top of page

Dit is wat je nodig hebt om bij de rijkste 10% van Nederland te horen

In het kort:

  • Om tot de top 10% van de rijkste Nederlanders te behoren, moet je een vermogen van minimaal 950.000 euro per huishouden hebben, met een gemiddeld vermogen van 1,1 miljoen euro.

  • Voor de top 1% heb je een vermogen van minstens 3,9 miljoen euro nodig, vaak opgebouwd door succesvolle bedrijven of investeringen.

  • De top 0,1% vereist een vermogen van 15,9 miljoen euro, meestal door slimme investeringen en het bezit van aandelen en onroerend goed.


In Nederland hebben we bijzonder veel welvaart. In Nederland is het niet gemakkelijk om tot de rijkste mensen te behoren. Als je bij de top 10% van de rijkste Nederlanders wilt horen, moet je een flink vermogen hebben. Volgens een recent onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) heb je een vermogen van minimaal 950.000 euro per huishouden nodig om tot deze groep te behoren (data uit 2022). Dit is het bedrag dat wordt genoemd als de mediaan, wat betekent dat de helft van de huishoudens in deze groep meer dan 950.000 euro heeft, en de andere helft minder. Het gemiddelde vermogen in deze groep ligt zelfs iets hoger, namelijk op 1,1 miljoen euro per huishouden (let op: niet per persoon).


Dit betekent dat de rijkste 10% van de Nederlanders veel meer bezitten dan de meeste andere Nederlanders, waarvan het doorsnee vermogen rond de 135.000 euro ligt. Veel van deze rijke huishoudens zijn eigenaren van een huis, en ze hebben geprofiteerd van de stijgende huizenprijzen in de afgelopen jaren. Hierdoor is een groot deel van hun vermogen vast komen te zitten in onroerend goed, zoals hun huis, maar ook andere beleggingen in vastgoed en aandelen. Deze waardestijging van hun woningen en de bullmarket van de afgelopen tien jaar hebben ervoor gezorgd dat ze hun positie in de top 10% rijkste Nederlanders hebben kunnen behouden en versterken.


Om tot de top 1% van de rijkste mensen in Nederland te behoren, had je in 2022 een vermogen van minimaal 3,9 miljoen euro per huishouden nodig. Dit betekent dat je echt een miljonair moet zijn om tot deze eliteclub te horen. In deze groep vind je vaak mensen die hun rijkdom hebben vergaard door succesvolle bedrijven op te zetten of te investeren in aandelen en onroerend goed. Ook mensen die grote erfenissen hebben ontvangen, komen vaak in deze groep terecht. Het vermogen van deze mensen komt niet alleen uit het bezit van een huis, maar ook uit investeringen die in de loop der jaren in waarde zijn gestegen.

Om tot de top 1% van de rijkste mensen in Nederland te behoren, heb je zelfs een vermogen van minimaal 3,9 miljoen euro per huishouden nodig. Dit betekent dat je echt een miljonair moet zijn om tot deze eliteclub te horen. In deze groep vind je vaak mensen die hun rijkdom hebben vergaard door succesvolle bedrijven op te zetten of fors te investeren in aandelen en onroerend goed. Ook mensen die grote erfenissen hebben ontvangen, komen vaak in deze groep terecht. Het vermogen van deze mensen komt in de meeste gevallen niet 100% uit het bezit van een huis, maar ook uit investeringen die in de loop der jaren in waarde zijn gestegen.


Dan is er nog de top 0,1% van Nederland, de echte superrijken. Om tot deze groep te behoren, heb je maar liefst 15,9 miljoen euro nodig. Deze mensen hebben meestal niet alleen een goedbetaalde baan, maar ook bedrijven die zij hebben opgebouwd, aandelen in succesvolle ondernemingen, en aanzienlijke investeringen in onroerend goed. Hun rijkdom groeit vaak sneller dan die van anderen door slimme investeringen en het bezit van grote aandelenpakketten in bedrijven die in waarde toenemen. Deze elitegroep speelt een belangrijke rol in de economie en heeft vaak een grote invloed, zowel op nationaal als internationaal niveau.


Wanneer we naar deze cijfers kijken, wordt duidelijk dat er grote verschillen zijn in hoeveel vermogen mensen in Nederland hebben. Voor veel mensen lijkt het misschien onmogelijk om bij de rijkste 10%, 1%, of zelfs 0,1% van het land te horen. Maar het is goed om te beseffen dat het opbouwen van zo'n groot vermogen vaak vele jaren in beslag neemt. Dit gebeurt meestal door investeringen, het hebben van een eigen bedrijf, of simpelweg door verstandig om te gaan met geld en een goede financiële strategie te volgen.


Als je streeft naar financiële onafhankelijkheid, is het nuttig om te leren van de strategieën die mensen met veel vermogen hebben gebruikt. Denk aan investeren in vastgoed, het starten van een eigen bedrijf, of slim sparen en beleggen. Er zijn veel manieren om je financiële situatie te verbeteren, en hoewel het misschien tijd en geduld kost, zijn er zeker stappen die je kunt nemen om je vermogen te laten groeien.



Het gemiddelde vermogen in Nederland verschilt daarnaast sterk per leeftijdsgroep. Jonge mensen hebben vaak nog niet veel kunnen sparen of investeren. Zo heeft de gemiddelde Nederlander onder de 25 jaar een vermogen van ongeveer €6.545, inclusief de waarde van een eigen woning. Dit stijgt echter aanzienlijk naarmate mensen ouder worden en bijvoorbeeld een huis kopen of meer gaan sparen. Mensen tussen de 45 en 55 jaar hebben gemiddeld een vermogen van €166.650, terwijl dit voor 65- tot 75-jarigen rond de €204.710 ligt. Dit verschil laat zien hoe belangrijk tijd en geduld zijn bij het opbouwen van vermogen.

Het is wel duidelijk dat een plek krijgen tussen de rijkste Nederlanders een moeilijke opgave is, die veel tijd, hard werk en misschien ook wel een beetje geluk vereist. De cijfers van het Centraal Planbureau laten zien dat aanzienlijke vermogensverschillen bestaan en dat het opbouwen van rijkdom doorgaans een langdurig proces is. Of je nu streeft naar de top 10%, 1%, of zelfs 0,1%, het is belangrijk om te begrijpen dat veel van de rijkdom in Nederland is opgebouwd door slimme investeringen, ondernemerschap en geduld. Door te leren van de strategieën van de rijksten en stap voor stap je eigen financiële situatie te verbeteren, kun je wellicht ook jouw doelen bereiken. Het is nooit te vroeg om te beginnen.

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page