top of page

Het groeipotentieel van Alphabet kan hierdoor nóg groter worden

In het kort:

  • Google (GOOG) is in vergevorderde gesprekken om de cybersecurity startup Wiz over te nemen voor ongeveer $23 miljard.

  • Dit zou de grootste overname van Google tot nu toe zijn en kan hun cloud computing business aanzienlijk versterken.

  • De overname zou onderworpen kunnen worden aan strenge antitrust controles vanwege eerdere acties tegen Google en andere techreuzen.


Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google, is volgens bronnen dichtbij een akkoord om de cybersecurity startup Wiz over te nemen voor ongeveer $23 miljard. Dit zou de grootste overname in de geschiedenis van Google betekenen. Eerdere overnames, zoals die van Mandiant in maart 2022 voor $5,4 miljard, vallen in het niet bij deze nieuwe deal. De grootste deal van Alphabet ooit was die van Motorola Mobility in 2012, ter waarde van $12,5 miljard.


Wiz werd in 2020 in Israël opgericht en heeft inmiddels zijn hoofdkantoor in New York. Het bedrijf staat onder leiding van CEO Assaf Rappaport. Wiz biedt cloud-beveiligingsdiensten aan, waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie voor real-time bedreiging detectie en reacties. In 2023 behaalde Wiz een jaarlijkse terugkerende omzet van $350 miljoen en wist het eerder dit jaar nog $1 miljard op te halen bij een waardering van $12 miljard. Op dit moment is Google dus al bereid bijna het dubbele te betalen voor het bedrijf.



De overname van Wiz zou een aanzienlijke versterking kunnen betekenen voor Google's cloud computing business, een gebied waar Google momenteel achterloopt qua marktaandeel op concurrenten zoals Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure. De integratie van Wiz's geavanceerde AI-gedreven beveiligings technologie kan Google helpen om een concurrerend aanbod te ontwikkelen binnen de cloud computing sector.


Google Cloud heeft de afgelopen jaren indrukwekkende groeicijfers laten zien. In het eerste kwartaal van 2024 boekte Google Cloud een omzet van $8,9 miljard, een stijging van 28% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.


Ter vergelijking, AWS rapporteerde in dezelfde periode een omzet van $21,4 miljard met een groei van 16%, terwijl Microsoft Azure een groei van 27% zag en een geschatte omzet van $15 miljard behaalde.Deze cijfers benadrukken dat hoewel Google Cloud sneller groeit dan AWS, het nog steeds een aanzienlijk kleinere speler is. De noodzaak om competitieve voordelen te behalen is dus duidelijk aanwezig.


Het marktaandeel van de grootste Cloud bedrijven (Q1 2024):

Bron: Research Gate


Met de overname van Wiz onderstreept Google zijn inzet om beveiliging in de cloud als een speerpunt te maken. Wiz, opgericht in 2020, heeft snel naam gemaakt in de cybersecurity-wereld met zijn geavanceerde technologie voor het detecteren en beheersen van dreigingen in cloud omgevingen.


Het bedrijf Wiz heeft een indrukwekkende lijst van klanten, waaronder bedrijven als Salesforce en Slack. Door de technologie en expertise van Wiz te integreren, verwacht Google zijn beveiligings propositie te versterken. Dit moet niet alleen bestaande klanten beter beschermen, maar ook nieuwe klanten aantrekken die prioriteit geven aan veiligheid.


De integratie van Wiz biedt Google Cloud verschillende strategische voordelen:


  • Verbeterde beveiligings propositie: De geavanceerde technologie van Wiz zal Google Cloud helpen om een veiliger platform te bieden, wat aantrekkelijk is voor bedrijven die werken met gevoelige gegevens.

  • Concurrentievoordeel: Met sterkere beveiligingsmaatregelen kan Google Cloud zich wellicht meer gaan onderscheiden van AWS en Microsoft Azure, wat kan leiden tot een grotere marktaandeel.


  • Innovatie en groei: De toevoeging van het Wiz-team kan leiden tot nieuwe innovaties en verbeteringen binnen Google Cloud, wat bijdraagt aan de lange termijn groei. De overname van Wiz is een duidelijke indicatie dat Google serieus investeert in beveiliging om zijn positie in de cloud markt te versterken.


Een overname van deze omvang zal waarschijnlijk onderworpen worden aan een intensieve antitrust controle. De afgelopen jaren zijn de antitrust maatregelen tegen techgiganten zoals Google verscherpt. Deze deal zal waarschijnlijk geen uitzondering zijn en zou vertragingen of zelfs blokkades kunnen ondervinden als regelgevers besluiten dat de overname de markt concurrentie negatief beïnvloedt.


De gesprekken met Wiz duiden op een mogelijke verschuiving in Google's overname strategie. Eerdere berichten suggereerden dat Google zijn interesse in het overnemen van HubSpot, een aanbieder van verkoop software, aan het verliezen was. De verschuiving naar cybersecurity met de potentiële overname van Wiz laat zien dat Google zich wellicht meer wil richten op het versterken van zijn cloud- en beveiligings portfolio. Voor een bedrijf als Amazon is het cloud segment nu de grootste groeimotor, ik denk dat dit ook voor Alphabet kan gaan gelden met deze hernieuwde inzet binnen dit segment.



De potentiële overname van Wiz voor $23 miljard markeert een belangrijke stap voor Google in zijn poging om zijn positie in de cloud computing markt te versterken. Ondanks de strategische voordelen zal de deal waarschijnlijk een strenge regulatoire toetsing moeten doorstaan. De uitkomst van deze deal kan significante gevolgen hebben voor de concurrentie dynamiek in de technologie- en cybersecurity sector. Zelf ben ik erg benieuwd hoe deze overname verder zal verlopen. Daarbij denk dat dit een goede en bewezen winstgevende (neem de marktleiders Microsoft en Amazon) richting is om in te investeren voor Alphabet.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mails naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page