtige omzet verwachtingen voor FY 2025, met een voorspelde groei van 8-9% YoY.


Een andere belangrijke maatstaf waar beleggers naar keken, was de resterende prestatie verplichting (RPO), die wordt gezien als een indicatie van toekomstige inkomsten. Salesforce eindigde Q1 met een RPO van $53,9 miljard, wat een stijging van 15% YoY vertegenwoordigde. Hoewel dit een positief teken was, waren sommige analisten teleurgesteld, omdat ze dit als een teken van afnemende groei zagen.


Ondanks deze gemengde reacties heeft Salesforce belangrijke stappen gezet om aandeelhouders meer directe voordelen te bieden. In Q1 2025 betaalde het bedrijf voor het eerst een kwartaal dividend van $0,40 per aandeel, wat neerkomt op een totaal van $388 miljoen. Dit, in combinatie met een agressief aandelen inkoop programma ter waarde van meer dan $2,5 miljard, geeft aan dat Salesforce serieus is over het teruggeven van waarde aan zijn aandeelhouders.


Naast de verbeterde winstgevendheid, heeft Salesforce ook aanzienlijke vooruitgang geboekt in het versterken van zijn balans. Het bedrijf heeft bijna $10 miljard in contanten en nog eens $7,7 miljard in kortetermijn investeringen, terwijl het slechts $8,43 miljard aan langlopende schulden heeft. De meeste van deze schulden werden aangegaan in 2022 tegen relatief lage rentes, en sindsdien heeft het bedrijf al meer dan $2 miljard afgelost.


De totale kaspositie van Salesforce (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Het netto schuldpositie van Salesforce is negatief, wat betekent dat het bedrijf meer contanten en investeringen heeft dan schulden. Dit geeft Salesforce een uitstekende financiële flexibiliteit, wat onlangs werd bevestigd door de kredietrating-upgrade van Moody's naar A1.


Net als veel andere bedrijven maakt Salesforce, (NYSE: CRM) gebruik van schulden om zijn groei te financieren. Maar de cruciale vraag blijft: hoe riskant is die schuld?


Schuld en andere verplichtingen worden pas echt risicovol wanneer een bedrijf moeite heeft om deze verplichtingen na te komen. Dit kan leiden tot een faillissement als de schulden niet meer betaald kunnen worden, of tot een noodgedwongen uitgifte van nieuwe aandelen tegen een lage prijs, wat kan leiden tot permanente verwatering van de aandelen van bestaande aandeelhouders. Echter, veel bedrijven gebruiken schuld op een verantwoorde manier om hun groei te stimuleren, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft. De eerste stap bij het beoordelen van de schuldenlast van een bedrijf is dan ook om de schulden in samenhang met de beschikbare contanten te bekijken.



Op basis van de meest recente cijfers, per april 2024, had Salesforce een schuld van $9,43 miljard, wat ongeveer gelijk is aan het jaar daarvoor. Maar belangrijker nog, het bedrijf had ook $17,7 miljard in contanten beschikbaar, wat betekent dat Salesforce een netto kaspositie heeft van $8,24 miljard. Dit betekent dat Salesforce meer contanten heeft dan schulden, wat aangeeft dat het bedrijf zich in een sterke positie bevindt om eventuele financiële tegenvallers op te vangen.


De laatste balans gegevens laten zien dat Salesforce $23,1 miljard aan verplichtingen had die binnen een jaar vervallen, en nog eens $13,3 miljard aan verplichtingen op langere termijn. Tegenover deze verplichtingen staan echter $17,7 miljard aan contanten en $4,27 miljard aan vorderingen die binnen 12 maanden verschuldigd zijn. Dit betekent dat de verplichtingen van Salesforce de som van zijn contanten en (korte termijn) vorderingen met $14,6 miljard overtreffen.


Hoewel deze cijfers enige zorgen kunnen wekken, moeten we niet vergeten dat de beurswaarde van Salesforce een indrukwekkende $254,8 miljard bedraagt. Dit maakt het onwaarschijnlijk dat deze verplichtingen een groot risico vormen voor de stabiliteit van het bedrijf. Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat Salesforce meer contanten heeft dan schulden, wat ons vertrouwen geeft dat het bedrijf zijn schuldenlast op een veilige manier kan beheren.


Wat ook opvalt, is dat Salesforce zijn EBIT (earnings before interest and taxes) met maar liefst 123% heeft weten te verhogen in de afgelopen twaalf maanden. Als dit groeitempo aanhoudt, zal de schuld nog beter beheersbaar worden in de komende jaren.


Hoewel de balans belangrijk is bij het analyseren van schulden, is het uiteindelijk de toekomstige winstgevendheid die zal bepalen of Salesforce in staat zal zijn om zijn gezonde balans te behouden. Het is niet voldoende om winst op papier te maken; een bedrijf moet ook in staat zijn om deze winst om te zetten in harde contanten. Dit is waar Salesforce echt in uitblinkt: over de afgelopen drie jaar heeft het bedrijf meer vrije kasstroom gegenereerd dan EBIT, wat een sterke indicatie is van de robuustheid van zijn bedrijfsmodel. In feite wist Salesforce 246% van zijn EBIT om te zetten in vrije kasstroom, wat resulteerde in een indrukwekkende $11 miljard aan gegenereerde contanten.


Deze solide financiële positie biedt Salesforce verschillende opties voor toekomstige groei. Of het nu gaat om het doen van strategische overnames, het verhogen van dividenduitkeringen, of het aangaan van nieuwe schulden tegen gunstige voorwaarden om aandeelhouders nog meer waarde te bieden, het bedrijf heeft alle middelen in handen om zijn groei voort te zetten en zijn aandeelhouders tevreden te stellen.


Als we vooruitkijken naar de aankomende Q2 2025-resultaten, zijn er een paar cruciale indicatoren waar beleggers op zullen letten:


1. Operationele marge-uitbreiding: De markt zal nauwlettend in de gaten houden of Salesforce zijn marges verder kan verbeteren. Het bedrijf heeft al laten zien dat het in staat is om de winstgevendheid te verhogen, maar beleggers zullen meer bewijs willen zien dat deze trend zich voortzet.


De netto marge van Salesforce (2010-2024):

Bron: Macrotrends


2. Groei van de resterende prestatie verplichting (RPO): De RPO blijft een belangrijke maatstaf voor toekomstige inkomsten. Beleggers zullen willen zien dat de RPO op een gezond tempo blijft groeien, wat zou duiden op een sterke toekomstige vraag naar de producten en diensten van Salesforce.


3. Matiging van stock-based compensation (SBC): Salesforce heeft in het verleden veel kritiek gekregen op zijn hoge niveau van stock-based compensation, die in FY 2024 8% van de omzet bedroeg. Beleggers zullen willen zien dat het bedrijf deze kosten verder onder controle krijgt, wat zou bijdragen aan de winst per aandeel en het algehele rendement voor aandeelhouders.


Salesforce heeft een lange weg afgelegd in zijn transformatie van een pure groei onderneming naar een winstgevend technologiebedrijf. De nieuwe focus op financiële discipline en aandeelhouderswaarde heeft al aanzienlijke resultaten opgeleverd, en de komende kwartalen zullen cruciaal zijn om te bepalen of het bedrijf deze positieve trend kan voortzetten.


Ondanks de sterke groei cijfers wordt Salesforce geconfronteerd met enkele belangrijke risico's op de lange termijn, vooral door de opkomst van agile startups en grote technologie bedrijven zoals Microsoft en Alphabet. Deze concurrenten hebben de middelen en technologische capaciteiten om geavanceerde AI-oplossingen te ontwikkelen die potentieel superieur kunnen zijn aan die van Salesforce. Dit zou Salesforce's marktaandeel en pricing power kunnen ondermijnen, vooral als deze bedrijven eenvoudiger en goedkopere alternatieven aanbieden die aantrekkelijk zijn voor zowel grote ondernemingen als het midden- en kleinbedrijf (MKB).


Beleggers blijven voorzichtig optimistisch, maar de toekomst van Salesforce hangt grotendeels af van zijn vermogen om zijn marges verder te verbeteren, zijn kosten onder controle te houden, en zijn sterke balans te benutten voor verdere groei. Als Salesforce erin slaagt om deze doelen te bereiken, kan het aandeel aanzienlijke opwaartse potentie hebben, vooral gezien de huidige waarderingen en de forse kasstromen die het bedrijf genereert. Ik blijf het aandeel dan ook zeker volgen en vind het een interessante investering binnen deze sector.

1 opmerking

1 Comment


Unknown member
Sep 02

Bedankt

Like

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page